100 χρόνια από το Μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και την Μικρασιατική Καταστροφή

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
H Μητρόπολη Δημητριάδος και η Νέα Ιωνία τιμούν τα 100 χρόνια από το Μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και την Μικρασιατική Καταστροφή


Μεγάλη επετειακή Εκδήλωση
το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
στις 8 το βράδυ στην Ευαγγελίστρια


Με μία σημαντική επετειακή Εκδήλωση λόγου και μουσικής κορυφώνονται οι 40 περίπου Εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Μητρόπολης και σε συνεργασία με τούς Μικρασιατικούς Συλλόγους της Νέας Ιωνίας.
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας, μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, θα λάβει χώρα η κεντρική Επετειακή Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του γνωστού ιστορικού και συγγραφέα κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ο οποίος είναι Καθηγητής νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Είναι συγγραφέας και του βιβλίου ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: 50 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ και επιμελείται την σελίδα ιστορίας της κυριακάτικης Καθημερινής. Το θέμα της ομιλίας του θα είναι «Το Μικρασιατικό ζήτημα 1915-1922». Με απλό τρόπο θα βοηθήσει το κοινό να καταλάβει την ιστορία αυτής της τραγωδίας.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, με Τραγούδια που αποτυπώνουν την τραγωδία της Καταστροφής, την προσφυγιά αλλά και το πολιτιστικό μεγαλείο της Σμύρνης.
Ο Βυζαντινός χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών καί η γυναικεία χορωδία ψαλτριών «Αι Άδουσαι» θα συμπράξουν ξανά όχι όμως για να ψάλλουν, αλλά για να αποδώσουν τα τραγούδια της Σμύρνης, σε διδασκαλία του Πρωτοψάλτη κ. Δημητρίου Ανδ. Χατζηγεωργίου και της Μουσικολόγου Δρ Σέβης Μαζέρα-Μάμαλη.
Σολίστ θα είναι ο καταξιωμένος ερμηνευτής και Πρωτοψάλτης κ. Βασίλης Αγροκώστας, ενώ αφηγητής θα είναι ο Δ/ντης του ραδιοφνικού σταθμού της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Νίκος Βαραλής.

Περισσότερα εδώ
 
Last edited:
Top