1-1000 Ευτράπελα (αστείες καταστάσεις στο ψαλτήρι)

Status
Not open for further replies.

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Κύριε Λάμπρου, δε νομίζω ότι οι αστείες καταστάσεις που γράφονται εδώ θίγουν τους ιερείς και μοναχούς που συμμετέχουν στο φόρουμ. Δε σχολιάζουμε μόνο ιερείς, αλλά γενικά αστείες καταστάσεις στο ναό και κυρίως καταστάσεις με ψάλτες, πολλές από τις οποίες μας τις έχουν πει ιερείς. Αν βρεθείτε κάπου με τον π. Δοσίθεο από τη μονή Τατάρνας, θα δείτε ότι έχει πολύ χιούμορ και ξέρει πολλές αστείες ιστορίες. :)

Όσον αφορά, τα περίεργα σύμβολα, όπως ": )" ή ":)" είναι φατσούλες που εκφράζουν το συναίσθημα αυτού που γράφει (emoticon στα αγγλικά από emotion+icon). Επειδή στο ίντερνετ ο άλλος δε μπορεί συχνά να καταλάβει με τι ύφος λες αυτό που γράφεις, βοηθά στη συννενόηση να βάζεις με φάτσα με το αντίστοιχο συναίσθημα. Δείτε π.χ. το σύμβολο :) γυρνώντας το κεφάλι αριστερά. Θα δείτε ότι μοιάζει με χαμογελαστό πρόσωπο (μάτια μύτη χαμόγελο). Αντίθετα το :-( δηλώνει στεναχώρια, το ;-) κλείσιμο ματιού. Οι νεότερες γενιές χρησιμοποιούν πολύ αυτές τις φάτσες όταν γράφουν καθώς συχνά έτσι αποφεύγονται παρεξηγήσεις, ενώ συχνά θα δείτε νέους όταν χαμογελούν στο δρόμο να γέρνουν το κεφάλι αριστερά σκεπτόμενοι το αντίστοιχο emoticon! Στο συγκεκριμένο φόρουμ αν γράψεις φατσούλες χωρίς μύτη εμφανίζεται το αντίστοιχο εικονίδιο, π.χ. το : ) δίνει :) και όσοι έχουν συνηθίσει και τις γράφουν με μύτη παραμένει ο συνδυασμός :) που σας προξενεί την περιέργεια! :)

Άρα ότι συνδυασμό βλέπετε στρέφετε το κεφάλι αριστερά 90 μοίρες (ή την οθόνη δεξιά :D ) και προσπαθείτε να φανταστείτε τι σημαίνει:

: ) χαμόγελο
: ( λύπη
; ) κλείσιμο ματιού
: P κοροϊδευτική φατσούλα με τη γλώσσα έξω
8 ) ανέμελος τουρίστας με γυαλιά ηλίου (δεν ξέρω τίποτα, δεν άκουσα τίποτα)
.....................................
 

γιαλτερ

Νέο μέλος
εγω θυμαμαι μια φορα που εψελνα με ενας και καλα πολυ ψαγμενο ψαλτη και εκει που ελεγε το τριαδι μια ωρα......
[Σημείωμα συντονιστή]

Σε παρακαλώ πολύ να προσέχεις τί γράφεις!!!
Άλλη μια φορά να προκαλέσεις και θα μπείς υπό συντονισμό!
 
Last edited by a moderator:

Χρῆστος Πανάγου

Χρῆστος Πανάγου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ;5470 said:
Κύριε Πανάγου, παρακαλώ να θεωρήσετε τον τίτλο ως ευτράπελον...

κ. Λάμπρου,
Κατόπιν τῶν εξηγήσεων ποὺ δίνετε στο μήνυμά σας θεωρῶ τὸ θέμα "λῆξαν". Εὔχομαι Καλή Ἀνάσταση σὲ 'σᾶς καὶ τοὺς οἰκείους σας. (καὶ ἔμπνευση γιὰ τὶς ἐνδιαφέρουσες συνθέσεις σας).
 
Last edited:

Λάμπρος Λιασής

Παλαιό Μέλος
Είναι σε μία σκήτη στις Καρυές που ανήκει στην Ι.Μ.Μ.Βατοπεδίου ο π. Σάββας και ο γέροντας του π. Τρύφων ο οποίος και εκοιμήθει πριν από λίγα χρόνια. Πάντα τη Μ. Εβδομάδα, μετά την Μ. Τετάρτη πήγαιναν στο Βατοπέδι για να κάνουν μαζί με τους πατέρες τις ακολουθίες. Ο γέρων Τρύφων ήταν ένας από τους πολύ αυστηρούς και σκληρούς, παλαιούς γεροντάδες όπου κτυπούσε και ταπείνωνε τον π. Σάββα για πνευματική προκοπή και καλλιέργια. Ο π. Σάββας από την άλλη δίνει την εντύπωση του ατόμου με περιορισμένο δείκτη νοημοσύνης, παρόλο που λέγεται και έχω παρατηρήσει και εγώ (θα αναφερθώ σε τέτοια γεγόνοτα άλλη φορά) ότι πρόκειται για δια Χριστόν σαλό.
Στο δια ταύτα....
Μ. Πέμπτη και πολύ ωραία και κατανυκτικά ψάλλουν οι πατέρες στον ΑΡ χορό το κοινωνικό.. Όλοι οι πατέρες της μονής βάζουν μετάνοια στον γέροντα τους (γ. Ιωσήφ), παίρνουν και στέκονται στη σειρά για τη Θεία Κοινωνία. Πάει λοιπόν και ο π. Σάββας στο γ. Τρύφων που στεκότανε δίπλα στο παραθρόνιο απέναντι από τον αριστερό χορό να ζητήσει ευλογία. Βάζει μετάνοια και λέει "Γέροντα την ευλογία σου". Δεν του απαντάει ο γ. Τρύφων. Συνεχίζει αυτός, ενώ έχει σκυφτό το κεφάλι να ζητάει ευλογία. Τον κοιτάζει αγριεμένος ο γ. Τρύφων και του λέει "Φύγε από δω". Ο π. Σάββας επιμένει και δεν μετακινείται καθόλου από τη θέση του. ο γ. Τρύφων του λέει πιο απειλητικά να φύγει και ο π. Σάββας λέει "Θα μείνω εδώ μέχρι να πάρω ευλογία. Έτσι όπως είναι σκυφτός παίρνει την μαγγούρα που είχε στο πλάι του ο γ. Τρύφων και του αμολάει μία στην πλάτη με όλη του τη δύναμη. Ο π. Σάββας σοριάζεται φαρδύς - πλατύς με τα μούτρα στο έδαφος.
Θέλετε να μάθετε τι έγινε. Οι πατέρες του αριστερού χορού ακόμα κλαίνε από τα γέλια. Το κοινωνικό βρισκόταν στο κράτημα και φυσικά όλοι γέλαγαν. Προσπαθούσαν 1-2 πατέρες ηρωικώς να συνεχίσουν αλλά μάταια. Μετά από κάθε 1-2 νότες γελούσαν...
Πάντως ο π. Σάββας μετά από αυτό πήρε ευλογία και περιχαρής έλαβε των Αχράντων Μυστηρίων.

(Υ.Γ σε μια αγρυπνία του Ευαγγελισμού λέει ο π. Σάββας στο γ. Τρύφων "Γέροντα εγώ που να πάω" και του απαντάει "Εσύ να μείνεις όρθιος στη μέση". Η αγρυπνία ξεκίνησε στις 8 μ.μ. Στις 10 π.μ λίγο πριν τη Θ. Κοινωνία ο π. Σάββας ακόμα στεκότανε εκεί ακίνητος, χωρίς να μετακινηθεί καθόλου...)
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Η αγρυπνία ξεκίνησε στις 8 μ.μ. Στις 10 π.μ λίγο πριν τη Θ. Κοινωνία ο π. Σάββας ακόμα στεκότανε εκεί ακίνητος, χωρίς να μετακινηθεί καθόλου...)

Σε στάση προσοχής ή ημιανάπαυσης; :d
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
...........................................................................................
(Υ.Γ σε μια αγρυπνία του Ευαγγελισμού λέει ο π. Σάββας στο γ. Τρύφων "Γέροντα εγώ που να πάω" και του απαντάει "Εσύ να μείνεις όρθιος στη μέση". Η αγρυπνία ξεκίνησε στις 8 μ.μ. Στις 10 π.μ λίγο πριν τη Θ. Κοινωνία ο π. Σάββας ακόμα στεκότανε εκεί ακίνητος, χωρίς να μετακινηθεί καθόλου...)

Δεν ξερω αν αυτο το δεκατετραωρο ''ορθιοσταματημα'' , ειναι προσευχη ή βασανιστηριο . Παντως εμενα μου θυμιζει καψωνια στην ΣΕΑΠ .
 

Λάμπρος Λιασής

Παλαιό Μέλος
Σε ένα εκκλησάκι γίνεται αγρυπνία και μαζευόμαστε μερικοί φίλοι για να ψάλλουμε. Στην αγρυπνία παρευβρίσκεται και ένας Δεσπότης ο οποίος επειδή δεν υπάρχει θρόνος, κάθεται σε ένα στασίδι που είναι στην άκρη του αναλογίου. Επίσης βρίσκεται και ένας ιμοναχός, ο οποίος είναι πολύ καλός, αλλά λίγο αφελής. Έρχεται λοιπόν ο μοναχός στο αναλόγιο για να διαβάσει τα αναγνώσματα. Μέχρι να ξεκινήσει η ακολουθία, μας έλεγε διάφορες ιστορίες ο μοναχός εκ των οποίων μία ήταν η εξής: " Όταν το βράδι προσεύχομαι έρχεται ο διάβολος να με διακόψει.. Να δείτε παιδιά μου τι πονηρός που είναι. Μόλις δει ότι πας για κάτι καλό αμέσως εμφανίζεται." Τον ρωτάω εγώ. "Πώς ακριβώς έρχεται" και μου απαντά " Κάνει όπως τις γάτες που τσακώνονται" . Ο Δεσπότης έστηνε αυτί και πετάγεται κάποια στιγμή "Πάτερ μου δεν είναι ο πειρασμός, είναι η περίοδος που αναπαράγονται οι γάτες!!!!!!!!!!!!"
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Μόλις δει ότι πας για κάτι καλό αμέσως εμφανίζεται." Τον ρωτάω εγώ. "Πώς ακριβώς έρχεται" και μου απαντά " Κάνει όπως τις γάτες που τσακώνονται" . Ο Δεσπότης έστηνε αυτί και πετάγεται κάποια στιγμή "Πάτερ μου δεν είναι ο πειρασμός, είναι η περίοδος που αναπαράγονται οι γάτες!!!!!!!!!!!!"
Λάμπρο πολύ καλό!!!!!! Να είσαι πάντα καλά!!
Βασίλης Κιαμηλίδης Βέροια
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Σήμερα μου είπε ο προϊστάμενός μου για πλάκα ότι θα ήταν καλό του χρόνου να βάλει γιγαντοοθόνη στην εκκλησία και όταν ψέλνουμε να δείχνει σκηνές από ταινίες ή φωτογραφίες από τους Αγίους Τόπους.

Του απαντάω γελώντας: Ο ναός είναι για λατρεία ή για οπτικοακουστικά υπερθεάματα;

Μου απαντάει και αυτός γελώντας: Αν μαζεύεται εδώ όλη η Αθήνα και σου ανεβάσω το μισθό στα 2500 ευρώ, κουβέντα δε θα λες... :) :) :)
 
Last edited:

Magdalene

Μαγδαληνή Κουμπαρούλη
Λόγω του ότι θεωρώ ότι είναι το μόνο θέμα με το οποίο βλέπουμε αλλιώς την μεταξύ μας σχέση και συμπεριφορά είναι το παρόν (αν και αυτό δεν έμεινε ατραυμάτιστο), να πως και γω δύο ιστορίες που άκουσα............... ..................."Εκέ στο διάολο κάτσε!!!" Οι νέοι σκόρπισαν στο χωριό μέσα στα χάχανα...



Αν όντως θεωρούμε καλό να μένουν τα θέματα "ατραυμάτιστα", νομίζω ότι θα πρέπει να επιλέγουμε με διαφορετικά κριτήρια αυτά που καταθέτουμε δημόσια και με άλλα κριτήρια αυτά που θα μπορούσαμε να πούμε σε μια φιλική παρέα ιδιωτικά .

Πολλοί θα σπεύσουν να μιλήσουν για ηθικισμό και ευσεβισμό για παρεμβάσεις όπως αυτή που κάνω τώρα ,όμως η πορεία των συζητήσεων μέχρι τώρα μας έχει διδάξει ότι εύκολα εκτροχιάζεται ένα θέμα,αρκεί κάποιος να κάνει την αρχή.

Παρακαλώ τους επώνυμους και ανώνυμους συνομιλητές να αποφεύγουν αστε'ι'σμούς πάνω σε θέματα δόγματος,ηθικής και συγκεκριμένων προσώπων.Επίσης,μια κοσμιότητα στις εκφράσεις δεν "χάλασε" ποτέ κανένα,ενώ το αντίθετο πολλές φορές ενοχλεί κάποιους.


Ευχαριστώ.

Υγ. Αγαπητέ "γιάλτερ" ,έλειπα σε ταξίδι και μόλις τώρα είδα το μήνυμα του κ.Τσακίρογλου ..
 
Last edited:

Magdalene

Μαγδαληνή Κουμπαρούλη
[Σημείωμα συντονιστή]

Λάβαμε αρκετά μηνύματα διαμαρτυρίας για το μήνυμα του κ.Τσακίρογλου και ως εκ τούτου διέγραψα το ίδιο και όσα μηνύματα σχετίζοντα με αυτό.
 
Last edited:

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Επιστρέφω λοιπόν δριμύτερος στα ευτράπελα.

α) Ακολουθία Επιταφίου φέτος στην ενορία μου (εγώ δεν ήμουν εκεί, έψελνα σε άλλο ναο, οι γονείς μου μου το είπαν). Ένας απ' τους ιερείς συνηθίζει να "αστεΐζεται" (sic), την ώρα του "Έρραναν τον τάφον" λούζοντας με κολόνια τις παρακείμενες γυναίκες, τους ψάλτες και άλλον κόσμο. Ο δεξιός ψάλτης λοιπόν προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τη λάμπα του, και την ώρα που πήγε να τον καταβρέξει ο ιερέας, η κολόνια ακούμπησε τη λάμπα και η λάμπα έγινε χίλια κομμάτια και τα γυαλιά πέσαν πάνω στον ψάλτη. Τουλάχιστον δεν έπαθε τίποτα.

β) Καθώς είχα πάει σήμερα να ψάλω, τελειώσαμε νώρίς και έβαλα στο αμάξι να ακούσω τη λειτουργία στην Πειραϊκή εκκλησία από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος. Εκεί λοιπόν ο ένας ψάλτης (δεν τους γνωρίζω δυστυχώς για να προσδιορίσω ποιος είναι), την ώρα που ο κόσμος κοινωνούσε, αφού είπε -μεταξύ των άλλων- ένα τεριρέμ σε ύφος πρωτοφανές (δεν μπόρεσα να καταλάβω σε τί παραπέμπει αυτό το ύφος, αλλά ήταν ανάμεσα σε ευρωπαΐζον και ανατολίτικο, αλλά σε μένα άγνωστο), είπε "του δείπνου Σου" και μετά άρχισε να λέει κάποιο κομμάτι (επίσης άγνωστο σε μένα) παραλλαγή!!! Πρώτη φορά ακούω στην Εκκλησία μέσα παραλλαγή! Αυτά και επιφυλάσσομαι για τη συνέχεια.
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Επιστρέφω λοιπόν δριμύτερος στα ευτράπελα.

α) Ακολουθία Επιταφίου φέτος στην ενορία μου (εγώ δεν ήμουν εκεί, έψελνα σε άλλο ναο, οι γονείς μου μου το είπαν). Ένας απ' τους ιερείς συνηθίζει να "αστεΐζεται" (sic), την ώρα του "Έρραναν τον τάφον" λούζοντας με κολόνια τις παρακείμενες γυναίκες, τους ψάλτες και άλλον κόσμο. Ο δεξιός ψάλτης λοιπόν προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τη λάμπα του, και την ώρα που πήγε να τον καταβρέξει ο ιερέας, η κολόνια ακούμπησε τη λάμπα και η λάμπα έγινε χίλια κομμάτια και τα γυαλιά πέσαν πάνω στον ψάλτη. Τουλάχιστον δεν έπαθε τίποτα.

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους ψάλτες εδώ και τώρα. :D:D::D
 

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Και ένα ποίημα από μένα για την νοοτροπία πολλών ψαλτών (το ποίημα μιμείται την Καβαφική τέχνη, γιατί ταιριάζει η Καβαφική ειρωνεία σε τέτοιες καταστάσεις)

Θεώρησε καλό ο μέγας πρωτοψάλτης
να ψάλει ύμνους περίτεχνους
(πλησίαζε Μεγάλη Εβδομάδα)
Άλλωστε τέτοια φωνή δεν γεννήθηκε ποτέ
σε όλην την οικουμένη.
Τί τον θέλω τον Πρίγγο, τον Καραμάνη, το Ραιδεστηνό, σκέφτηκε
Ασ' τους αυτούς δεν ξέρουν και πολύ μουσική σαν και μένα.
και άρχισε να ψέλνει σε ρυθμούς αλλόκοτους και ήχους.
Η φαντασία του ανεξάντλητη, όλο και κάτι καινούριο βρίσκει.
Είναι σίγουρο πως έτσι ο Κύριος θα ευχαριστηθεί περισσότερο.
Και εκεί που έψελνε και συνεχώς μεταρσιωνόταν στα ουράνια,
και ο κόσμος τον κοίταζε με τόσο θαυμασμό,
(τόσο πολύ θαυμασμό που αδυνατούσε να κατανοήσει τί έλεγε)
ρίχνει μια κλεφτή ματιά στον ξαπλωμένο Ιησού
(μέσα στον επιτάφιο που έστειλε τα παιδιά του να στολίσουν)
τον βλέπει γυμνό και ανήμπορο
και περισσότερο χαίρεται που αυτός μπορεί να τον υμνεί όπως κανένας άλλος!
Αυτόν που έπαθε "δι' άκραν ταπείνωσιν...".
 
Status
Not open for further replies.
Top