02. Ἀκολουθία ἁγίου προφήτου Ἀββακοὺμ καὶ ὁσίου Ἀββακοὺμ τοῦ ἐν τῷ ὄρει τῆς Καλαμιθίας ἀσκήσαντος

Ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκριση. Η ακολουθία είναι μικτή: του αγίου προφήτου Αββακούμ και του οσίου Αββακούμ του εν τω όρει της Καλαμιθίας ασκήσαντος. Εάν δεν ψαλεί ο τοπικός όσιος, μένουν κενά τα εξής τμήματα της ακολουθίας: απόστιχα και κάθισμα μετά την αˊ στιχολογία [το δˊ στιχηρό των αίνων είναι μάλλον του οσίου, ας διευκρινιστεί]. Εάν υπάρχει μεμονωμένη ακολουθία του προφήτου από εσάς ή άλλο αγαπητό μέλος του Ψαλτολογίου, ας αναρτηθεί.
Ευχαριστώ και πάλι!
 

ΜΑΡΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Παλαιό Μέλος
Πλήρης ακολουθία του Οσίου Αββακούμ του Κυπρίου βρίσκεται στα Κύπρια μηναία (Δεκέμβριος 2).
Τυχαίο δεν νομίζω. Μόλις επέστρεψα από τον Άγιο Σάββα Λεμεσού, όπου προσκύνησα τη χαριτόβρυτη και ευωδιάζουσα κάρα του Αγίου Αββακούμ η οποία μεταφέρθηκε από την κοινότητα Φτερικούδι, όπου βρίσκεται ο τάφος του. Ανοίγοντας τον υπολογιστή είδα το σχετικό μήνυμα και είπα να γράψω κάποια λόγια. Ο Δρ. Χαράλαμπος Μπούσιας έγραψε τον παρακλητικό κανόνα του Οσίου Αββακούμ. Μπορεί όποιος θέλει να τον κατεβάσει σε μορφή pdf από την εξής ιστοσελίδα: https://www.fterikoudi.com/gr/osios-avakoum-lgr.html Ο Άγιος θεραπεύει τα προβλήματα ακοής. Την ευχή του να έχουμε.
 
Last edited by a moderator:

chriskont

Παλαιό Μέλος
συμπληρωμα της ακολουθίας του μηναίου, μόνο του προφήτου Αββακούμ
( Σπυρ. Λαδάκη) συνάπτεται
 

Attachments

  • abakoym prof sympliroma ladakis.pdf
    1.9 MB · Views: 213

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
συμπληρωμα της ακολουθίας του μηναίου, μόνο του προφήτου Αββακούμ
( Σπυρ. Λαδάκη) συνάπτεται

Δηλαδή τώρα τι να σχολιάσω; τους αίνους "Των μαθητών ορώντων σε" (και φυσικά την προσαρμογή των στο αυτόμελον! :rolleyes:), το ιδιόμελο λιτής από τα απόστιχα του αγ. Ευθυμίου ή το συμπίλημα πολλών ιδιομέλων ιδιόμελο μετά τον Ν΄ ψαλμό... :eek::eek::eek::mad::mad::mad::mad::mad: του οσίου πατρός και προφήτου Αββακούμ....

Πάλι τα ίδια....
 

chriskont

Παλαιό Μέλος
Μόνο του Θεολόγου και έγκριτου υμνογράφου Σπυρ Λαδάκη υπάρχει συμπλήρωμα ακολουθίας. Πλην κριτικής όποιος δύναται ας γράψει πιο έγκυρο συμπλήρωμα.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
.... Πλην κριτικής όποιος δύναται ας γράψει πιο έγκυρο συμπλήρωμα.

Νομίζω ότι το πνεύμα της κριτικής είναι, και συμφωνώ σ' αυτό, εάν η καινούργια ακολουθία ή το συμπλήρωμα αυτής δεν είναι επιπέδου υπεράνω κριτικής ή τουλάχιστον εξαιρετική, είναι καλύτερα να μη γράφεται ή εκδίδεται καθόλου.
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Μόνο του Θεολόγου και έγκριτου υμνογράφου Σπυρ Λαδάκη υπάρχει συμπλήρωμα ακολουθίας. Πλην κριτικής όποιος δύναται ας γράψει πιο έγκυρο συμπλήρωμα.

Δηλαδή ένας έγκριτος υμνογράφος γράφει αίνους "Των μαθητών ορώντων σε"; :eek::eek: Ένας μη έγκριτος τι θα έκανε; Θα έγραφε απόστιχα "Ο ουρανόν τοις άστροις" και απολυτίκιον "Γυναίκες ακουτίσθητε"; :eek::eek: Ή θα έγραφε ακολουθία ενός αποστόλου εκ των Ο΄ και θα τον αποκαλούσε "Όσιε Πάτερ"; :eek::eek:

Και τον εν λόγω κύριο ποιος τον "έχρισε" έγκριτο υμνογράφο; :confused:

Για άλλη μια φορά γράφω ότι οι "επιποθούντες" να εορτάζουν πανηγυρικώς κάποιον άγιο μπορούν να απευθύνονται σε υμνογράφους εγνωσμένης ικανότητος (τους έχω αναφέρει σε άλλα μηνύματά μου). Τώρα εάν είναι της άποψης "ακολουθία να 'ναι κι ό, τι να 'ναι", ας χρησιμοποιούν ό, τι βρουν. Ας κάνουν όμως το ίδιο και για το θυμίαμα, το πρόσφορο και τα λοιπά "υλικά" της πανηγύρεως!
 

tb---

τσοπάνης
Για άλλη μια φορά γράφω ότι οι "επιποθούντες" να εορτάζουν πανηγυρικώς κάποιον άγιο μπορούν να απευθύνονται σε υμνογράφους εγνωσμένης ικανότητος (τους έχω αναφέρει σε άλλα μηνύματά μου). !
Υπάρχει κάποιος σύνδεσμος να τους θυμηθούμε κι εμείς ;
 

maria1997

Νέο μέλος
Επειδη η διευθυνση fterikoudi ειναι ανενεργη μηπως εχετε τον παρακλητικο κανονα του οσιου ΑΒΒΑΚΟΥΜ να μου στειλετε ή καποιο αλλο site που θα μπορουσα να τον βρω?
ευχαριστω !!!
 

Klaus Vlastos

Infant Member

Attachments

  • Ακολουθία Προφήτου Αββακούμ, ποίημα Σχιζα.pdf
    6.8 MB · Views: 87
Last edited:
Top