π. Ραφαήλ Γκουρβέλος - Χερουβικά Πέτρου Mπερεκέτη σε σύντμηση Παύλου Αντ. Χατζηπαπά

Γιώργος33

Νέο μέλος
Αγαπητοί φίλοι, καλή χρονιά.

Με τη βοήθεια του Θεού έχω την χαρά να ανοίξω το θέμα :
Χερουβικά του Πέτρου Μπερεκέτη σε σύντμηση Παύλου Χατζηπαπά και σε ερμηνεία του δασκάλου μου π. Ραφαήλ Γκουρβέλου.
Τα εν λόγω χερουβικά έχουν ηχογραφηθεί ζωντανά από ακολουθίες που τελέστηκαν στην Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Γρίβα Γουμενίσσης. Δυστυχώς στους σύγχρονους καιρούς προκειμένου να ερμηνευθούν τέτοιου είδους παλαιά χερουβικά, αν και συντετμημένα αριστοτεχνικά, απαιτείται από τον ερμηνευτή η επιλογή συντομότερης, από την ιδανική, χρονικής αγωγής.
Παρακάτω παραθέτω τα κείμενα των εν λόγω χερουβικών και την ηχογράφηση του χερουβικού σε ήχο α΄. Σημειωτέον ότι είναι το δεύτερο από τα συνολικά τρία χερουβικά του α΄ήχου και η αρχή του βρίσκεται στη σελίδα 7.
 

Attachments

  • Χερουβικό Πέτρου Μπερεκέτη, σύντμ. Π. Χατζηπαπά, ήχος α΄, 11-12-2011.mp3
    24.3 MB · Views: 211
  • Χερουβικά Μπερεκέτη (συντμ.).pdf
    14 MB · Views: 292
Last edited:

Γιώργος33

Νέο μέλος
Αγαπητοί φίλοι,

Συνεχίζω με το χερουβικό του β΄ήχου Πέτρου Μπερεκέτη σε σύντμηση Παύλου Χατζηπαπά και ερμηνευμένο από το δάσκαλό μου
π. Ραφαήλ Γκουρβέλο. Καλή δύναμη σε όλους!
 

Attachments

  • Χερουβικό Πέτρου Μπερεκέτη, σύντμ. Π. Χατζηπαπά, ήχος β΄, 18-12-2011.mp3
    18.7 MB · Views: 140
Last edited:

Γιώργος33

Νέο μέλος
Αγαπητοί φίλοι,

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους! Συνεχίζω με το χερουβικό του γ΄ήχου Πέτρου Μπερεκέτη σε σύντμηση Παύλου Χατζηπαπά και ερμηνευμένο από το δάσκαλό μου π. Ραφαήλ Γκουρβέλο.
 

Attachments

  • Χερουβικό Πέτρου Μπερεκέτη, σύντμ. Π. Χατζηπαπά, ήχος γ΄, 25-12-2011 .mp3
    22.6 MB · Views: 143

Γιώργος33

Νέο μέλος
Αγαπητοί φίλοι,

Καλημέρα. Συνεχίζω με το χερουβικό του δ΄ήχου Πέτρου Μπερεκέτη σε σύντμηση Παύλου Χατζηπαπά και ερμηνευμένο από το δάσκαλό μου
π. Ραφαήλ Γκουρβέλο.
 

Attachments

  • Χερουβικό Πέτρου Μπερεκέτη, σύντμ. Π. Χατζηπαπά, ήχος δ΄, 1-01-2012 .mp3
    18.6 MB · Views: 131
Last edited:

Γιώργος33

Νέο μέλος
Αγαπητοί φίλοι,

Καλημέρα. Συνεχίζω με το χερουβικό του πλ.α΄ήχου Πέτρου Μπερεκέτη σε σύντμηση Παύλου Χατζηπαπά και ερμηνευμένο από το δάσκαλό μου π. Ραφαήλ Γκουρβέλο.
 

Attachments

  • Χερουβικό Πέτρου Μπερεκέτη, σύντμ. Π. Χατζηπαπά, ήχος πλ. α΄, 8-01-2012 .mp3
    21.8 MB · Views: 142
Last edited:

Γιώργος33

Νέο μέλος
Αγαπητοί φίλοι,

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους! Συνεχίζω με το χερουβικό του πλ.β΄ήχου Πέτρου Μπερεκέτη σε σύντμηση Παύλου Χατζηπαπά και ερμηνευμένο από το δάσκαλό μου π. Ραφαήλ Γκουρβέλο.
 

Attachments

  • Χερουβικό Πέτρου Μπερεκέτη, σύντμ. Π. Χατζηπαπά, ήχος πλ.β ΄, 15-01-2012.mp3
    17.6 MB · Views: 110

Γιώργος33

Νέο μέλος
Αγαπητοί φίλοι,

Καλημέρα. Συνεχίζω με το χερουβικό του βαρέος ήχου Πέτρου Μπερεκέτη σε σύντμηση Παύλου Χατζηπαπά και ερμηνευμένο από το δάσκαλό μου π. Ραφαήλ Γκουρβέλο. Σημειωτέον ότι το χερουβικό του βαρέος είναι αυτό των σελίδων 47 έως 50, δηλαδή το δεύτερο από τα χειρόγραφα του Παύλου Χατζηπαπά.
 

Attachments

  • Χερουβικό Πέτρου Μπερεκέτη, σύντμ. Π. Χατζηπαπά, ήχος βαρύς, 22-1-2012 .mp3
    22.8 MB · Views: 125

Γιώργος33

Νέο μέλος
Αγαπητοί φίλοι,

Καλημέρα. Συνεχίζω με το χερουβικό του πλ.δ΄ήχου Πέτρου Μπερεκέτη σε σύντμηση Παύλου Χατζηπαπά και ερμηνευμένο από το δάσκαλό μου
π. Ραφαήλ Γκουρβέλο.
 

Attachments

  • Χερουβικό Πέτρου Μπερεκέτη, σύντμ. Π. Χατζηπαπά, ήχος πλ. δ΄ , 29-1-2012.mp3
    19.8 MB · Views: 104
Καλησπέρα σε όλους.
Στις δύσκολες μέρες που διαβαίνει το έθνος μας κι ο κόσμος όλος, έχουμε ανάγκη να καταφεύγουμε σε ενασχολήσεις ευχάριστες και εποικοδομητικές, όπως με την παραδοσιακή μας μουσική που μας κληροδότησαν από γενιά σε γενιά οι παλαιότεροι, κομμάτι της οποίας αποτελεί η ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική.
Μια κληρονομιά μεγάλη και σπουδαία από κάθε άποψη, που προβάλλεται και την απολαμβάνουμε καθημερινά και μέσω του Ψαλτολογίου.

Μιλώντας επί προσωπικού, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι ψάλτης, πολύ συχνά συνδυάζω τις καθημερινές δραστηριότητες με τα απείρου κάλλους ακούσματα από μέλη των ιερών ακολουθιών, πιο πολύ τα αργά και τα παπαδικά μέλη όπως π.χ. χερουβικά, κοινωνικά, τρισάγια, καλοφωνικούς ειρμούς, «Άξιον εστί».
Στο Ψαλτολόγιο συναντά κανείς πολλούς και καλούς ιεροψάλτες που κάνουν τη διαφορά κι ένας απ’ αυτούς είναι ο αγαπητός και εκλεκτός μου φίλος π. Ραφαήλ (Γκουρβέλος). Έχω την τύχη να τον απολαμβάνω, ως πρωτοψάλτη -μαζί με τους άλλους πατέρες και αδελφούς-από κοντά, ορισμένες Κυριακές που εκκλησιάζομαι στη μονή των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Γρίβα, κοντά στην όμορφη Γουμένισσα. Εκεί, ο προσκυνητής θα βρει κάτι πολύ σημαντικό, την κατάνυξη, η οποία θα τον βοηθήσει στην προσευχή.

Θά θελα με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της σειράς των οκτώ χερουβικών και κοινωνικών «Αινείτε» Πέτρου του Μπερεκέτη (που μπορείτε να βρείτε στην υποενότητα Ηχογραφήσεις> Κληρικοί) και ως μέλος του Ψαλτολογίου, να τον ευχαριστήσω και μαζί του να ευχαριστήσω και τους μαθητές του, για τον κόπο τους και την συνεισφορά τους στο Ψαλτολόγιο. Για την παρουσίαση των ωραίων και κατανυκτικών-σε μερικές περιπτώσεις και πρωτότυπων- μελών, και να τους ευχηθώ καλή δύναμη και ό,τι καλύτερο για τη συνέχεια
 

ΣταύροςΛ.

Νέο μέλος
Γιωργο σου χρωσταμε ενα μεγαλο ευχαριστω ,και να σροσθεσω και το εξης ,οτι οι σημερινοι περισοτεροι ψαλτες εχουν 'εγκλοβιστει' στα ιδια και τα ιδια δηλαδη να ερμηνευουν η μαλλον να μιμουνται τους τελευταιους μεγαλους ψαλτες τη ελλαδας πχ Στανιτσα ,Καραμανη....και δεν εχουν αντιληφθη οτι υπαρχουν μελη πολυ πιο εκλησιαστικα και σοβαροτερα δε λεμε ολα καλα αλλα..να μην ξεχναμε τις ριζες,και θα πω και το εξης,ο Θ.Στανιτσας οτν ηθελε να ερμηνευσουν υμνους με τη χωροδια και να εχει επιτιχια διαλεγε τους κλασικους συνθετες Χουρμουζιο,Μπερεκετη....γιαυτο καλο θα ηταν οι ψαλτες να ερμηνευουμε και οχι να μιμουμαστε
 
Top