14 χρόνια Ψαλτολόγιον!

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Ψαλτολογίου,

Βοήθειά μας οι άγιοι Αρχάγγελοι! Χρόνια πολλά σε όλους τους πανηγυρίζοντες την εορτή.

Το Ψαλτολόγιον σήμερα γίνεται δεκατεσσάρων χρόνων! Το πιστεύετε; Με τη χάρη του Θεού και τη φιλότιμη προσφορά σας η κοινότητά μας έφτασε σχεδόν 30,000 μέλη, 33,000 θέματα και 232,000 μηνύματα. Ένα είναι το σίγουρο, ο θησαυρός του ψαλτικού μας πολιτισμού είναι ανεξάντλητος. Το ίδιο και το μεράκι σας, που με σκλαβώνει και με ενθουσιάζει. Όχι μόνο μια φορά. Καθημερινά.

Κάθε μέρα διαβάζω Ψαλτολόγιον. Πάντα βρίσκω κάτι που δεν γνώριζα. Πάντα χαίρομαι που βλέπω νέα μέλη να συμμετέχουν και να φέρνουν νέα διάσταση και νέα πνοή στις συζητήσεις. Όπως πολλοί από σας είμαι σίγουρος, πολλές φορές μέσα στη χρονιά το Ψαλτολόγιον με βγάζει ασπροπρόσωπο όταν ψάχνω να βρώ υλικό, κείμενα, ηχογραφήσεις ή απαντήσεις σε ερωτήματα. Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς την ανιδιοτελή προσπάθεια όλων που συνεισφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο στην κοινότητα.

Τί να περιμένουμε στο μέλλον; Πολλά ερωτήματα της Ψαλτικής απαντήθηκαν ήδη στο φόρουμ αυτό. Πολλά παραμένουν αμφιλεγόμενα. Και πολλά δεν έχουν τεθεί ακόμα. Η παραδοσιακή Ψαλτική εν πολλοίς παραμένει ακόμα άγνωστη στο ευρύ μη Ελληνόφωνο κοινό. Η διδασκαλία στα περισσότερα μέρη γίνεται ακόμα με μεθόδους της δεκαετίας του 1950! Πληθώρα αξιόλογων χειρογράφων παραμένουν ακόμα ...χειρόγραφα. Σπάνιες ηχογραφήσεις σκονίζονται ακόμα σε συρτάρια και ιδιωτικές συλλογές. Περιμένω με ενδιαφέρον τους επόμενους 12 μήνες!

Δι'ευχών των αγαπητών μου πατρός Μαξίμου και πατρός Δαβίδ και εκ μέρους όλων των εκλεκτών συντονιστών, σας ευχαριστώ και τους ευχαριστώ. Να δίνει ο Θεός υγεία σε όλους να συνεχίσετε να αγκαλιάζετε την Ψαλτική αυτή κοινότητα για πολλά χρόνια ακόμα.

έτη πολλά,
Δημήτρης
 

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
φίλε Δημήτρη, το ψαλτολόγιο είναι η αρτιότερη ιστοσελίδα για την ψαλτική μας κοινότητα. Όλοι είμαστε ευγνώμονες για το ότι υπάρχει και συνεχίζει η παρούσα προσπάθεια. Σε ευχαριστούμε εκ βαθέως, όπως και τους εκλεκτούς συντονιστές.
 
Top