“Έφυγε” ο Πρωτοψάλτης Βασίλειος Σπυριδόπουλος

Έφυγε σήμερα από τον μάταιο και ψεύτη τούτο κόσμο ένας Μεγάλος Ψάλτης!!! Ένας Άρχοντας!!!!Τον γνώρισα στα φοιτητικά μου χρόνια, όταν πήγαινα κάποιες φορές να τον ακούσω. Πάντα ευγενικός!!! Δυστυχώς όμως δεν προβλήθηκε....Τα τελευταία χρόνια της Ιεροψαλτικής του διακονίας ήταν φωνητικά κάπως κουρασμένος αλλά αυτό δεν μείωνε καθόλου τον τρόπο που απέδιδε τα μέλη. Άλλωστε και μόνο ότι στάθηκε επάξια απέναντι στο Μεγάλο Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο για μια δεκαετία, αυτό τα λέει όλα... Είχε το ύφος του Χρυσάνθου και ήταν άξιος συνεχιστής του στο δεξιό αναλόγιο του Αγίου Δημητρίου!!! Ευχής έργον θα ήταν να αναρτηθούν μαθήματα και ηχογραφήσεις του αειμνήστου από τους μαθητές του. Θα τον θυμόμαστε πάντα στο δεξιό αναλόγιο του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης να διευθύνει την Χορωδία του με μεράκι. Καλό Παράδεισο Δάσκαλε!!! Αιωνία σου η Μνήμη!!!
 
Ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Ο Θεός να τον αναπαύσει εν χώρα ζώντων και δικαίων! Άξιος Πρωτοψάλτης και πλουσιοδότης μύστης της πατρώας μας εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής.Λαμπρός συνεχιστής της πατριαρχικής Χρυσανθικής Σχολής. Ας τον αξιώνει ο Ύψιστος να Τον υμνεί και να Τον γεραίρει αντάμα με το Μεγάλο Δάσκαλό του και Δάσκαλό μας στο Ουράνιο Ψαλτήρι,όπως αντάμα Τον υμνούσαν και Τον Δοξολογούσαν και στο επίγειο, σε αθάνατες και ανυπέρβλητες Χρυσανθικές ψαλμωδίες! ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
Χαίρετε!
Είχα την τιμή και την ευτυχία να συνεργαστώ, "ένα φεγγάρι", στη "μετά το Χρύσανθο εποχή", με το μακαριστό Βασίλη Σπυριδόπουλο, μεταξύ των άλλων & συνάδελφο δασολόγο (αμφότεροι απόφοιτοι της Γεωπονοδασολογικής - "Μεγάλης του γένους σχολής"), ως μέλος της χορωδίας του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου του Πολιούχου Θεσ/νίκης και καταθέτω, γι' αυτόν, τα παρακάτω σημαντικά:
1. Ήταν, εκτός από "δεινός εκτελεστής", ταυτόχρονα άριστος γνώστης της θεωρίας της Ε.Β.Μ., τεκμηριώνοντας πλήρως, θεωρητικά "όποιο μάθημα" κι αν έψαλε. Κάναμε ατέλειωτες συζητήσεις για τις έλξεις, στην πορεία του μέλους, για τα διαστήματα, για τη διαφορετική προσέγγιση - ερμηνεία & εκτέλεση "των μαθημάτων" από αξιόλογους ιεροψάλτες - ερμηνευτές, που εκπροσωπούσαν "ποικίλες τάσεις" - "Σχολές"!
2. Ο τρόπος ερμηνείας & εκτέλεσης των μελωδιών, εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ύφους του αειμνήστου Χρύσανθου Θεοδοσόπουλου, που ως μαθητής του είχε, τον κατατάσσει στην ιστορία της Ε.Β.Μ., κατά τη γνώμη μου, στην ευρύτερη "Σχολή των γλυκέων" με κύριο εκφραστή της, τον Πέτρο Μπερεκέτη ή γλυκύ, (που είναι εξίσου σημαντική όπως, η Πατριαρχική, "η Καραϊκή", η Αθηναϊκή, "η Αγιονορείτικη" εάν θέλετε, "της Θεσ/νίκης" κ. ά.) Δεν υπάρχει ψάλτης, που να τον άκουσε και να μην είπε: "τι μελωδικά - γλυκά", που ψάλλει...
3. Στο προηγούμενο μήνυμα του αξιόλογου μουσικολόγου κ. Ευ. Σολδάτου, αριστερά ακούγεται ο τ. Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης κ. Χρ. Παπαδόπουλος κι όχι ο μακαριστός. Ο αείμνηστος Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος, την τελευταία δεκαετία, που έψαλλε, είχε δύο Αριστερούς (κάτι που δεν είναι συνηθισμένο) και δυσκολεύει η αναγνώρισή τους. (σχετ. είχα γράψει κι εδώ.)
Αναρτώ την παρακάτω ηχογράφηση των Εξαποστειλαρίων της Κυριακής της Πεντηκοστής, στην οποία αριστερά ακούγεται να ψάλλει ο μακαριστός:


Ας είναι αιωνία τους η μνήμη!
Καλή Ανάσταση Άρχοντες!
 

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ ΔΑΝΙΗΛ

Παλαιό Μέλος
Θα γραψω κι εγω λιγα λογια!!!Η φωνη του αειμνηστου ειναι αναμνηση απο τα παιδικα μου χρονια...Στην εφηβεια μου στην Ικαρια στο ραδιο πιαναμε μονο Ερα 3 και Τουρκικα ..καθε Κυριακη μα καθε Κυριακη πριν παω στον αγιο Χαραλαμπο ακουγα εως τις οκτω αγιο Δημητριο Θεσσαλονικης..πολλες φορες προλαβαινα και δοξολογια.Πολυ μου αρεσε!.Αχτυπητο διδυμο μο οι δυο τους σπουδαιο κεφαλαιο για μας τους μετεπειτα..Επειδη παντα ξυνομαι στην γκλιτσα του τσοπανη θα γραψω κι αυτο ..Δεν ειναι επι του θεματος ο αειμνηστος Σπυριδοπουλος Βασιλειος δεν ετυχε στα τελευταια του καλης μεταχειρισης απο την μητροπολη Θεσσαλονικης..Ας ειναι !!Τωρα πλεον θα τα λεει με τον Χρυσανθο μακρυα απο παραπονα και στενοχωριες!!Αιωνια τους η μνημη!!
 

Χαρίσης

Νέο μέλος
Σας μεταφέρω επίσης τη δική μου ανάμνηση από το μεγάλο Βασίλειο Σπυριδόπουλο... Μαθητής Γυμνασίου και Λυκείου στην Θεσσαλονίκη, στη δεκατία του 90, και χωρίς ιδιαίτερη σχέση με την Εκκλησία, δεν ξέρω πώς μου είχε κολλήσει και κάθε χρόνο, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, έφευγα μόνος μου χαράματα από το σπίτι μου στο Ντεπώ και πήγαινα να πιάσω θέση, από τις 7 η ώρα, στον Άγιο Δημήτριο για να ακούσω εκείνες τις ανεπανάληπτες Λειτουργίες. Τότε δεν ήξερα ούτε ποιος ψάλλει, ούτε τί ψάλλει, ούτε πώς και γιατί τα ψάλλει. Αλλά αυτό που εντυπώθηκε μέσα μου για τη Μουσική της Λειτουργίας είναι πως με κάποιο θαυμαστό τρόπο αυτή η μουσική μπορεί και πρέπει να είναι ταυτόχρονα γλυκιά αλλά και αυστηρή, απλή αλλά και αφάνταστα μεγαλόπρεπη. Μετά έμαθα και κατάλαβα πως αυτή η εντύπωση μου είχε γεννηθεί ακριβώς από την ψαλμωδία και τη φωνή του Βασιλείου Σπυριδόπουλου.
Αιωνία του η μνήμη.
 

Υάκινθος B

Well-known member
Είχα γνωρίσει καλά τον αείμνηστο Βασίλη Σπυριδόπουλο, διότι ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη συναναστρεφόμουν με τους Ψάλτες των εκκλησιών του κέντρου . Ο αποθανών ήταν τότε Λαμπαδάριος στον Άγιο Δημήτριο. Ερχόταν στο μαγαζί ενός κοινού γνωστού. ¨Πω- Πω με ξελαρύγγιασε χθές ο πόντιος, έπιασε το πάσα πνοή από λα¨,είχε πει αστειευόμενος για τον Χρύσανθο μια Δευτέρα που την Κυριακή είχε α΄ήχο. Και άρχισε να κάνει παραλλαγή ένα τραγούδι που του έδωσε ο γνωστός μας. Ως πρωτοετής φοιτητής που ήμουν τότε μου έκανε εντύπωση η γλυκύτητα της φωνής του και η άνεση που έκανε παραλλαγή το δύσκολο παραδοσιακό τραγούδι. Νομίζω τότε ήταν γύρω στα 45. Ήταν ένας άνθρωπος ευγενικός , καλοσυνάτος και γλυκομίλητος πραγματικός άρχοντας. Ο Θεός ας τον αναπαύσει.
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
Ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Βασιλείου Σπυριδόπουλου.
Τ
ο Σάββατο 20 Νοεμβρίου του 2021 το πρωί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτη στη Θεσσαλονίκη.
Στο τέλος τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Βασιλείου Σπυριδόπουλου, επί σειρά ετών Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού.
Περισσότερα,
εδώ.
ΑΙΩΝΊΑ Η ΜΝΉΜΗ.
 
Top