1957-10-06 Κυριακή ήχος πλάγιος του τετάρτου - Εωθινό ΣΤ' (Αποστόλου Θωμά)

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
Αγαπητοί Ψαλτολόγιοι,
ελήλυθε η ώρα να διαδοθεί μια ιστορική και μοναδική στο είδος της ηχογράφηση. Ο αείμνηστος Άρχων Λαμπαδάριος (τότε) Θρ.Στανίτσας ψάλλει "μάλιστα πριγγίζων" εν Ελλάδι (Αθήνα;) τον Οκτώβριο του 1957. Η ταυτότης του ύφους, των γραμμών ως και αυτής της άρθρωσης με αυτήν του αειμνήστου Πρίγγου είναι εκπληκτική!!
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα :
1) στο τέλος του δεύτερου στίχου των Αίνων (τρακ 3, λεπτό 2.17) λέει "...της μεγαλωσύνης αυδού" αντί "αυτού". Η αντικατάσταση του ταυ από το δέλτα ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της άρθρωσης του Πρίγγου (ένεκα καπνίσματος;) το οποίο είχε, απ᾽ό,τι φαίνεται, αποτελέσει αντικείμενο μίμησης (πρβλ. Ανδρέα Πετρόχειλο).
2) Το ΣΤ´ Εωθινό (όπως και το Πάσα πνοή και οι Αίνοι σε πλ.Δ´) ταυτίζεται κατά 98 τοις εκατό με αυτό του Πρίγγου. Πρβλ. το άκουσμα εδώ και το κείμενο εδώ (NB: Η εν λόγω καταγραφή δεν θεωρείται ιδιαίτερα ακριβής ούτε άκρως επιτυχημένη..).

ΥΓ1. Όποιος μπορέσει να αναγνωρίσει τον αριστερό χορό (διακρίνεται στο "Άγιος Κύριος", την κατάληξη του θεοτοκίου του εξαποστειλαρίου, το τέλος του 3ου τρακ, το Ασματικό της Δοξολογίας), θα βοηθήσει στην εύρεση του Ι.Ναού όπου έλαβε χώρα η εν λόγω ακολουθία.
ΥΓ2. Επειδή λείπουν αρκετά μέλη από την προφανώς ακέραιη (ως προς τα του Α´ χορού) ηχογρ., θα παρακαλούσα να συμπληρωθεί από όποιον τυχόν έχει πληρέστερη (ή σε καλύτερη ποιότητα) την παρούσα ηχογρ. Ευχαριστώ.
ΥΓ3. Δεχθείτε την παρούσα ηχογρ. ως (καθυστερημένο, ανεξαρτήτως της θελήσεώς μου) κέρασμα για την εορτή του Μυροβλύτου.
 

Attachments

  • 01.ΤΗΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΑΝ - ΑΠΑΣ ΓΗΓΕΝΗΣ.mp3
    2.5 MB · Views: 978
  • 02.ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ-ΣΤ ΚΑΙ ΘΕΟΤΟΚΙΟΝ ΕΞΑΠΟΣΤΕΙΛΑΡΙΟΝ.mp3
    2.4 MB · Views: 636
  • 03.ΠΑΣΑ ΠΝΟΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ ΤΩΝ ΑΙΝΩΝ ΗΧΟΣ ΠΛ.Δ.mp3
    2.7 MB · Views: 918
  • 04.ΠΡΟΣΟΜΟΙΟ ΤΩΝ ΑΙΝΩΝ ΗΧΟΣ Δ.mp3
    864.6 KB · Views: 582
  • 05.ΣΤ ΕΩΘΙΝΟ ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ.mp3
    3.7 MB · Views: 881
  • 06.ΑΣΜΑΤΙΚΟ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑΣ Γ.ΒΙΟΛΑΚΗ ΗΧΟΣ ΠΛ.Β.mp3
    1.3 MB · Views: 629
Last edited:
Top