23. β΄κανών Ήχος δ'

pransot

Πράντζος Σωτήρης
Σήμερα Σάββατο 23 Ιανουαρίου προβλέπεται ακολουθία με "Θεός Κύριος". Το Μηναίο έχει δύο κανόνες, οπότε έπρεπε να ψαλεί ο πρώτος κανών της Παρακλητικής ο μαρτυρικός (ήχος Α') και οι δύο του Μηναίου. Από αυτούς ο πρώτος (του Ιεράρχου αγ. Κλήμεντος) είναι σε ήχο πλΒ' και ο δεύτερος (του Μάρτυρος αγ. Αγαθαγγέλου) σε ήχο Δ'.

Εγώ όταν άνοιξα το Μηναίο δεν είδα ότι έχει δύο κανόνες. (Χρησιμοποιούμε Μηναία του Φωτός). Έτσι έψαλα και τους δύο κανόνες της Παρακλητικής (μαρτυρικό-νεκρώσιμο). Όταν είδα ότι υπάρχει και δεύτερος κανόνας, αποφάσισα να επανέλθω στη σωστή τάξη στην γ' ωδή. Έτσι έψαλα στην α΄ωδή τον πρώτο κανόνα της Παρακλητικής, τον του Ιεράρχου σε πλΒ' και φτάνοντας στον κανόνα του Μάρτυρος βλέπω το ειρμό:

Ἐστερεώθη ἡ καρδία μου ἐν Κυρίῳ, ὑψώθη κέρας μου ἐν Θεῷ μου, ἐπλατύνθη ἐπ' ἐχθρούς μου τὸ στόμα μου, εὐφράνθην ἐν σωτηρίῳ σου.

Οι ειρμοί του κανόνος του Μάρτυρος μου ήταν παντελώς άγνωστοι και θα έψελνα τον κανόνα αυτοσχεδιάζοντας στον ήχο, πλην όμως τον συγκεκριμένο ειρμό τον γνωρίζω σε πλΔ'. Εκείνη τη στιγμή τον έψαλα σε πλΔ και ολοκλήρωσα την γ' ωδή με τον ίδιο ειρμό σε πλΔ'. Στην συνέχεια, επειδή μου ζητήθηκε να ψάλω και τις ωδές δ'-στ' και αφενός δεν γνώριζα κανέναν ειρμό του κανόνος του Δ' ήχου, αφετέρου υπέθεσα ότι θα μπορούσε να υπάρχει λάθος στη σήμανση του ήχου στην αρχή του κανόνα (αν και μόνο την α' ωδή την γνώριζα ως ειρμό Δ' ήχου). Έτσι, εντελώς "μπακάλικα" στις υπόλοιπες ωδές επανήλθα στο αρχικό μοτίβο κι έψαλα τους δύο κανόνες της Παρακλητικής και έναν του Μηναίου, από τον οποίο εν τέλει έψαλα και τους Ειρμούς της στ΄, η΄και θ' ωδής -ασφαλώς και την τιμιωτέρα- σε ήχο πλΒ.

Κάνοντας τώρα μια μικρή έρευνα διαπίστωσα το εξής:

Στα λειτουργικά κείμενα του π. Λέο, στο σύνδεσμο ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ, ενώ το κείμενο είναι αυτό που παρέθεσα και έχει το μηναίο του Φωτός, ο ψάλτης έψαλε τον παρακάτω ειρμό σε ήχο Δ'

Ἐστερεώθη ἡ καρδία μου ἐν Κυρίῳ, τῷ διδόντι εὐχὴν τῷ εὐχομένῳ, ὅτι τόξον δυνατὸν ἠσθένησε, καὶ οἱ ἀσθενοῦντες περιεζώσαντο δύναμιν.

Στη συνέχεια επισκέφτηκα τη σελίδα της ΙΜ Κορίνθου όπου υπάρχουν ηχογραφημένοι όλοι οι ειρμοί.

Εκεί στον πλΔ ήχο υπάρχει ο γνωστός πρώτος ειρμός που παρέθεσα, ενώ στον Δ΄ήχο υπάρχουν και οι δύο ειρμοί ψαλλόμενοι σε Δ΄ήχο.

Έχω διαβάσει και σε παρελθόντα θέματα ότι υπάρχουν ειρμοί ολόιδιοι σε κανόνες διαφορετικών ήχων.

Υπάρχει περίπτωση ο ειρμός να έπρεπε να είναι ο δεύτερος (και μόνο αυτός να είναι σε ήχο Δ') και να έγινε λάθος στην αντιγραφή του ειρμού και εκ παραδρομής να τυπώθηκε ο του πλΔ'; Δυστυχώς τώρα δεν μπορώ να δω το Μηναίο της ΑΔ, μη τυχόν διαπιστωθεί εκεί διαφορά.

Αν και το συγκεκριμένο θέμα είναι μια απλή υποπερίπτωση, είδα πάλι στην πράξη ότι ως ψάλτης βρίσκομαι σε κάποιες φορές σε δίλημμα για το τι θα κάνω εξαιτίας όχι μόνο της αγνοίας μου, αλλά και της έλλειψης εμπιστοσύνης που έχω στα βιβλία. Ειδικά σε αυτά που έχουμε στο ναό (εκδ. Φως) έχω διορθώσει ως τώρα αρκετά λάθη στις αναγραφές των ήχων.

Πολλές φορές έχει αναφερθεί το θέμα της ποιότητας των λειτουργικών βιβλίων μας και της ανάγκης συστηματικής κριτικής μελέτης και έκδοσης έγκριτων βιβλίων. Δεν ξέρω αν στις νεότερες εκδόσεις της ΑΔ γίνεται τέτοια εργασία ή απλώς προστίθενται νέες ακολουθίες. (Στο σπίτι έχω Μηναία Φωτός εκδ. 1970 και είναι ίδια με του ναού μου στο συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον).

Όποιος έχει ασχοληθεί και ξέρει κάτι γι' αυτόν το ειρμό ή έχει να σχολιάσει την πρακτική μου (να προτείνει π.χ. κάτι καλύτερο) ας απαντήσει.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Τῆς Ἀ.Δ. σέ δ΄ εἶναι καί πρόκειται προφανῶς γιά εἱρμό μέ τά ἴδια λόγια.
Στοῦ π. Λέοντος, μπορεῖ προσωρινῶς (;) νά μή τόν ἀκοῦς στήν 23η, ἀλλά τό ἀκοῦς ἀπό ἐδῶ
http://glt.xyz/misc/Prosomia.htm
http://glt.xyz/music/4035a.mp3

Μέ τά ἴδια λόγια εἶναι καί ὁ εἱρμός τῆς θ΄ «Ἐποίησε κράτος, ἐν βραχίονι αὐτοῦ· καθεῖλε γὰρ δυνάστας ἀπὸ θρόνων, καὶ ὕψωσε ταπεινούς, ὁ Θεὸς τοῦ Ἰσραήλ, ἐν οἷς ἐπεσκέψατο ἡμᾶς, Ἀνατολὴ ἐξ ὕψους, καὶ κατεύθυνεν ἡμᾶς, εἰς ὁδὸν εἰρήνης» πού τό ξέρουμε σέ α΄ ἦχο ἀπό τόν κανόνα τοῦ ἀποδείπνου τοῦ ἁγίου Λαζάρου.

 

pransot

Πράντζος Σωτήρης
Ευχαριστω, πατερ. Αρα σωστος ειναι ο ειρμος και υπαρχει και σε Δ ηχο. Αυτο που λετε για την ενατη το παρατηρησα το πρωι, αλλα το ξεχασα οταν εγραφα. Ετσι και αλλιως εγω εψαλα τους ειρμους του πλΒ, οποτε δεν τον ειπα
 

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος
Υπάρχει περίπτωση ο ειρμός να έπρεπε να είναι ο δεύτερος (και μόνο αυτός να είναι σε ήχο Δ') και να έγινε λάθος στην αντιγραφή του ειρμού και εκ παραδρομής να τυπώθηκε ο του πλΔ';



Αὐτὸ συμβαίνει. Βλ. καὶ ἐκκλησιαστικὸν Εἱρμολόγιον.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Attachments

  • 1906.pdf
    190.2 KB · Views: 14
  • 1906.jpg
    1906.jpg
    417.2 KB · Views: 21
Last edited:

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος


Καὶ ἐγὼ αὐτὸ εἶδα καὶ διαπίστωσα ὅτι ὁ ὀρθὸς εἱρμὸς εἶναι ὁ δεύτερος, ὄχι ὁ ἀναγραφόμενος στὸ Μηναῖον.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
.... Στη συνέχεια επισκέφτηκα τη σελίδα της ΙΜ Κορίνθου όπου υπάρχουν ηχογραφημένοι όλοι οι ειρμοί.....

Ο σύνδεσμος είναι αυτός, αλλά αποτελεί απλή αντιγραφή/μεταφορά από τον προαναφερθέντα http://glt.xyz/misc/Prosomia.htm, χωρίς αναφορά πηγής.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Ο σύνδεσμος είναι αυτός, αλλά αποτελεί απλή αντιγραφή/μεταφορά από τον προαναφερθέντα http://glt.xyz/misc/Prosomia.htm, χωρίς αναφορά πηγής.
Αὐτός, ἀλλ' ὅπως λές, ἀντιγραφή χωρίς αναφορά πηγής.

Στοῦ π. Λέοντος, μπορεῖ προσωρινῶς (;) νά μή τόν ἀκοῦς στήν 23η, ἀλλά τό ἀκοῦς ἀπό ἐδῶ
http://glt.xyz/misc/Prosomia.htm
http://glt.xyz/music/4035a.mp3
Ὄντως στίς 23 στό Ὁ Εἱρμὸς ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ ὁ σύνδεσμος ἔχει ἀπό σφάλμα ἑλληνικό α ἀντί λατινικό a (4035α - 4035a), ἐνῶ στό Ἐστερεώθη ἡ καρδία μου ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ ἀκούγεται ἡ ὀρθή ἐκδοχή (Ἐστερεώθη ἡ καρδία μου ἐν Κυρίῳ, τῷ διδόντι εὐχὴν τῷ εὐχομένῳ, ὅτι τόξον δυνατῶν ἠσθένησε, καὶ οἱ ἀσθενοῦντες περιεζώσαντο δύναμιν) ὅπως φάνηκε.

Εὐχαριστοῦμε τόν Σωτήρη γι᾿ αὐτό τό θέμα!

 
Top