1962-09-23 Κυριακή ήχος πλάγιος του πρώτου - Εωθινό Γ' (Χρυσοσπηλιώτισσα)

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
π. Μάξιμος;42151 said:
Ἄλλωστε τό 1964 ἀπελάθηκε. Ποιό μῆνα δέν γνωρίζω.
[/SIZE][/FONT]

Μάλλον Απρίλιο, και πιθανότατα δεν έψαλλε στον Πατριαρχικό Ναό κατά τη Μ. Εβδομάδα του 1964.

Απελαθηκε στις 6 Απριλιου 1964 . Ηλθε Αθηνα για λιγο καιρο και εν συνεχεια μεταβαινει στην Χιο οπου και μενει περιπου ενα χρονο . Στην συνεχεια πηγαινει στην Βηρυττο (Λιβανος) για δυο περιπου μηνες και επιστρεφει Αθηνα . Την 1η Ιανουαριου 1966 διοριζεται ως πρωτοψαλτης στον Ιερο Ναο του Αγιου Δημητριου Αμπελοκηπων , απ οπου παραιτηθηκε το 1981 (71 ετων) για λογους υγειας . Στην δεκαπενταετια αυτη τα μαγνητοφωνα πηραν φωτια (ευτυχως) και ετσι εχουμε εκατονταδες ηχογραφησεις του Αρχωντα .
Πεθανε στην Νεα Μακρη στις 18-8-1987 (78 ετων) .
Γεννηθηκε το 1910 στα Υψωμαθεια (προαστειο) της Κωνσταντινουπολης .
Την 1η Μαρτιου 1939 χειροθετειτε Αρχων Λαμπαδαριος Του Οικουμενικου Πατριαρχειου και την Κυριακη της Σταυροπροσκυνησεως του 1961 Αρχων Πρωτοψαλτης .
Επισυναπτω μικρο αποσπασμα απο την πανηγυρη της Αγιας Παρασκευης στις 26-7-1968 στο Βραχατι της Κορινθιας . Ολοκληρη η ηχογραφηση θα μεταδοθει (εκτος απροοπτου) στις εκπομπες μου στις 25 & 26 - 7 - 2009 .
Αιωνια η μνημη του .
 

Attachments

  • 7'03''=ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ=Απολυτικιον-Δυναμις Φεραχνακ-Δοξα Σοι.mp3
    2.8 MB · Views: 139

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Επισυναπτω μικρο αποσπασμα απο την πανηγυρη της Αγιας Παρασκευης στις 26-7-1968 στο Βραχατι της Κορινθιας . Ολοκληρη η ηχογραφηση θα μεταδοθει (εκτος απροοπτου) στις εκπομπες μου στις 25 & 26 - 7 - 2009 .
Αιωνια η μνημη του .

Πολλές ευχαριστίες κυρ Βαγγέλη. Τί ήχο Χερουβικό ψάλλει στην ηχογράφηση αυτή; Β;Αιωνία η μνήμη!
 
Φίλοι μου καλησπέρα.
Ήρθε λοιπόν η ώρα αφού τα μέλη του forum δεν έχουν άλλη υπομονή να συμπληρώσω την καταπληκτική ηχογράφηση που ανέβασε ο Δημήτρης Ζαγγανάς, με τον Άρχοντα να δίνει πραγματικά ρεσιτάλ.
Όλα τα κομμάτια είναι ένα και ένα.
ΥΓ 1. Αν και δεν έκανα την έρευνα που θα ήθελα για να διαπιστώσω το που τελέσθηκε αυτή η Θ.Λειτουργία θα εξακολουθήσω να πιστεύω ότι είναι απτό πατριαρχείο)
ΥΓ 2.Παρακαλώ οι τσικουδιές με το μέτρο (γεια σας Κύριε Βαγγέλη).
ΥΓ 3 . Με συγχωρείται για την καθυστέρηση.
Καλή Ακρόαση.
 

Attachments

  • 1.Πάσα πνοή (εωθινού) Ν'ψαλμός.wma
    3.9 MB · Views: 405
  • 2.Τιμιωτέραν- Απας γηγενής.wma
    3.1 MB · Views: 268
  • 3.Εξαποστειλάριον Γ' και έτερον.wma
    2.7 MB · Views: 286
  • 4.Πάσα πνοή πλ.α' Κύριε εσφραγισμένου.wma
    2.6 MB · Views: 362
  • 5.Κύριε αι γυναίκες, προσόμοια Αγίου Ιωάννου.wma
    2.9 MB · Views: 311
  • 6.Είς Αγιος.wma
    962.1 KB · Views: 228
  • 7.Είδομεν το φώς - Είη το όνομα.wma
    775.8 KB · Views: 239

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
Γιάννη, πολλές ευχαριστίες !!
Πρόκειται πράγματι για την ίδια ακολουθία και από παραπλήσιο πομπινόφωνο (πρβλ. ποιότητα, στροφές, μέταλλο φωνής του Άρχοντα) !!
Οι Αίνοι σε πλ.Α ταυτίζονται με την αναρτηθείσα ηχογρ. από τους Μιχαλάκη κ Λιναρδάκη. Η βάση ήταν όντως υψηλή, αλλά όχι τόσο όσο μας την παρουσίαζαν οι στροφές...Διακρίνεται και ο αριστερός χορός στον Ν΄ Ψαλμό...Το δε "Εις Άγιος" σε φρύγιο έρχεται να "δέσει το γλυκό", καταπραΰνοντας (μαζί με το Χερβ και τα Λειτουργικά) την αυστηρότητα της λοιπής ακολουθίας!!

Φανταζόμαστε τί Αναβαθμούς (πλ.Α) και αργές Καταβασίες (Ανοίξω το στόμα μου) θα είπε...ας ξεσκονίσουμε όλοι το αρχείο μας !! :wink:

ΥΓ. Γιάννη (Μπουλμπουτζή), τακτοποίησε το "ενιαίο" της παρουσίασης της εν λόγω μνημειώδους ηχογράφησης. Ευχαριστώ.
 
Last edited:

apostolos

Απόστολος Κομπίτσης
ΥΓ 1. Αν και δεν έκανα την έρευνα που θα ήθελα για να διαπιστώσω το που τελέσθηκε αυτή η Θ.Λειτουργία θα εξακολουθήσω να πιστεύω ότι είναι απτό πατριαρχείο)

Γιάννη,

Ευχαριστούμε πολύ για το συμπλήρωμα. Νομίζω ότι αποκλείετε να είναι από το 1964 διότι μώλις είχε απελαθεί ο Άρχοντας πέντε μήνες πρίν και μάλλον θα βρισκότανε στην Χίο.

Επίσης, κατά την ταπεινή μου γνώμη, εγώ δεν νομίζω ότι είναι η ηχογράφηση από το Πατριαρχείο για τους εξής λόγους:

* Δεν ακούμε παιδάκια, ιδίως στον Ν' ψαλμό. (Μάλλον το κυριότερο στοιχείο.)
* Τον Ν' ψαλμό τον ψαίλνει με "άλλον τρόπο", όχι με την επισφραγιστική "πηδιχτή" εκτέλεση που ακούμε στο Φανάρη.
* Ο Λαμπαδάριος σίγουρα δεν είναι ο Δανιηλίδης.
* Την φωνή του ιερέα δεν την γνωρίζω από άλλες ηχογραφήσεις. (Αυτό το φωνακτό που κάνει μετά το Αναστάς ο Ιησούς ("...επίσκεψε τον κόσμον σουεν ελέει και οικτιρμοίς...") δεν είναι τύπος του Πατριαρχείου.
* Τέλος, δεν είμαι σίγουρος εάν τα του Φρυγίου Λειτουργικά θα τα έψαιλνε στο Πατριαρχείο χωρίς καμία ιδιαίτερη εκδήλωση (π.χ. επίσκεψη άλλου Πατριάρχου, κλπ.)

Νομίζω είχαμε πει ότι μάλλον ήτανε από τον Ι.Ν. Χρυσοσπηλιώτισσας Αθηνών. Πάντως όμως, εάν κάνεις καμία παραπάνω έρευνα και βρείς τίποτα, θα χαρούμε να μάθουμε όλοι τα αποτελέσματα!

Ευχαριστώ και πάλι.

Απόστολος
 
Last edited:
Απόστολε όντως οι παρατηρήσεις σου είναι σωστές. Στο αρχείο μου όμως την είχα από το πατριαρχείο, τι να πω...
Mάλλον έχετε δίκιο.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Απελαθηκε στις 6 Απριλιου 1964.
6 Ἀπριλίου τοῦ 1964 ἦταν Δευτέρα μετά τήν Κυριακή τῆς Σταυροπροσκυνήσεως (Γ΄ Νηστειῶν).

Μάλλον Απρίλιο, και πιθανότατα δεν έψαλλε στον Πατριαρχικό Ναό κατά τη Μ. Εβδομάδα του 1964. Είχε προηγηθεί μέσα στο Τριώδιο η απαγόρευσή του από την Τουρκία να ψάλλει σε οποιονδήποτε ναό. Ο Άγιος Νικόλαος Χάλκης φαίνεται να αψήφισε αυτή την εντολή, κι ο Άρχων έψαλλε την Κυρ. Ασώτου του 64 σε μνημόσυνο ...
Ἡ Κυριακή τοῦ Ἀσώτου τοῦ 1964 ἦταν 1η Μαρτίου.


 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
ΥΓ. Γιάννη (Μπουλμπουτζή), τακτοποίησε το "ενιαίο" της παρουσίασης της εν λόγω μνημειώδους ηχογράφησης. Ευχαριστώ.
Μόλις το έκανα. Σημειωτέον πως τα μηνύματα 24 με 27 ήταν αυτά που μετακίνησα στο θέμα αυτό για τη συγχώνευση των θεμάτων. Συγγνώμη για την τόσο καθυστερημένη απόκριση, αλλά τον τελευταίο καιρό, επειδή λείπω πολλές μέρες από τη Θεσσαλονίκη, δεν το παρακολουθώ από κοντά το forum. Σε λίγες μέρες επανέρχομαι στην ενεργό δράση.
Πάντως, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την τόσο ωραία ηχογράφηση και για την τόσο λεπτομερή έρευνα! Τρόμαξα όταν διαπίστωσα πως ένας από τους τρόπους προσδιορισμού του τόπου της ηχογράφησης ήταν... οι καμπάνες του ναού! Εύγε σε όλους!
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
π. Μάξιμος;42097 said:
Ἀνατρίχιασα!!! Ἡ φωνή τοῦ Χρυσόστομου Χατζησταύρου!!!
Ἔχω ἕναν γνωστό μου, ἱερέα σήμερα, πού τόν μιμεῖται ἀκριβῶς!
πάτερ, και λοιποί φίλοι, πόσο σίγουροι είμαστε ότι πρόκειται γι' αυτόν τελικά;
 
Στο αρχείο μου βρήκα εκτός από αυτά που ανέβασε ο Δημήτρης και ο Γιάννης και δύο από τις καταβασίες καθώς και τον καλοφωνικό ειρμό "Έφριξε γη" στο αντίδωρο. Ας τα τσεκάρουν οι ειδικοί, ειδικά για τον καλοφωνικό ειρμό, μήπως και πρόκειται για κολάζ
 

Attachments

  • 1 Εξέστη ΘΣ.mp3
    1 MB · Views: 126
  • 2 Ουκ ελατρευσαν ΘΣ.mp3
    1.1 MB · Views: 116
  • Εφριξε γη ΘΣ.mp3
    10.8 MB · Views: 210

ΑΛΕΞΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτορεπόρτερ - Οπερατέρ Films Producer
Εδώ και καιρό έχω στα χέρια μου μια συλλογή από μπομπίνες όπως και δυο από τα ιστορικα Μπομπινόφωνα τα οποία έχουν καταγράψει αρκετούς ιεροψάλτες, και μετά από απαίτηση του αείμνηστου γνωστού μου το υλικό να έρθει στα χέρια μου!!! Επειδή ο χρόνος είναι λίγος και δύσκολος και η απομαγνητοφώνηση δεν είναι και ότι εύκολο διότι και το υλικό δεν είναι και στην άριστη κατάσταση ανεβάζω ένα δείγμα! η μπομπίνα πάνω στο κουτί γράφει ! Θρασύβουλος Στανίτσας Χρυσοσπηλιώτισσα ᾿Αθηνῶν τὸ 1962 .

 
Last edited:

ΑΛΕΞΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτορεπόρτερ - Οπερατέρ Films Producer
Αγαπητοί μουσικόφιλοι,
ελήλυθε η ώρα να έρθει στο φως μια καθ'όλα ιστορική ηχογράφηση : ο Άρχων Πρωτοψάλτης (τότε) της ΜΧΕ Θρ.Στανίτσας ψάλλει (όχι για πρώτη φορά) στην Χρυσοσπηλιώτισσα Αθηνών την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου του 1962. Ήχος πλ.Α', Εωθινό Γ', εορτή της Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου.

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε μια καταπληκτική ζωντανή ηχογρ. σε πλ.Α' (προσφερθείσα ευγενώς υπό του κ.Παϊβανά, σε κακή ποιότητα και με εμφανώς αλλοιωμένες στροφές) που ο κ.Μιχαλάκης είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο ως ηχογρ. εκ του Πατριαρχικού Ναού. Η ίδια ακριβώς (σε ποιότητα και περιεχόμενο) ηχογρ. αναρτήθηκε πριν περίπου ένα χρόνο στο Ψαλτολόγιο από τον αγαπητό και ακάματο κ.Λιναρδάκη.
Αγνοούσαμε όμως τον ακριβή τόπο και χρόνο καθώς και το ιστορικό πλαίσιο αυτής της ηχογρ. Η υπόθεση του κ.Λιναρδάκη (Αθήνα ή Θεσ/κη, τέλη '50 ή αρχές '60) ήταν σαφώς πιο κοντά στην αλήθεια. Η ίδια η ηχογρ. δεν άφηνε άλλωστε περιθώριο για περαιτέρω διακρίβωση.

Εντελώς απροσδόκητα, "σκόνταψα" πρόσφατα σε μια ηχογράφηση που ήταν (παραδόξως πως!) χρονολογημένη με ακρίβεια : Στανίτσας-Παπαδόπουλος :)confused:), Χρυσοσπηλιώτισσα 23-09-1962.
Όπως γρήγορα διαπίστωσα, πρόκειται για διαφορετική λήψη της ίδιας ακολουθίας. Πτωχότερη κατά τι ως προς το περιεχόμενο (λείπουν οι Αίνοι σε πλ.Α'), αλλά πληρέστερη καθ'όλα τα υπόλοιπα, ήτοι : παράλληλη λήψη του αριστερού Χορού και των Ιερέων (σε ροή Ακολουθίας, όχι αποσπασματικά), μαγνητοφώνηση του ελλίποντος αρχικού μέρους της Θ.Λειτουργίας (Τυπικά μέχρι και Τρισάγιο) και, το κυριώτερο, σε άψογη ποιότητα ήχου !!

Η τράπεζα γέμει, τρυφήσατε πάντες !!


ΥΓ. Η παρούσα ηχογρ. δεν σχετίζεται προφανώς με την αναζητούμενη υφ'ημών Κυριακή πλ.Α' στη Μητρόπολη Αθηνών επί νεοεκλεγέντος τότε Αρχιεπισκόπου.
Πρόκειται για Κυριακή σε πλ.Α', αλλ'όχι στη Μητρόπολη Αθηνών, το φθινόπωρο του 1962, χοροστατούντος του γηραιού Αρχιεπισκ. Χρυσοστόμου Χατζησταύρου (βλ. Ειρήνη πάσι, απαγγελία του Συμβόλου της Πίστεως), σύμφωνα με τις διαφωτιστικές επισημάνσεις του π.Μαξίμου (βλ. κάτωθι).

ΥΓ2 : Θα ήταν ευχής έργο να βρεθεί κάποτε και το υπόλοιπο του Όρθρου από την ιστορική αυτή ακολουθία (ασχέτως ποιότητας ήχου)...


** Όπως γνωρίζουμε εκείνη την εποχή όλοι οι φίλο ακόλουθοι ηχογραφούσαν! όσοι τέλος πάντων είχαν τα μέσα (Μπομπινόφωνα) κτλ
Νομίζω λοιπόν διότι όλα τα στοιχεία ταιριάζουν! ότι έχω όλη εκείνη την ημέρα την Ακολουθία σε καρούλι! Πιθανότατα όμως από κάποιον άλλον που ηχογραφούσε και εκείνος την ίδια ημέρα!
Επειδή όμως ο κύριος που ηχογραφούσε ο αείμνηστος έκανε στιγμιαία παύση στην εγγραφή με ένα κουμπί που έχουν τα Μπομπινόφωνα (auto pause) γιατί ήθελε από ότι καταλαβαίνω να ηχογραφεί μόνο τον δεξιό χορό και τον αριστερό χορό κατά προτίμηση όποτε ήθελε.
Έτσι λοιπόν μέσα στη ηχογράφηση αυτό ακούγετε λίγο το στρίγκλισμα της ταινίας δηλαδή η παύση και η εκκίνηση της ηχογράφησης, όσο μπόρεσα το έχω διορθώσει σε μεγάλο βαθμό!
Σύντομα θα ανεβάσω όλα αυτά που λείπουν όσα έχει η μπομπίνα η οποία γράφει στο κουτί με στυλό ξεβαμμένο από τα χρόνια Οκτώβριος 1962
Όταν τα ανεβάσω θα τα ακούσετε και εσείς να δούμε αν όντως είναι έτσι!!!
 
Top