Ἐκοιμήθη ὁ Γεώργιος Ῥεμοῦνδος

nektar

νεοαρχάριος
Από το ΚΕΠΕΜ:

Εκοιμήθη σήμερα εν Κυρίω -απρόσμενα- ο Γεώργιος Ρεμούνδος, Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.

Ήταν ο δάσκαλός μας, ο πατέρας και ο αδελφός στο αναλόγιο. Η απλότητα, η παιδικότητα και το ήθος του ήταν και είναι οδοδείκτες στην ιεροψαλτική μας πορεία.

Ας ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύει μετά των δικαίων και να τον αξιώνει να Τον υμνεί και στους ουρανούς, όπως τον υμνούσε και εδώ: με γλυκύτητα, από την καρδιά του και ταπεινά.

Ο Θεός να τον αναπαύσει και καλό του παράδεισο!

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αχαρνών (Μαραθώνος 1 & Λιοσίων, Αχαρνές, 13673), την Πέμπτη 23/6, 11 π.μ.

=================


Σύντομο βιογραφικό

Ο Γεώργιος Ρεμούνδος γεννήθηκε το 1954 στην Νίκαια του Πειραιά. Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρός ξεκίνησε την μουσική του παιδεία ( 1968 ) στην Βυζαντινή Μουσική και συγκεκριμένα στην τότε νεοσυσταθείσα Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας. Εντάχθηκε στην σχολή του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΟΣΙΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» και έμεινε κοντά στον Σίμωνα Καρά συνεχώς και αδιαλείπτως μέχρι και το 1993. Συγχρόνως εδίδαξε Βυζαντινή Μουσική και Δημοτικό Τραγούδι στη Σχολή του Συλλόγου κατά το διάστημα 1990 – 1993.

Παράλληλα το 1990 απέκτησε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ από το Ωδείο Φ. ΝΑΚΑΣ με δάσκαλο τον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Το 1991 τοποθετήθηκε ως πρωτοψάλτης στον Άγιο Αντίπα της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ( Β΄ Πανεπιστημιακός Ναός ) και στο τέλος του ιδίου χρόνου στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Καπνικαρέας (Α΄ Πανεπιστημιακός Ναός). Επίσης δημιούργησε πρότυπο βυζαντινό χορό από 20 περίπου μέλη επονομαζόμενο ΟΙ ΚΑΛΟΦΩΝΑΡΗΔΕΣ.

Ο χορός έχει λάβει μέρος με επιτυχία σε πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός Αθηνών. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Επίσης ο χορός εκπροσώπησε την Ελλάδα με εκκλησιαστικούς βυζαντινούς ύμνους σε υπό έκδοση κασσέτα της ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ.

Με τους ΚΑΛΟΦΩΝΑΡΗΔΕΣ κυκλοφόρησε τέσσερις ψηφιακούς δίσκους (cd) συνοδευόμενους από καλαίσθητες εκδόσεις:

α. Οξεία, Βαρεία, Πεταστή, 1997
β. Η Ακολουθία του Νυμφίου, 2002
γ. Αγγέλων το σύστημα εις το ανθρώπινον γένος, 2004
δ. Σώμα Χριστού μεταλάβετε, 2013

καθώς και την ψηφιακή έκδοση “Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ εκουσίως“.

Τελευταίο του προσωπικό έργο, το νεοεκδοθέν ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Χερουβικο-Κοινωνικάριον (Δεκέμβριος 2021), το οποίο περιλαμβάνει συντμήσεις και συνθέσεις του ιδίου:

α. Χερουβικά παλαιών διδασκάλων, της περιόδου 13ου έως τέλη 17ου αι.
β. Χερουβικά οκτάηχης σειράς σε μέλος Πέτρου Μπερεκέτου.
γ. Χερουβικά πεντάηχης σειράς σε μέλος Δανιήλ Πρωτοψάλτου.
δ. Κοινωνικά (Κυριακών ‐ Ενιαυτού) μελισμένα από τον ίδιο κατά το ύφος των παλαιών διδασκάλων και
ε. Επίλεκτα μέλη του ιδίου.
 
Last edited:

Θωμάς Carroll

Θωμάς Κάρρολλ
Λυπάμαι πολύ. Ο πρώτος μου δάσκαλος της ψαλτικής ήταν, πριν ήρθε στην Αμερική, μαθητής του κ. Ρεμούνδου αλλά και μέλος της χορωδίας του. Από τα πρώτα ακούσματα που είχα της βυζαντινής μουσικής ήταν το cd των Καλοφωναρήδων《Οξεία, Βαρεία, Πεταστή》.

Τον κ. Ρεμούνδο συνάντησα τρεις ή τέσσερες φορές πριν από είκοσι χρόνια όταν ήμουν στην Αθήνα. Πάντα μου φαινόταν να είναι καλός άνθρωπος, ταπεινός και ευγενικός.

Αιωνία αυτού η μνήμη!
 

Diogenes

Νέο μέλος
Μουσικές Βυζαντινές Διαδρομές: Γεώργιος Ρεμούνδος
21 Ιουνίου 2022
rem.JPG
https://www.pemptousia.gr/video/mou...0RJfOlSL7f2Dxg5_Ymk0Lfhz7q6qro6cpOjx_vKWBBSE#
Μουσικές Βυζαντινές Διαδρομές με τον Άκη Ν. Λιλιόπουλο, Πρωτοψάλτη-Καθηγητή Γεν. Γραμματέα ΟΜΣΙΕ. Καλεσμένος στην πρώτη εκπομπή ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Χαλκηδόνος κ. Γεώργιος Ρεμούνδος.

Αιωνία η μνήμη αυτού!
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
"Ἀνάπαυσον, Σωτὴρ ἡμῶν ζωοδότα, ὃν μετέστησας ἀδελφόν ἡμῶν, ἐκ τῶν προσκαίρων, κράζοντα δόξα Σοι."
Μεταξύ των άλλων, ο εκλιπών Άρχοντας, είχε δημιουργήσει αξιόλογο χορό, εδώ.
"Μακαρία ἡ ὁδός, ᾗ πορεύει σήμερον, ὅτι ἡτοιμάσθη σοι τόπος ἀναπαύσεως."
 

nektar

νεοαρχάριος
Ἁγία Εἰρήνη ὁδοῦ Αἰόλου
ἐτήσιο μνημόσυνο Γεωργίου Ρεμούνδου
17 Ἰουνίου 2023
 

Attachments

  • 2023-06-17 Ετήσιο Μνημόσυνο Γεωργίου Ρεμούνδου 08.37_128.mp3
    92.1 MB

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!
 
Last edited:
Top