14. Ἀκολουθία Ὁσίου Κοσμᾶ τοῦ Ποιητοῦ, Ἐπισκόπου Μαϊουμᾶ τοῦ Ἁγιοπολίτου

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου τις ευχαριστίες μου στον π. Μάξιμο τη οτρύνσει του οποίου συνετάγη η ακολουθία και να συγχαρώ και τον συγγραφέα της κ. Μπούσια.

Να εκφράσω επίσης την εν Κυρίω καύχησή μου διότι λατρεύουμε τον Θεό στην ελληνική γλώσσα και ακόμη και τώρα "επ' εσχάτων των χρόνων" έχουμε ακολουθίες που τιμούν τους αγίους και μπορούν να "σταθούν" ικανοποιητικά πλάϊ στα έργα των αρχαίων υμνογράφων, αν και οπωσδήποτε υστερούν. Ατυχώς στις άλλες ομόδοξες εκκλησίες μαζί με την παρακμή της ψαλτικής επήλθε και παρακμή της υμνογραφίας: απολυτίκια "ιδιόμελα" μισή σελίδα, απολυτίκιο "Ως απαρχάς της φύσεως", όλος ο κανών σε πλ. δ΄ ήχο πλην της στ΄ ωδής που είναι σε α΄ "δια το συμπίπτειν την μνήμην του αγίου εν τη πασχαλίω περιόδω" (το τελευταίο από την ακολουθία Αγ. Βασιλείου του Οστρόγκ, μεγάλου θαυματουργού της Σερβίας) κλπ. Και ενώ οι παλαιότερες ακολουθίες τηρούν τουλάχιστον το "λεκτικό" της ορθοδόξου υμνολογίας σύγχρονες ακολουθίες υστερούν και σε αυτόν τον τομέα-ας μην γράψω όμως παραδείγματα! :eek:
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Υπενθυμίζω την ιδιαίτερη ευλογία που υπάρχει σε αυτό το θέμα καθότι επίκαιρη και ψαλτική και Ψαλτολογιακή. Βοήθεια ο άγιος για αύριο.
 

Klaus Vlastos

Infant Member
Πριν εκτυπώσει κάποιος τη παραπάνω Παράκληση του Αγίου, παρακαλώ πρώτα να δοκιμάσει να τη ψάλλει...
 
Last edited:

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Πριν εκτυπώσει κάποιος τη παραπάνω Παράκληση του Αγίου, πρώτα να δοκιμάσει να τη ψάλλει...
Οι σύγχρονοι υμνογράφοι θα πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουν, ότι για να γράψεις μια ακολουθία θα πρέπει πέρα από την προσωπική σου ευσέβεια να γνωρίζεις και βασικούς κανόνες μετρικής!!!
 
Top