10ο Σεμινάριο Ψαλτικής Τέχνης και Μελοποιίας

« Τὸ δὲ νέον στιχηραρικὸν μέλος οἷον εὑρίσκεται εἰς τα Ἀναστασιματάρια Δανιήλ του Πρωτοψάλτου και Κυριάκου Κουλιδά του Ναυπλιώτου».

Παραφράζοντας την σχετική πρόταση του Χρύσανθου (Χρυσάνθου, Μέγα Θεωρητικόν, σ.179, § 402-403) όπου αναφέρεται στην κατηγοριοποίηση των διαφόρων υμνογραφικών ειδών-τροπαρίων ανά γένος μελοποιίας, το σεμινάριο στοχεύει στην μελέτη του νέου στιχηραρικού μέλους έτσι όπως αυτό εμφανίζεται σε πρωτόλεια μορφή, το πρώτο μισό του 18ου αιώνα, με τα Αναστασιματάρια Δανιήλ Πρωτοψάλτου και Κυριάκου Κουλιδά του Ναυπλιώτου. Η μελέτη των απαρχών του νέου στιχηραρίου φέρνει στο φώς ενδιαφέροντα στοιχεία, σχετικά με τον τρόπο μελοποίησης του νέου είδους, την μορφολογία των στιχηραρικών μελών και την δομική μεταχείριση των ήχων. Παράλληλα θέτει επιτακτικά το ζήτημα της προέλευσης του νέου είδους, της σχέσης του με την προγενέστερη μακραίωνη παράδοση του παλαιού Στιχηραρίου, αλλά και της εξέλιξης του από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα.
10ο Σεμινάριο.jpg
Όλα αυτά θα μοιραστεί μαζί μας ο δάσκαλος της ψαλτικής τέχνης και κάτοχος Μsc Βυζαντινής Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κυριάκος Τζουραμάνης, στο διαδικτυακό σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 29 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:00-21:00.

Σύνδεσμος zoom:

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/89378092057?pwd=RkVsVmFzbXM2U1gza0tZY1FFcWZEUT09

Meeting ID: 893 7809 2057
Passcode: 806790
 

Diogenes

Νέο μέλος
10ο Σεμινάριο Ψαλτικής Τέχνης και Μελοποίας
Θέμα:
«Τὸ δὲ νέον στιχηραρικὸν μέλος οἷον εὑρίσκεται εἰς τα Ἀναστασιματάρια
Δανιήλ του Πρωτοψάλτου και Κυριάκου Κουλιδά του Ναυπλιώτου».

Тема:
“Нови стихираријски метод који се среће у Анастасиматарионима Данила Протопсалта и Кириакоса Кyлидаса Нафплиота”

Εἰσηγητής:
Κυριάκος Τζουραμάνης
MSc Ἰονίου Πανεπιστημίου
Δάσκαλος της Ψαλτικής

Предавач:
Kyriakos Tzouramanis
Ван MSc Јонског Универзитета
Учитељ појања

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Γεώργιο Καραγιαννάκη που μας δίδει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα τόσο σπουδαία σεμινάρια που διοργανώνει είτε ζωντανά είτε στο YouTube !!!
 
Last edited:

Pappous43

Παλαιό Μέλος
Νά τό ὑπογραμμίσω!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Γεώργιο Καραγιαννάκη που μας δίδει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα τόσο σπουδαία σεμινάρια που διοργανώνει είτε ζωντανά είτε στο YouTube !!!
 
Top