1-1000 Ευτράπελα (αστείες καταστάσεις στο ψαλτήρι)

Status
Not open for further replies.

Τσακιτζής

Παλαιό Μέλος
Όντας σπουδαστής ακόμη, δεν μπορώ να συνεισφέρω πολλά στο forum (ελπίζω στο μέλλον). Προς το παρόν απορροφώ γνώση. Το συγκεκριμένο topic είναι το καλύτερο διάλειμμα. Εγώ πάντα θα θυμάμαι το ιερέα του χωριού μου κάπου στην ’ρτα (αγράμματος στην κυριολεξία, τα θυμόταν σχεδόν όλα απ� έξω) όταν διάβαζε Ευαγγέλιο πέρναγε ολόκληρες παραγράφους προκειμένου να μην αναφέρει π.χ. «και θεραπεύειν πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» ή «ότε τους πέντε άρτους έκλασα εις τους πεντακισχιλίους», άντε να βγάλεις νόημα από ευαγγέλιο μετά.

Κάποτε έψαλλα προσκεκλημένος σε ένα πανηγύρι. Ανέβηκε στον Άμβωνα ο Διάκος και άρχισε το Ευαγγέλιο. Σε μιά στιγμή, ανέφερε το περιστατικό των 5 άρτων και των 2 ψαριών όπως το φανταζόταν λέγοντας ότι τάϊσε 5 άνδρες και 2 γυναίκες με 5.000 άρτους. Ακούγοντάς τον ο Δεσπότης, δεν άντεξε και φώναξε : Σιγά το πράμα ! Κι εγώ ακόμα θα το κατάφερνα αυτό !!!!
 
Last edited by a moderator:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Νομίζω οτι το θέμα αυτό παρεκτράπηκε αρκετά και παρά τις προειδοποιήσεις των συντονιστών συνεχίστηκε αυτό. Για το λόγο αυτό διέγραψα αρκετά μηνύματα σχετικά με μια υποσυζήτηση εκτός θέματος (περί ιερέων κτλ.) και κάποια προσωπικά μηνύματα και θα διαγραφούν και άλλα παλαιότερα τέτοια συν καιρώ. Παρακαλώ ξανά. Εάν έχετε ψαλτικά ευτράπελα στείλτε τα. Εάν θέλετε να ανοίξετε συζήτηση πάνω σε κάποιο ευτράπελο που αναρτήθηκε εδώ, ανοίξτε τη σε νέο θέμα στην κατάλληλη ενότητα. Εάν νομίζετε κάποιο ευτράπελο είναι απαράδεκτο για σας αναφέρετέ το στους συντονιστές πατώντας το εικονίδιο με το κόκκινο τρίγωνο πάνω δεξιά από το συγκεκριμένο μήνυμα που θέλετε να αναφέρετε. Ευχαριστώ.
 

dpapagia

Δημήτρης Παπαγιαννούλης
Κάποτε έψαλλα προσκεκλημένος σε ένα πανηγύρι. Ανέβηκε στον Άμβωνα ο Διάκος και άρχισε το Ευαγγέλιο. Σε μιά στιγμή, ανέφερε το περιστατικό των 5 άρτων και των 2 ψαριών όπως το φανταζόταν λέγοντας ότι τάϊσε 5 άνδρες και 2 γυναίκες με 5.000 άρτους. Ακούγοντάς τον ο Δεσπότης, δεν άντεξε και φώναξε : Σιγά το πράμα ! Κι εγώ ακόμα θα το κατάφερνα αυτό !!!!

Κύριε Ιωαννίδη, μου θυμίσατε το ακόλουθο ανέκδοτο: Στο Κυριακάτικο κήρυγμά του, ένας ιερέας κάνει ανάλυση της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας (ήταν το ευαγγέλιο με τον πολλαπλασιασμό των 5 άρτων και των 2 ψαριών). Και ξεκινάει:
- Σήμερα ακούσαμε στο Ευαγγέλιο για ένα μεγάλο θαύμα που έκανε ο Χριστός. 5 άνθρωποι έφαγαν 5000 άρτους.
Το ακούει αυτό κάποιος από το εκκλησίασμα, και μετά την απόλυση βρίσκει τον ιερέα και συζητάνε επί του κηρύγματος:
- Πάτερ, μήπως κάνατε λάθος στο κήρυγμά σας; Μήπως το Ευαγγέλιο αναφέρεται στον πολλαπλασιασμό των 5 άρτων και των 2 ψαριών;
- Όχι παιδί μου, λάθος το ξέρεις.
- Μα, αν είναι όπως τα λέτε, τότε ποιο είναι το θαύμα;
- Ότι ενώ αυτοί οι 5 άνθρωποι έφαγαν τους 5000 άρτους, δεν βαρυστομάχιασαν!!
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν διάβασα τα σβησμένα μηνύματα... Ας γραψω λοιπόν κάτι που από καιρό έχω κατα νου, για να φτιάξει το κλίμα: Είναι γνωστοί οι παρατονισμοί που υπάρχουν στα μουσικά κείμενα, με τους "της σχολής Καρά" να επιμένουν στην ψαλμώδηση του πρωτοτύπου, έστω κι αν ακούγεται περίεργα, τους δε "πατριαρχικούς" να προβαίνουν σε παμπολλες διορθώσεις, ακόμα και εις βάρος του μουσικού ρυθμού. Δεν παίρνω θέση στο θέμα, απλά θα αναφέρω κάποιους συνηθισμένους παρατονισμούς, που οδηγούν σε, αν μη τι άλλο, ευτράπελα συμπεράσματα:

1. Το ξέρατε ότι οι Ιουδαίοι ήταν... Ιππότες;; (Του λίθου σφραγισθέντος Ιπποτών Ιουδαίων...)
Μου έχουν πει ότι το πολύ πετυχημένο αυτό παράδειγμα είναι του κ. Ιωαννίδη (εκφράζω παρεμπιπτόντως τη μεγάλη μου χαρά που τον έχουμε στο forum!)
2. Το ξέρατε ότι ο ληστής που πήγε στον Παράδεισο δεν ήταν τελικά αυτός που νομίζουμε, αλλά... άλλος;; (...Άλλος ο ληστής ομολογώ σοι...)
3. Το ξέρατε ότι η δέηση στην Παναγία είναι... μαγκιά;; (Μη καταπιστεύσης με... Παναγία Δέσποινα -άλα- δέξαι δέησιν του ικέτου σου)
 

el-mikrometoxitis

Ελευθέριος Ζ. Κονές
13 Αυγούστου 2008. Συμψάλλαμε σ'ένα ορεινό και πανέμορφο χωριό της Άρτας (όπου είχα ανέβει για λίγες ημέρες), με ένα 65 Ηπειρώτη κύριο. Επρόκειτο για εμπειρικό ψάλτη, ο οποίος όπως φάνηκε στη συνέχεια γνώριζε έξυπνα ψαλτικά "τρίκς". Τι έκανε δηλαδή; Στα κομμάτια που έψαλλε, όταν έφτανε σε κάποιο σημείο που τον δυσκόλευε άρχιζε να βήχει...! Την πρώτη φορά νόμισα ότι ήταν κρυωμένος, απ' τη δεύτερη και μετά όμως "μπήκα στο νόημα" και βοηθούσα να βγει από τη δυσκολία. Ο λαός σοφά το λέει λοιπόν: "Απορία ψάλτου, βηξ"!
 

ixadin

Ηχάδιν
Μπορεί να μην βγάζει γέλιο όπως άλλα, εν τούτοις έχει την πλάκα του.

Την Μεγάλη Τρίτη στο δοξαστικό τον Αινων, λέω το "Τοῦ κρύψαντος τὸ τάλαντον" σε ήχο Δ΄ από τον Ραιδεστινό. Έχω βοηθό έναν καλοπροαίρετο κύριο, πρακτικό μουσικό. Για αυτόν ο Δ΄ είναι στην ουσία το ανέβασμα της φωνής που κάνουν στην κατάληξη από το ΠΑ στον ΒΟΥ. Στο Και νυν, λοιπόν, κάνει την μουσική φράση που καταλήγει στον ΠΑ και ανεβαίνει στον ΒΟΥ για να με βοηθήσει:eek:
Έλα ντε που ο κυρ-Ραιδεστινός έχει την πρώτη φράση να θέλει ισοκράτημα ΠΑ. Ο βοηθός απτόητος συνεχίζει. Στο τέλος του δοξαστικού μου κάνει: Μπράβο Χρήστο, ωραία το είπες, αλλά ήθελες λίγο περισσότερο διάβασμα
 

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
όχι μόνο στο Ραιδεστηνό, αλλά όσους συγγραφείς έχω δεί μέχρι τώρα, τη φράση "του κρυψαντος το τάλαντον" την θέλουν κ τη μελοποιούν σε Α΄ ήχο με τις δικές του ο καθένας μελισματικές διαθέσεις....
όντως, θέλεις λίγο διάβασμα ακόμη...δεν το αφηνες να το πει αυτός που το ήξερε τέλεια;;;;:D:D:D
 

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Στο τέλος του δοξαστικού μου κάνει: Μπράβο Χρήστο, ωραία το είπες, αλλά ήθελες λίγο περισσότερο διάβασμα

Μου θύμισες όταν κάποτε, γνωστός, και ακόμα εν ζωή Πρωτοψάλτης, γνωρίστηκε σε κάποια Ακολουθία (ή εκδήλωση, δεν θυμάμαι ακριβώς) με έναν εξίσου "δυνατό" Πρωτοψάλτη, αλλά όχι τόσο "γνωστό όνομα", ο οποίος δεν ζει πλέον.

Είπε λοιπόν ο πρώτος στον δεύτερο...: "Πώς σε είπαμε εσένα; ... Μπράβο, ωραία φωνίτσα έχεις...."
 

kotsman

μέλος
...αλλά "ότι επάταξας πάντας τους εχθραίνοντάς μοι, ματαίως οδόντας αμαρτωλών συνέτριψας" δεν είναι νόστιμο;
Κάποιος άλλος, μακαρίτης τώρα, ήταν ολιγογράμματος μεν, συμπαθέστατος δε..."και άσσος γηθόμενος ταύτης τα θαύματα"!
Ένας δε χαριτωμένος παππούλης, σ' ένα προφητη Ηλία, πολύ παραστατικά επεξήγησε και με χειρονομίες ότι, επειδή η πύλη του Παραδείσου είναι στενή και ο πλούσιος έχει φαρδειές, φουσκωμένες τσέπες, δε χωράει να περάσει, "φρακέρνει".
 
Last edited:

sokratis_daligkaros

Νέο μέλος
Καλά είναι να λέμε τις γκάφες των τρίτων αλλά σίγουρα όλοι έχουμε κάνει μια γκάφα όταν είμασταν εντελώς πρωτάρηδες στα αναλόγια. Σας παραθέτω μια απο τις δικές μου.

Όταν πρώτη φορά ανέβηκα στο αναλόγιο με το καθήκον να ψάλω μόνος μου όλη την ακουλουθία της Μ.Παρασκευής( διότι θα έλλειπε ο ψάλτης )σκέφτηκα να εκτυπώσω το τυπικό ώστε να μην χρειάζεται να ψάχνω στο αναλόγιο τα μουσικά βιβλία κλπ. Έτσι έβαλα μέσα και τον εξάψαλμο. Η εκκλησία γεμάτο κόσμο κι εγώ κουμπωμένος άρχισα σιγά σιγά να διαβάζω τον εξάψαλμο...Ψαλμός 3
· Κύριε τί επληθύνθησαν οι θλίβοντές με πολλοί επανίστανται επ' εμέ
· Πολλοί λέγουσιν τή ψυχή μου ουκ έστιν σωτηρία αυτώ εν τώ Θεώ αυτού διάψαλμα
· Σύ δέ κύριε αντιλήμπτωρ μου εί δόξα μου καί υψών την κεφαλήν μου
· Φωνή μου πρός κύριον εκέκραξα καί επήκουσέν μου εξ όρους αγίου αυτού διάψαλμα ....

· · επ' εμέ επεστηρίχθη ο θυμός σου καί πάντας τούς μετεωρισμούς σου επ' εμέ επήγαγες διάψαλμα
Άρχισα ν'αναρωτιέμαι διαβάζοντας τι να είναι το διάψαλμα..σκέφτηκα ότι ίσως ο εξάψαλμος της Μ.Παρασκευής να είναι διαφορετικός. Με έφαγε η αγωνία...σκέφτηκα ότι θα με ρωτήσουν.Αφού τελειώσε η ακολουθία με φωνάζει μια γιαγιάκα..και μου λέει "τόσα χρόνια παιδί μου ακούω τους ψαλμούς αλλά δεν κατάλαβα ποιος είναι διάψαλμα ο Θεός ή ο διάβολος γιατί μπερδεύτηκα.:confused:
Γύρισα στο σπίτι και αμέσως άρχισα να ψάχνω τα βιβλία. Που να καταλάβω ο έρημος ότι το διάψαλμα είναι η ελληνική απόδοση της εβραϊκής λέξης "σέλλα" (selah) και πρόκειται για μουσική σημειογραφία που δείχνει παύση αλλά ο υπολογιστής το απέδωσε ώς διάψαλμα.
Αν και Μ.Παρασκευή έκλαψε κάθε πικραμένος.:D
 

ixadin

Ηχάδιν
Καλά είναι να λέμε τις γκάφες των τρίτων αλλά σίγουρα όλοι έχουμε κάνει μια γκάφα όταν είμασταν εντελώς πρωτάρηδες στα αναλόγια.

Συμφωνώ και επαυξάνω. Παραθέτω και εγώ με τη σειρά μου τα εξής:
1) Σε εσπερινό του Αγ. Φανουρίου να διαβάζω τα αναγνώσματα και να λέω μετά μέλους:cool: "Σοφιστείας Σολομώντος το ανάγνωσμα" και "Σοφιστείας Σειράχ το ανάγνωσμα"
2) Στην Όρθρο του Ευαγγελισμού να λέω τον ειρμό της δ΄ ωδής ως "Ο καθήμενος εν σκότει επί θρόνου Θεότητος"
3) Πάλι του Ευαγγελισμού στο εσπερινό ξεκινά ο δεξιός το αργό κεκραγάριο του Ιακώβου σε β΄ ήχο. Εγώ εκείνη την εποχή είχα πορωθεί με το πώς έλεγαν το "Κατευθυνθήτω" του Ιακώβου σε ήχο Α΄ αγιορείτες πατέρες στην κασσέτα με την Ακολουθία του Αγ. Σίμωνα. Ψιλοχαζεύω σκεφτόμενος το μεγαλείο της ηχογράφησης. Έρχεται η σειρά μου να πώ λοιπόν το κατευθυνθήτω, το λέω μετά πάσης επιμελείας και όλων των αναλύσεων και πεταγμάτων της φωνής, δίνω συγχαρητήρια στον εαυτό μου για την άψογη εκτέλεση κτλ. Στο τέλος της ακολουθίας έρχεται ο δεξιός και με πολύ ευγένεια και απορία με ρωτά: Χρήστο γιατί είπες το Κατευθυνθήτω σε δευτερόπρωτο; :eek:
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Σαρδάμ δικό μου από τον εξάψαλμο "και χείλη αγαλλιάσεως αινέσει το στρώμα μου" (νύσταζα ακόμη φαίνεται!) :D:D:D

Επίσης θυμάμαι ως μαθητής γυμνασίου (η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών τότε ξεκινούσε στην Α΄ Λυκείου) να διορθώνω στους αναβαθμούς "Αγίω Πνεύματι θεολογούντες βοώμεν" επειδή το "φώμεν" δεν μου έλεγε τίποτε και το θεωρούσα τυπογραφικό λάθος! :D:D:D
 

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Σε Εσπερινό (ευτυχώς χωρις κόσμο) :eek: ...:

"Σοι πρέπει αίνος, σοι πρέπει οίνος, σοι δόξα πρέπει...."

Άντε μετά να σας πείσω εγώ ότι δεν είμαι γραμμένος στους ΑΑ :D:D:D
 

ixadin

Ηχάδιν
Ακριβώς το λάθος αυτό το έχω κάνει και εγώ.

Σε εσπερινό με πολύ κόσμο και μάλιστα μου την είπαν και την ίδια ώρα:D
 

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
Ακριβώς το λάθος αυτό το έχω κάνει και εγώ.

Σε εσπερινό με πολύ κόσμο και μάλιστα μου την είπαν και την ίδια ώρα:D

"οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου"...
πόσο μάλλον στο Θεό...
Θεέ μου σχώρα με...
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Θεέ μου τι ντροπή για το "Σοι πρέπει οίνος"; Τώρα θα δεις...

Το καιρό που ανέβαινα στο αναλόγιο με το Δάσκαλο στη Θεσσαλονίκη έκανα κυρίως ισοκράτημα.

Μια μέρα, στην ώρα του "Άξιον Εστίν" μου λέει: "Κάνε καλό ισοκράτημα γιατί είμαστε τρείς". Θα έψελνε μέλος ο Δάσκαλος, ο αριστερός ψάλτης (που μετά το τρισάγιο έρχεται δεξιά) κ ένας ακόμα, επίσης καλός ψάλτης καλεσμένος. Τρείς δηλαδή μελωδοί, εγκρατείς της μουσικής. Οπότε κ εγώ λέω απο μέσα μου: "θα τα δώσω όλα για να σταθεί αξιοπρεπές το ισοκράτημά μου".

Τα παραέδωσα όλα όμως γιατί με έπιασε λόξυγγας.

Το κατάλαβα αλλά είπα: Θα συνεχίσω μέχρι να τελειώσει το Άξιον Εστί και θα συγκρατηθώ.

Δυστυχώς δε τα κατάφερα με αποτέλεσμα να κάνω ένα μεγαλοπρεπέστατο "ήχο λόξυγγα", πως να το πούμε αλλιώς, πάνω στην εισπνοή, με το μικρόφωνο ακριβώς μπροστά μου.

Μέχρι κ οι κολώνες γυρίσαν προς το μέρος μας. Ο αριστερός μου είπε γελώντας "Κοκοράκι!"

Μπορεί να είπε κ "βατραχάκι", δε θυμάμαι ακριβώς γιατί έψαχνα μέρος να κρυφτώ.

Το βούλωσα κ εγώ μέχρι το τέλος της λειτουργίας.
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Θεέ μου τι ντροπή για το "Σοι πρέπει οίνος"; Τώρα θα δεις...

Το καιρό που ανέβαινα στο αναλόγιο με το Δάσκαλο στη Θεσσαλονίκη έκανα κυρίως ισοκράτημα.

Μια μέρα, στην ώρα του "Άξιον Εστίν" μου λέει: "Κάνε καλό ισοκράτημα γιατί είμαστε τρείς". Θα έψελνε μέλος ο Δάσκαλος, ο αριστερός ψάλτης (που μετά το τρισάγιο έρχεται δεξιά) κ ένας ακόμα, επίσης καλός ψάλτης καλεσμένος. Τρείς δηλαδή μελωδοί, εγκρατείς της μουσικής. Οπότε κ εγώ λέω απο μέσα μου: "θα τα δώσω όλα για να σταθεί αξιοπρεπές το ισοκράτημά μου".

Τα παραέδωσα όλα όμως γιατί με έπιασε λόξυγγας.

Το κατάλαβα αλλά είπα: Θα συνεχίσω μέχρι να τελειώσει το Άξιον Εστί και θα συγκρατηθώ.

Δυστυχώς δε τα κατάφερα με αποτέλεσμα να κάνω ένα μεγαλοπρεπέστατο "ήχο λόξυγγα", πως να το πούμε αλλιώς, πάνω στην εισπνοή, με το μικρόφωνο ακριβώς μπροστά μου.

Μέχρι κ οι κολώνες γυρίσαν προς το μέρος μας. Ο αριστερός μου είπε γελώντας "Κοκοράκι!"

Μπορεί να είπε κ "βατραχάκι", δε θυμάμαι ακριβώς γιατί έψαχνα μέρος να κρυφτώ.

Το βούλωσα κ εγώ μέχρι το τέλος της λειτουργίας.

Αυτό είναι ελάχιστο, μπροστά στο να φταρνιστεί ηχηρότατα ο ισοκράτης σε τέτοια στιγμή. Το έζησα και αυτό, από τότε αυτουνού του φίλου, δεν του δίνω μικρόφωνο, διότι υπάρχει κίνδυνος να ξανακάνει ''μικρόν φόνον''
 

ixadin

Ηχάδιν
Ήταν η εποχή που μόλις είχε βγάλει ο μακαριστός Χριστόδουλος μια εγκύκλιο για την λειτουργική ανανέωση. Μια από αυτές ήταν να λέγεται το Εωθινό Ευαγγέλιο στην πρότερη θέση του, δηλαδή μετά το κινητό προκείμενο του Όρθρου, αυτό το εκάστοτε ήχου. Πάω λοιπόν περιχαρής στον ιερέα και του λέω: Πάτερ να πούμε το Ευαγγέλιο στην παλιά του θέση; (παλιά=παλαιά λειτουργική). Απαντά ο ιερέας (μάλλον περιχαρής και εκείνος): Ναι Χρήστο, έτσι να το πούμε, στην παλαιά. Πάλι περιχαρής ανεβαίνω στο αναλόγιο λέω το Ευαγγέλιο πριν από τους κανόνες, σαν να μου φάνηκε ότι αιφνιδιάστηκε ο ιερέας, αλλά το απέδωσα σε κεκτημένη ταχύτητα.
Μετά το Δι΄ευχών έρχεται και μου λέει: Σε παρακαλώ πολύ, άλλη φορά να μην ξαναγίνει αυτό κτλ κτλ κτλ.
Όπως καταλαβαίνετε: όταν εννοούσε την παλαιά θέση, εννοούσε την προ της εγκυκλίου.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Είμασταν σε Μ. Απόδειπνο όταν ένας στο ψαλτήρι μας έκανε να λυθούμε στα γέλια. "Και πάντες ως δωμάτιον παλαιωθήσονται..."
 
Status
Not open for further replies.
Top