Ἐκ τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου (δύσκολες ή σπάνιες λέξεις)

«Ἐκ τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου» | 1

Κοινοποιώ με χαρά μία προσπάθεια η οποία είναι απλώς ένα «μοίρασμα» λίγων λεπτών προσωπικής μελέτης.

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου από την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου (κοντάκιο προς την Υπεραγία Θεοτόκο) αποτελούν μία ποιητική συλλογή, η οποία μεταφράζει – εξηγεί σημαντικά θεολογικά νοήματα της Εκκλησίας, σχετικά με την σάρκωση του Λόγου, την Υπεραγία Θεοτόκο, τα έσχατα και την σωτηρία του ανθρώπου.

Το ποιητικό αυτό έργο, γραμμένο τον 7ο αι. μ.Χ. στην Ελληνική γλώσσα της Μεσοβυζαντινής περιόδου, περιέχει 24 στροφές (24 γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου) και 144 χαιρετισμούς (12 χαιρετισμοί [χαῖρε] σε κάθε «μονό» γράμμα, Α-Γ-Ε κ.λπ.).

Το λεξιλόγιο αδιαμφισβήτητα κατανοείται δύσκολα, καθώς πρόκειται για λέξεις οι οποίες προέρχονται είτε από Ομηρικά κείμενα είτε από αρχαίες ελληνικές διαλέκτους είτε από το λεξιλόγιο των χρόνων συγγραφής του. Συνεπώς, πρόκειται για λέξεις τις οποίες άλλοτε δυσκολευόμαστε και άλλοτε αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε.

Έτσι, λοιπόν, καθημερινά θα δημοσιεύονται 2 δύσκολες ή σπάνιες λέξεις από τους Χαιρετισμούς προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Με εκτίμηση,
Ραφαήλ Καραβασιλειάδης


View attachment Εκ του ακαθίστου 1.jpg
 
Σήμερα, μετά από 15 ημέρες, ολοκληρώνεται ο κύκλος των δημοσιεύσεων των σπάνιων ή δύσκολων λέξεων του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, με τη χάρη του Θεού και τη δική σας αγάπη και συμμετοχή.

Συνολικά δημοσιεύθηκαν 31 λέξεις από το σύνολο των 36 που καταγράφηκαν. Η ολοκλήρωση γίνεται σήμερα, ώστε τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος για τον οποίο άμεσα θα γίνει η πρώτη δημοσίευση.

«Ἐκ τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου» | 15

Οι σημερινές λέξεις από τον Ακάθιστο Ύμνο είναι:

🔴 ἀκήρατος

🔴 λαγὼν

🔴 νηδὺς


View attachment Εκ του ακαθίστου 15.jpg
 
Top