[Ψάχνω] π. Υπάτιος Καρεώτης (πρώην Γρηγοριάτης)

xelwnas

Παλαιό Μέλος
Εχει κανεις ηχογραφησεις απο τον π. Υπατιο Γρηγοριατη;
 

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Εχει κανεις ηχογραφησεις απο τον π. Υπατιο Γρηγοριατη;

Πρώην Γρηγοριάτης. Ο π. Υπάτιος δίδαξε μουσικά στους πατέρες της μονής Γρηγορίου όσο μόναζε εκεί. Τώρα μένει σε ένα κελί των Καρεών και είναι ο ψάλτης του Πρωτάτου. Αν έχει κάποιος ηχογραφήσεις ας ανεβάσει. Πάντως δεν έψω ακούσει και πολύ καλές γνώμες. Άλλωστε πρόκειται και για διάδοχο του Φιρφιρή και του Μαγκαβού. Σα να λέμε διάδοχος του Πρίγγού και του Στανίτσα. Ο διάδοχος θα πρέπει να είναι αντάξιος των προκατόχων του.
 
Πρέπει να έχω μιά ηχογράφηση σε μια αγρύπνια στο Κουτλουμούσι νομίζω ηταν στον δεξιό χορό.Η φωνή του πλέον έχει σπασει αρκετά .Όντως ο δάσκαλος των Γρηγοριατών πατέρων δεν φτάνει τους προκατόχους του Καρεώτες όμως είναι μια μεγάλη «Πηγή γνώσεων» για το λεγόμενο παλαιό Αγιορείτικο ύφος άλλωστε έζησε με πολλούς απο τους παλαιούς (Φιρφιρή ,Μαγκαβό,Ιωσαφαίους και άλλους…)
 

asma

Αντώνης Φάνης
Με τον π. Υπάτιο έψαλα τον Οκτώβριο του 2009 στο Πρωτάτο. Πήγα για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος, μαζί με έναν ιερομόναχο γνωστό μου και με τη χάρη της Παναγίας (και τη μεσολάβηση του γνωστού μου), πολύ ευγενικά ο π. Υπάτιος με κάλεσε να πάω κοντά του να βοηθήσω. Η συγκίνησή μου, όπως καταλαβαίνετε, ήταν μεγάλη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί, παρ' όλο που πήγαινα για πρώτη φορά στο Άγιον Όρος, με αξίωσε ο Θεός κι έψαλα στο Πρωτάτο, στην εικόνα της Παναγίας. Και δεύτερον, γιατί στη θέση αυτή έψαλαν οι μεγαλύτερες ψαλτικές μορφές του όρους, ίσως και Άγιοι..., οπότε φαντάζεστε πως ένιωθα.

Στα μουσικά τώρα, εκείνη την Κυριακή είχαμε Β ήχο. Στον όρθρο βέβαια, έχασα τη μπάλα, κατά το κοινώς λεγόμενο, το τυπικό ήταν "εξωγήινο" για μένα, σύμφωνα με τα όσα έχω μάθει εδώ στον κόσμο. Στη Θ. Λειτουργία: Δύναμις σύντομο, χερουβικό Φωκαέως Β ήχου, λειτουργικά Ταλλιαδώρου Β ήχου (με τις διατονικές πτώσεις), Άξιον εστίν αυτό που ψάλλεται πάντα στο Πρωτάτο, σε Β ήχο.

Ο π. Υπάτιος είναι πολύ ευγενής και ταπεινός άνθρωπος. Τα μουσικά του ήταν πολύ καλά, από διαστήματα και ύφος εννοώ, τώρα σαν φωνή δε με εντυπωσίασε, καμμία σχέση με τους προκατόχους του, όμως ο καθένας ψάλλει σύμφωνα με αυτό που του έχει δώσει ο Θεός. Πάντως ο άνθρωπος είναι γνώστης. Στο τέλος, πήρα την ευχή του, ασπαστήκαμε, και τον ρώτησα το όνομά του. Μου είπε: μοναχός Υπάτιος ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ. Πολύ γλυκός άνθρωπος, σου δίνει θάρρος επάνω στο αναλόγιο και δε σε κομπλάρει, προσόντα δηλαδή που πρέπει να έχει ένας καλός δάσκαλος.
 
Top