1959-10-18 Κυριακή πλ. δ', Εωθ. ΣΤ', αγ. Λουκά (Βύρωνας, Ι.Ν. αγ.Τριάδος)

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
#1
Από το αρχείο του ρέκτη Φρ. Μανιάτη (στον οποίο θα πρέπει να απευθύνονται οι θερμές ευχαριστίες όλων!), ο αγαπητός Nikolaos μοιράστηκε προ ημερών μαζί μου την ιστορική ηχογράφηση της Κυριακής των αγ. Πατέρων στη Χρυσοσπηλιώτισσα (11 Οκτωβρίου 1959, ήχ. Βαρύς, Εωθ. Ε'), η οποία ταυτίζεται με το υλικό που ανάρτησε ο μακαρίτης Ε. Λιναρδάκης εδώ (ίδια πηγή, ίδια περίπου ποιότητα). ΟΜΩΣ με έκπληξη διαπίστωσα πως η ηχογράφηση από το αρχείο του Φρ. Μανιάτη δεν κατέκλειε με τον Καλοφωνικό ειρμό "Έφριξε γη"...αλλά συνεχιζόταν με αποσπάσματα Κυριακής πλ. δ΄, με το ΣΤ' Εωθινό και με έναν αίνο του αγ. Λουκά (18 Οκτωβρίου).
Η φωνή του θύμιζε την εποχή της Λαμπαδαρίας του (έντονα "πριγγίζουσα" στο ύφος και τις βάσεις), συγγένευε ως προς την χροιά με την Κυριακή των αγ. Πατέρων στη Χρυσοσπηλιώτισσα. Το δε Απολυτίκιο της αγ. Τριάδος μετά την Είσοδο με παρέπεμψε στην αναφορά του π. Δοσιθέου, ηγουμένου Ι.Μ. Τατάρνης, για την ιστορική "χοροστασία" του Θρ. Στανίτσα στον Ι.Ν. αγ. Τριάδος Βύρωνος. Εκεί εκλήθη προφανώς ο (αδειούχος) Άρχων να ψάλλει την επομένη της Χρυσοσπηλιώτισσας Κυριακή (18 Οκτωβρίου 1959).
Η ηχογράφηση αυτή κατακλείει (δυστυχώς) με το Δύναμις σε φεραχνάκ. Ευχής έργο είναι να βρεθεί και η συνέχεια (Χερβ, Λειτουργικά-Άξιον εστί, Κοινωνικό, Καλοφωνικός; )! Εν αναμονή τελούντες, επισυνάπτουμε ένα εξαιρετικό 9λεπτό Χερουβικό σε πλ. δ', το οποίο κυκλοφορεί εδώ και καιρό ανεξάρτητα ως "αγ. Τριάδος Βύρωνος". Αν και η αλλοιωμένη ποιότητα του ήχου δεν μας επιτρέπει την ταύτιση με απόλυτη βεβαιότητα, τα υφολογικά στοιχεία της εκτέλεσης το τοποθετούν πολύ κοντά στο 1960.

Καλή ακρόαση!
 

Attachments

Last edited:

apostolos

Απόστολος Κομπίτσης
#3
Δεν κατάλαβα.... εφ' όσον διαπιστώσαμε ότι είναι ακριβώς η ίδια ηχογράφηση (αλλά πολύ πιο καθαρή) με αυτή που ανέβηκε παλαιότερα, τότε ποια ημερομηνία έχουμε; 1959; Εάν ναι, τότε μάλλον η ημερομηνία το προητουμένου μηνύματος θα πρέπει να αλλαχθή στο 1959-10-18.

Απόστολος
 
Top