24 Σεπτεμβρίου : Ημέρα μνήμης Χρυσάνθου

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
Η 24η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα εκδημίας του αειμνήστου Χρυσάνθου Θεοδοσοπούλου. Τέτοια μέρα το 1988 (22 χρόνια πάνε!...) έφευγε από τη ζωή αυτή το ιεροψαλτικό κλέος της Θεσσαλονίκης. Ό,τι και να πούμε γι' αυτό το γίγαντα είναι λίγο και κοινότυπο. Είναι ανάγκη όμως πιστεύω. Όσοι θέλουν ας επιχειρήσουν εδώ ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του.

Εμείς το μόνο που θα ξαναπούμε είναι ότι φεύγοντας, κατά ένα παράξενο τρόπο, νοιώθουμε σα να πήρε μαζί του την ιεροψαλτική παράδοση της Θεσσαλονίκης και την εποχή της μεγάλης ακμής της. Μόνον αυτήκοοί του στο ναό του πουλιούχου Αγίου Δημητρίου και συμμέτοχοι στις ψαλτικές ζυμώσεις της πόλης μπορούν ίσως να με καταλάβουν.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Όσοι θέλουν ας επιχειρήσουν εδώ ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του.
Ἄν «ἀφιέρωμα» ἐννοεῖτε ἡχογραφήσεις (ὅπου καί ἡ παροῦσα ἑνότητα) ὑπάρχουν πάμπολλες καί ἀξιόλογες, ἀλλά καί πολλές ἄλλες (ὅπως ἔχετε πεῖ) πού παραμένουν στήν ἀφάνεια.
Ἐγώ παραπέμπω στήν ἑνότητα: Ιστορία > Βιογραφίες - Εργογραφίες, ὅπου Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος «εἰς μνημόσυνον αἰώνιον» ὑπό Θεοῦ καί ἀνθρώπων.


 

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
Εννοώ τα πάντα.
Διηγήσεις, διδασκαλίες του, περιγραφές από την επ'αναλογίω θητεία και στάση του, ηχογραφήσεις αδημοσίευτες εισέτι (αναμένουμε ακόμα σε άλλο thread ηχογραφήσεις από πανηγύρεις Αγίου Δημητρίου), ή απλώς μια καλή κουβέντα.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Αιωνία του η μνήμη. Εάν κάποιος έχει το μεράκι και το χρόνο ας κάνει ένα συγκεντρωτικό κατάλογο των απάντων (εν Ψαλτολογίω τουλάχιστον) του άρχοντα.
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Κανω μια μικρη αρχη:
Το παρακατω Χερουβικο-Ταις αγγελικαις, σε ηχο πλ.α,υπαρχει στην κασσετα που περιεχει τα περιφημα Λειτουργικα-Αξιον εστιν σε σπαθη.
Ας ειναι αιωνια η μνημη του!
 

Attachments

  • χερουβικο-ταις αγγελικαις πλ.α'(σπαθη).mp3
    9.3 MB · Views: 128

Χρύσανθος80

Παλαιό Μέλος
Συμπληρώθηκαν 26 χρόνια απο την εις Χριστόν εκδημία του αειμνήστου αρχοντος πρωτοψάλτου και μύστου της Βυζαντινής μουσικής ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ.

Εχουν γραφεί κατα καιρούς διαφορα θέματα και αφηγήσεις για τον αείμνηστο Αρχοντα....

Πολλοί συνάδελφοι του , χορωδοί του , μαθητές του έχουν καταθέσει τα βιώματά τους.

Δεν θέλω να γράψω τίποτα εγώ με την σειρά μου εδώ...

Απλά να μοιραστώ μαζί σας μία φωτό απο το προσωπικό αρχείου του Αρχ.Μουσικοδιδασκάλου της Μ.Χ.Ε. κ.Κυριαζή-Ζάχου Νικολέρη.

Είναι απο την τελετή του Αγιασμού μαθημάτων της σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ι.Μ.Λαρίσσης και Τυρνάβου τον Σεπτέμβριο του 1981 που έγινε μέσα στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγ.Αχιλλείου

Διακρίνονται απο αριστερά ο αείμνηστος Αρχοντας Χρύσανθος Θεοδοσόπολος, ο μακαριστός μητροπολίτης Λαρίσσης κυρός Σεραφείμ και ο νύν Αρχων Μουσικοδιδάσκαλος κ. Ζαχος Νικολέρης.

 

Attachments

  • Φωτογραφία0990.jpg
    1.3 MB · Views: 83
Last edited:
Top