1-1000 Ευτράπελα (αστείες καταστάσεις στο ψαλτήρι)

Status
Not open for further replies.

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Χαχαχαχα Πλάκες έχουμε :d:d:d πρέπει όμως να βγαλουμε κανένα κοντάκιο και για την αντίπαλη μεριά...
 

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Θα παρακαλούσα το θέμα για τα ευτράπελα να παραμείνει μια ευκαιρία για διάλειμμα και όχι να γίνει εργαλείο για τη συνέχιση αντιπαραθέσεων που συζητούνται διεξοδικά σε άλλα σημεία. Γιατί μπορεί οι "αντι-καραϊκοί" να έχουν καλλιτεχνική φλέβα, αλλά και οι "καραϊκοί" δεν υστερούν σε καλλιτεχνία και δυστυχώς οι διαμάχες θα μεταφερθούν σε αυτό το ωραίο θέμα για τα αστεία!
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Πρακτικός ψάλτης στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ήξερε όμως ήχους μπερδεύτηκε και αρχίζει να ψάλει στιχηρό του εσπερινού σε ήχο α' "Ω του παραδόξου θαύματος" σε ήχο πλ. δ' "Ω του παραδόξου θαύματος". Οπότε ένας παππούς που καθόταν στα πρώτα καθίσματα πετάγετα: "Ήχος πρώτος! Ήχος πρώτος!".
Ακολουθεί η άμεση αντίδραση του ψάλτη: "Νεεεεε Νεεεεεεεε (Νη-Πα διατονικό) "Ω του παραδόξου θαύματος", στο σωστό ήχο αυτή τη φορά.

ΥΓ. Γειά σου Στέφανε, καλή ιδέα το θέμα "Ευτράπελα στο Αναλόγιο", θα αυξηθεί κ η δραστηριότητα του forum.
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
....

ΥΓ. Γειά σου Στέφανε, καλή ιδέα το θέμα "Ευτράπελα στο Αναλόγιο", θα αυξηθεί κ η δραστηριότητα του forum.

Για το συγκεκριμένο forum δεν νομίζω να χρειάζεται ειδικό θέμα για να αυξηθεί η δραστηριότητα...:D:D:D
Θα λεγα είμαστε υπερδραστήριοι...:p:p:p
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Πρακτικός ψάλτης στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ήξερε όμως ήχους μπερδεύτηκε.... Οπότε ένας παππούς που καθόταν στα πρώτα καθίσματα πετάγετα: "Ήχος πρώτος! Ήχος πρώτος!".

Καλά ρε Μιχάλη, αφού ο παππούς ήξερε περισσότερα γιατί δεν τον βάλαν να ψάλλει αυτός; :D:D:D

Μακάρι να είχε κάθε ενορία τέτοιους παππούδες...


Ακολουθεί η άμεση αντίδραση του ψάλτη: "Νεεεεε Νεεεεεεεε (Νη-Πα διατονικό) "Ω του παραδόξου θαύματος", στο σωστό ήχο αυτή τη φορά.

Το αστείο θα ήταν να ήταν όντως πλ. δ΄και ο ψάλτης αντί για "νε νε" να κάνει "όόόχιιι" σύμφωνα με το απήχημα του πλ. δ'. Η ακόμα καλύτερα, όπως ψέλνει να ψάλει μέσα στον ήχο και τη φράση "είναι πλάγιος του τετάρτου" ή "κάνεις λάθος παππού"! :D:D:D
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Κάποτε ψάλλαμε Μεγάλο Κανόνα με τον ξανά-αυτο-εξορισμένο Βασίλη Ζάχαρη και ένα άλλο φίλο ισοκράτη που προσπαθούσε να παρακολουθήσει την ιλιγγιώδη ταχύτητα των τροπαρίων (δεν είναι και ολίγα). Στο "..ζήτω ψάλτης κράτιστος" ο Βασίλης δείχνει τον ισοκράτη... :rolleyes:
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Μακάρι να είχε κάθε ενορία τέτοιους παππούδες...


Καλά, δε θέλω να φανώ υπερβολικός αλλά στη Θεσ/νίκη τουλάχιστον (δε ξέρω, πιθανόν κ αλλού) όλο κ εύρισκες "παππούδες" που ξέραν. Σε ένα εσπερινό του Σαββάτου (αναστάσιμο) είπε ο ψάλτης ειρμολογικά κεκραγάρια γιατί βιαζόταν κ στο τέλος άλλος "παππούς" τον πιάνει κ του λέει¨Γιατί τα είπατε γρήγορα τα Κύριε εκέκραξα"?
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ψάλλαμε μια φορά με παρέα σε μια αγρυπνία σε κάποιο χωριό έξω απ' τη Θεσσαλονίκη. Δεξιά εμείς, αριστερά ένας πρακτικός ψάλτης, παππούς, που μάλλον ήταν ο κανονικός ψάλτης του χωριού. Στη φυλλάδα με την ακολουθία, στους αίνους, έγραφε "Και νυν. Δέσποινα πρόσδεξε ή έτερον θεοτοκίον του ήχου, οίον βούλει". Ο δαίμονας του τυπογραφίου το ήθελε να γραφεί η φράση αυτή με μαύρα γράμματα και όχι με κόκκινα, όπως οι άλλες σημειώσεις στη φυλλάδα. Έτσι, με έκπληξη, ακούσαμε τον παππού να ψάλλει την παραπάνω φράση αυτούσια...
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Φίλος αδαής στα αρχαία, ενώ διαβάζαμε μαζί Απόδειπνο, παρατόνιζε τις λέξεις, από καλή, όμως, διάθεση, αφού δεν μπορούσε να τα πει αλλιώς. Και ξαφνικά ακούω το κορυφαίο: "Δεξαμενή την νυν προσφοράν"... Άντε τώρα να συγκρατηθείς...
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Και, μια που πήρα φόρα, ψάλλαμε πριν 3 χρόνια με φίλους στην πανήγυρη των Ταξιαρχών στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη λειτουργία ακολούθησε μνημόσυνο και αρτοκλασία για τα μέλη του συνδέσμου κρεοπωλών Θεσσαλονίκης. Άιντε τώρα να είσαι ανυποψίαστος και να το ακούσεις ξαφνικά το "υπέρ αναπαύσεως πάντων των μελών του συνδέσμου κρεοπωλών Θεσσαλονίκης". Μας έπιασε το νευρικό γέλιο και άρχισαν να πετάγονται στον αέρα μεταξί μας ατάκες του τύπου "Είχε ένα χέρι ο μακαρίτης! Το 'πιανε το κρέας, τσιγαρόχαρτο το έκανε" (από σίριαλ "Εγκλήματα"). Κατά τη διανομή του αντιδώρου ένας ευτραφής κύριος πήγαινε ανάποδα, απ' το κέντρο του ναού, για να πάρει αντίδωρο. Μια δύσμοιρη γριούλα που υπέστη το σπρώξιμό του γυρνάει του λέει: "Σας παρακαλώ, κύριε, πηγαίνετε κανονικά". Και η απάντηση: "Για σε παρακαλώ κυρά μου! Κρεοπώλα είσαι; Εγώ κρεοπώλης είμαι!" Άντε να κρατηθείς μετά.
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Όσα ευτράπελα γράψαμε ΔΕΝ εγράφησαν με διάθεση διακωμωδήσεως ή και προσβολής. Σαν τον Μ. Αντώνιο που αστεϊζόταν με τη συνοδεία του και μάλιστα χρησιμοποίησε και το παράδειγμα του τόξου, έτσι και εμείς με αυτά τα ευτράπελα επιδιώξαμε να κάνουμε εαυτούς και αλλήλους να χαμογελάσουμε λίγο...
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Χρῆστος Πανάγου;5457 said:
Τὴν ἔλλειψη χιοῦμορ τὴν κατανοῶ καὶ δείχνω τὴν ἀμέριστη συμπάθειά μου. Τὶς προσωπικὲς (καὶ μάλιστα ἀπρόκλητες) ἐπιθέσεις, τὴν ὑποκρισία, τὰ μαθήματα Παπαδιαμαντικῆς λογοτεχνίας ἤ ὅποιας ἄλλης λογοτεχνίας φιλτραρισμένης ἀπὸ εὐσεβιστικὲς ἤ ἄλλου εἴδους "διαθέσεις" δὲν τὶς δέχομαι.

Χρήστο, δεδομένου ότι εγώ ξεκίνησα το θέμα με τα ευτράπελα, επίτρεψέ μου να καταθέσω τη γνώμη μου για τη "διαφωνία":

Αστείες καταστάσεις συμβαίνουν καθημερινά στη ζωή μας. Όταν είμαστε με φίλους γελάμε με τα ευτράπελα της παρέας, όταν είμαστε με συναδέλφους γελάμε με τα ευτράπελα της δουλειάς, όταν είμαστε με ψάλτες γελάμε με τα ευτράπελα των ψαλτών και των ιερέων.

Το να γελάμε με κάτι αστείο που έκανε κάποιος, δε νομίζω ότι δηλώνει έλλειψη σεβασμού. Εξάλλου, τέτοιες καταστάσεις συχνά έχουμε ακούσει να τις περιγράφουν και ιερείς και δεσπότες σε συνάξεις π.χ. μετά από πανηγύρια. Γελάμε με την κατάσταση, όχι με το πρόσωπο.
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Σε μια παλια ελληνικη ταινια της δεκαετιας του 1950 , ο πρωταγωνιστης (νομιζω ο Βασιλης Λογοθετιδης) ελεγε : ''Ανθρωποι , ανθρωποι , ΟΛΟΙ ειμαστε
ανθρωποι (εν προκειμενω ψαλτες) . Προς τι το μισος και ο αλληλοσπαραγμος ;
Επειδη σε καποια μηνυματα στο παρων θεμα , διεκρινα καποια ''ψιλοσυννεφια''
(που δεν ταιριαζει και στο θεμα) , ας προσπαθησουμε να ξαναβγει ο ηλιος .

Καπου στον κανωνα του Ακαθιστου , ακουγεται : '' ... ηλθεν Ιησους ο υπερθεος ...'' . Και ο ψαλτης λεει : '' ... ηλθεν Ιησους ο συμπεθερος ...'' .
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Επειδη σε καποια μηνυματα στο παρων θεμα , διεκρινα καποια ''ψιλοσυννεφια'' (που δεν ταιριαζει και στο θεμα) , ας προσπαθησουμε να ξαναβγει ο ηλιος .

Πως τα καταφέρνουμε πάντως να τσακωνόμαστε σε κάθε θέμα!!! Ακόμα και όταν λέμε αστεία... :)

Φαντάζεστε να υπάρχουν κάπου ένα φόρουμ στο οποίο ιερείς σχολιάζουν ψάλτες οι οποίοι τώρα να γελάνε μαζί μας; :D:D:D
 
Status
Not open for further replies.
Top