17. Ἀκολουθία Ἁγίου Μακαρίου Κορίνθου τοῦ Νοταρᾶ

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Στις 17 Απριλίου είναι του αγίου Μακαρίου. Έψαξα στο διαδίκτυο και δεν κατάφερα να βρω την ακολουθία του. Μόνο κάτι συνδέσμους ανενεργούς. Έτσι αυτή εδώ η ακολουθία πιθανόν να είναι η μοναδική αυτή τη στιγμή που μπορεί να βρει κάποιος online. Έχει κάποια λάθη ορθογραφικά συντακτικά κ.λπ νομίζω, αλλά δε γνωρίζω περισσότερα. Ας την κοιτάξουν οι ειδήμονες :) Αποτελεί ένα κράμα όσων ακολουθιών βρήκα. Τα περισσότερα τμήματά της είναι αντιγραφή από την ακολουθία προς τον άγιο που είχε συντάξει ο αείμνηστος επίσκοπος Παντελεήμων Καρανικόλας και ότι έλειπε από εκεί το συμπλήρωσα από μια ή δύο παλιές (δηλαδή φθαρμένα φυλλάδια που δεν έχω πρόσβαση σε αυτά) που δε θυμάμαι όμως ποιος τις έχει γράψει. Ίσως να είναι του αγίου Αθανασίου του Παρίου.
 

Attachments

  • AkolouthiaAgiouMakariouNotara.pdf
    944.3 KB · Views: 481
Last edited by a moderator:
Εὐχαριστοῦμε θερμῶς γιὰ τὴν ἀκολουθία.
Μία παρατήρησι μόνον· σχεδὸν ὅλα τὰ τροπάρια εἶναι τοῦ ἁγίου Νικηφόρου τοῦ Χίου ἀπὸ παλαιὰ φυλλάδα, ἐκτὸς ἀπὸ τὸ κοντάκιο καὶ τὸν οἶκο, ποὺ εἶναι τοῦ ἁγίου Ἀθανασίου τοῦ Παρίου καὶ ἴσως 2-3 ἄλλα τροπάρια.
Στὴν παλαιὰ φυλλάδα ποὺ ἔχουμε, ὑπάρχει ἄλλος κανόνας τοῦ ἁγίου Νικηφόρου καὶ δεύτερος κανόνας τοῦ ἁγίου Ἀθανασίου τοῦ Παρίου.
Τὶς εὐχές τους ἂς ἔχουμε ὅλοι.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Υπάρχει και στην "Ανέμη" (εδώ)

Ακολουθία του εν αγίοις πατρός ημών Μακαρίου αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά / Εκδοθείσα επιμελεία και δαπάνη Γεωργίου Βουτζάδη ιερέως [Πονηθείσα παρά Νικηφόρου Ιερομονάχου του Χίου].
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Μήπως υπάρχει πουθενά παράκληση του αγίου;
Αν όχι μήπως θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει κάποια τροπάρια που χρειάζονται για τον παρακλητικό κανόνα όπως το "Πρεσβεία θερμή" το αντίστοιχο του "Προστασία των χριστιανών", ίσως τα "Διάσωσον", κάποια μεγαλυνάρια και ακόμα κάποια τροπάρια στο τέλος κατά το "Ότε εκ του ξύλου" όπως συνηθίζεται δηλαδή στις παρακλήσεις;
Δυστυχώς κατά το κλείσιμο της εορτής ανήμερα το απόγευμα δηλαδή όπου συνηθίζεται να ψάλλεται η παράκληση κάθε τιμωμένου αγίου, εμείς στην προκειμένη περίπτωση, επειδή δεν έχουμε βρει παράκληση του αγίου Μακαρίου, προσθέτουμε τροπάρια από άλλους αγίους με παρόμοιο βίο, αλλάζουμε κάποιες λέξεις κ.τ.λ.
Για κανόνα λέμε αυτόν που βρίσκεται και στον όρθρο, είναι άλλωστε στον ήχο της παράκλησης, εκτός ίσως από μια ωδή που λίγο διαφοροποιείται.

Στην περίπτωση που όντως δεν υπάρχει, θα μπορούσε κάποιος να συντάξει έναν ολοκληρωμένο παρακλητικό κανόνα στον άγιο Μακάριο;
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Στο Ξυλόκαστρο υπάρχει ναός του Αγ. Μακαρίου. Επίσης τιμάται στη Χίο. Ρωτήστε εκεί, πιθανόν να έχουν παρακλητικό κανόνα.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Πολλές ευχαριστίες στον chriskont για τον παρακλητικό κανόνα του αγίου Μακαρίου. Εδώ παρουσιάζεται ο ίδιος ακριβώς κανόνα με διχρωμία. Δεν βρήκα τον απαιτούμενο χρόνο να τον αντιγράψω όπως στην παραπάνω ακολουθία και έτσι αναρτάται εδώ ίδιος, όπως στο προηγούμενο αρχείο απλά πρόσθεσα τη διχρωμία και έτσι εκτυπώθηκε στο ανάλογο έγχρωμο χαρτί.
 

Attachments

  • ParaklitikosKanonStonAgioMakarioNotara.pdf
    1.7 MB · Views: 133

Γ. Α. Π.

Νέο μέλος
Χριστός Ανέστη!
Χρόνια πολλά!

Στην ακολουθία του Αγίου Μακαρίου που έχει επισυναφθεί στο μήνυμα #1, στο κοντάκιον, μετά το «ἐνθέως» και πριν «τὸν Ἱεράρχην», δεν έχει αναγραφεί η φράση
«τν Κορίνθου Πρόεδρον, μεγαλοφώνως βοῶσα, εἳλκυσαν οἱ Ἱεράρχαι»,

η οποία αναγράφεται τόσο στην
«Ακολουθία του εν αγίοις πατρός ημών Μακαρίου αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά /Εκδοθείσα επιμελεία και δαπάνη Γεωργίου Βουτζάδη ιερέως [Πονηθείσα παρά Νικηφόρου Ιερομονάχου του Χίου].Εν Ερμουπόλει :Τύποις Αστέρος,1885»,
ακολουθία που υπάρχει και στην «Ανέμη» όπως αναφέρεται και στο μήνυμα #3,

όσο και στην
«Ἀκολουθία τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρὸς ἡμῶν Μακαρίου Ἀρχιεπισκόπου Κορίνθου (Νοταρᾶ) Τοῦ ἐν Χίῳ διαλάμψαντος ἐν ἔτει ἀπὸ Χριστοῦ 1805. Ψαλλομένη τῇ 17ῃ Ἀπριλίου» / «Ἁγιολόγιον Κορινθιακόν (1977)» του μακαριστού μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Παντελεήμονος Καρανικόλα / «Εκδόσεις ΠΝΟΗ Ι.Μ. Κορίνθου, Κόρινθος 1977».

Το κοντάκιον, δηλαδή, σύμφωνα με τα παραπάνω, πλήρες, θα μπορούσε να είναι:
Εὐφημεῖ γεραίρουσα, πόλις ἡ Χίος ἐνθέως, τὸν Κορίνθου Πρόεδρον, μεγαλοφώνως βοῶσα, εἳλκυσαν οἱ Ἱεράρχαι, τὸν Ἱεράρχην, Μάρτυρες τὸν πρὸς τοὺς ἄθλους αὐτῶν ἀλείπτην, ἀσκηταὶ δὲ τὸν οἰκεῖον, εὐχαῖς ταῖς τούτου, σῶσον ἡμᾶς ὁ Θεός.
 

Γ. Α. Π.

Νέο μέλος
Καλησπέρα!

Το συνημμένο αρχείο με το όνομα «AkolouthiaAgiouMakariouNotara διορθωμένη» είναι η ακολουθία του μηνύματος #1, διορθωμένη τόσο στο Κοντάκιον όσο και στους Αίνους, αλλά και σε άλλα σημεία όπου χρειαζόταν, σύμφωνα με την ακολουθία του μηνύματος #3.

Επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα τόσο η κατάλληλη γραμματοσειρά όσο και το κατάλληλο πρόγραμμα για την δημιουργία και τροποποίηση αρχείων pdf, έχει χρησιμοποιηθεί η γραμματοσειρά Palatino Linotype και οι διορθώσεις έγιναν σαν προσθήκες που καλύπτουν τα προς διόρθωση αναγραφόμενα της αρχικής ακολουθίας.

Το συνημμένο αρχείο word με το όνομα «Αναγνώσματα Εσπερινού» είναι τα αναγνώσματα του εσπερινού της εορτής, από την ακολουθία του μηναίου της εορτής του Αγίου Γρηγορίου, όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, στην θέση http://glt.goarch.org/texts/Jan/Jan25.html, με κάποιες διορθώσεις,
τα οποία αναγνώσματα, στην ακολουθία του Αγίου Μακαρίου, δεν αναγράφονται, αλλά απλώς αναφέρονται, προς αναζήτησή τους.

Θα είναι ευχής έργο να γίνει εφικτή η επεξεργασία των συνημμένων αρχείων της ακολουθίας, με την χρησιμοποίηση κατάλληλου προγράμματος, προκειμένου τα αναγνώσματα να συμπεριληφθούν στην κατάλληλη θέση της ακολουθίας, όπως και οι διορθώσεις που έχουν γίνει, να γίνουν πλέον με την κατάλληλη γραμματοσειρά, έτσι ώστε από κάθε άποψη η ακολουθία να είναι, όσο το δυνατόν, άρτια και λειτουργική.
 

Attachments

  • AkolouthiaAgiouMakariouNotara διορθωμένη.pdf
    1 MB · Views: 110
  • Αναγνώσματα Εσπερινού.doc
    48 KB · Views: 42
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Νικοδήμου Λαυριώτου ιερομονάχου

«Άγνωστος αυτόγραφος ακολουθία, ποίημα αγίου Αθανασίου του Παρίου,
εις τον άγιον Μακάριον αρχιεπίσκοπον Κορίνθου τον Νοταράν
και έτερα έργα αυτού εν τη Βιβλιοθήκη της Μεγίστης Λαύρας»

στο: Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος. Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Πάρος 1998, σ. 165-206 (Πάρος 2000)

http://athoslibrary.blogspot.com/2019/03/blog-post_21.html
 

Attachments

  • ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ_ΛΑΥΡΙΩΤΗΣ_ΑΓΝΩΣΤΟΣ_ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ_ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ_ΠΑΡΙΟΥ.pdf
    760.8 KB · Views: 65
Top