π. Παντελεήμων Κάρτσωνας - βιογραφικά - φωτογραφίες

#1
Παιδιά μήπως ξέρει κανείς κάποια λιγοστά στοιχεία ή πληροφορίες για τον π. Παντελεήμωνα? Κάτι σαν βιογραφικό ας πούμε?
 

SINGEORGE

Παλαιό Μέλος
#2
Ο π. Παντελεήμων ήταν από την Πάτρα. Νομίζω το επίθετο του ήταν Δάτσικας ή Δατσίκας ή κάπως έτσι. Διδάχθηκε ψαλτική από τον μοναχό Συνέσιο Σταυρονικητιανό, κ από κάποιον γέροντα του κελλίου του Αγ. Γεωργίου στην Αγία Άννα. Στο κελλί αυτό μόνασε ο π. Παντελεήμων. Η πολύ όμορφη εκκλησία του κελλίου είναι από όσο θυμάμαι έργο δικό του. Υπέροχος ψαλμωδός και Αγγελόφωνος. Γύριζε όλο το Όρος ως προσκεκλημένος στα πανηγύρια των Μοναστηριών για να ψάλλει. Λόγο της ιδιαίτερης φωνής του δεν μπορούσε να ψάλλει μαζί με άλλους( τον κάλυπταν κ δεν ακουγόταν). Θυμάμαι μου έλεγαν πως στην πανήγυρι της Λαύρας 6Ιουλίου το εκκλησίασμα έκανε νεκρική σιγή για να τον ακούσει. Έψαλλε διάφορα μαθήματα, δεν έλεγε μόνο τα κλασσικά. Του άρεσαν κ οι νεότεροι π.χ Στανίτας-Πρίγγος-Θεοδοσόπουλος-Ταλιαδώρος, κ ιδίως ο Καραμάνης, ο οποίος τον επισκεπτόταν κ στο κελλί του. Για αυτό σε πολλές κασέτες ερμηνεύει μαθήματα από τα βιβλία του Καραμάνη. Ήταν αυστηρός μοναχός -ασκητικότατος και παραδοσιακός. Ήταν δε κ έξοχος Αγιογράφος. Προς τα τέλη της ζωής του είχε πάθει κάποιο πρόβλημα στα πόδια από την ορθοστασία αφού στεκόταν συνεχώς στο αναλόγιο για ώρες πολλές. Λόγο προβλημάτων υγείας ήταν κ αρκετά παχουλός αν κ η ζωή του ήταν λιτή κ ασκητική. Τέλος να σας πω πως υπάρχει κάποιος Θεολόγος από τον Πύργο Ηλείας ονόματι Νίκος Ζαχαριάδης. Έχει γράψει κάποιο βιβλία για το Όρος σε 2 από αυτά έχει κάνει κ ένα αφιέρωμα στον π. Παντελεήμωνα (μερικές σελίδες κ έχει κ φωτογραφίες του.) ΤΟ 1 λέγεται ((εμπειρίες από τον αμίλητο κόσμο του Άθω)) το άλλο λέγεται ((βιώματα κ διδαχές συγχρόνων γερόντων τόμος δ)) εκεί έχει αφιέρωμα κ στον μακαριστό γέροντα Πανάρετο Φιλοθείτη.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#3
Αν κανείς μπορεί να βρει πουθενά μία φωτογραφία του ας την ανεβάσει εδώ και ο Θεός να τον έχει καλά.
Βίντεο σας κάνει; Δείτε εδώ και για ολόκληρο το ντοκυμαντέρ εδώ.
 

SINGEORGE

Παλαιό Μέλος
#4
Βίντεο σας κάνει; Δείτε εδώ και για ολόκληρο το ντοκυμαντέρ εδώ.
Σας ευχαριστώ πολύ για το βιντεο ο π. Παντελεήμων είναι ο μοναχός με τα αραιά γένια στα μάγουλα που μιλά προς στο τέλος του βίντεο, έτσι; ή κάνω λάθος;

Παρακάτω στο 3 μέρος τον δείχνει να ψάλλει κ το κύριε εκέκραξα στο ναό της καλύβης.

Να και μια φώτο του ως δόκιμος, είναι ο πάνω δεξιά όπως κοιτάμε την φωτογραφία.

την φωτογραφία την βρήκα εδώ.

Προσπάθησα να τις τραβήξω μέσα από το βίντεο που υπάρχει παραπάνω, αλλά δεν τα κατάφερα και πολύ καλά. Τουλάχιστον προσπάθησα.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

SINGEORGE

Παλαιό Μέλος
#6
Λίγο πιὸ βελτιωμένη.


Τι λίγο πιό βελτιωμένη βρε? μια-χαρά την επεξεργάστηκες
Μπράβο σου σε ευχαριστώ πολύ.


Αν μπορείς κάνε μιά επεξεργασία και στην άλλη
 
Last edited:

farlekas 1980

Παλαιό Μέλος
#10
Ο π. Παντελεήμων
ήταν από την Πάτρα.
Νομίζω το επίθετο του ήταν Δάτσικας ή Δατσίκας ή κάπως έτσι. Διδάχθηκε ψαλτική από τον μοναχό Συνέσιο Σταυρονικητιανό, κ από κάποιον γέροντα του κελλίου του Αγ. Γεωργίου στην Αγία Άννα. Στο κελλί αυτό μόνασε ο π. Παντελεήμων. Η πολύ όμορφη εκκλησία του κελλίου είναι από όσο θυμάμαι έργο δικό του. Υπέροχος ψαλμωδός και Αγγελόφωνος. Γύριζε όλο το Όρος ως προσκεκλημένος στα πανηγύρια των Μοναστηριών για να ψάλλει. Λόγο της ιδιαίτερης φωνής του δεν μπορούσε να ψάλλει μαζί με άλλους( τον κάλυπταν κ δεν ακουγόταν). Θυμάμαι μου έλεγαν πως στην πανήγυρι της Λαύρας 6Ιουλίου το εκκλησίασμα έκανε νεκρική σιγή για να τον ακούσει. Έψαλλε διάφορα μαθήματα, δεν έλεγε μόνο τα κλασσικά. Του άρεσαν κ οι νεότεροι π.χ Στανίτας-Πρίγγος-Θεοδοσόπουλος-Ταλιαδώρος, κ ιδίως ο Καραμάνης, ο οποίος τον επισκεπτόταν κ στο κελλί του. Για αυτό σε πολλές κασέτες ερμηνεύει μαθήματα από τα βιβλία του Καραμάνη. Ήταν αυστηρός μοναχός -ασκητικότατος και παραδοσιακός. Ήταν δε κ έξοχος Αγιογράφος. Προς τα τέλη της ζωής του είχε πάθει κάποιο πρόβλημα στα πόδια από την ορθοστασία αφού στεκόταν συνεχώς στο αναλόγιο για ώρες πολλές. Λόγο προβλημάτων υγείας ήταν κ αρκετά παχουλός αν κ η ζωή του ήταν λιτή κ ασκητική. Τέλος να σας πω πως υπάρχει κάποιος Θεολόγος από τον Πύργο Ηλείας ονόματι Νίκος Ζαχαριάδης. Έχει γράψει κάποιο βιβλία για το Όρος σε 2 από αυτά έχει κάνει κ ένα αφιέρωμα στον π. Παντελεήμωνα (μερικές σελίδες κ έχει κ φωτογραφίες του.) ΤΟ 1 λέγεται ((εμπειρίες από τον αμίλητο κόσμο του Άθω)) το άλλο λέγεται ((βιώματα κ διδαχές συγχρόνων γερόντων τόμος δ)) εκεί έχει αφιέρωμα κ στον μακαριστό γέροντα Πανάρετο Φιλοθείτη.
Αυτονοητον :):wink: :D!!!
Να πουμε εδω , οτι Πατρινος ηταν και ο μακαριστος π.Παναρετος Μακρυγιαννης !
 
Last edited:

SINGEORGE

Παλαιό Μέλος
#11
Σύντομο βιογραφικό κ φώτος του μακαριστού γέροντος Παντελεήμωνος ανεβάζω εδώ .....τα κείμενα είναι από τα βιβλία του Νικόλαου Ζαχαριάδη 1 εμπειρίες από τον αμίλητο κόσμο του Άθω Πύργος Ηλείας 1998 κ 2 Βιώματα κ διδαχές σύγχρονων γερόντων Πύργος Ηλείας 2002.
 

Attachments

#12
Στον κάτωθι σύνδεσμο της "Αγιορείτικης Φωτοθήκης" του μπλογκ "Αγιορειτική Προσωπογραφία" υπάρχουν τρεις φωτογραφίες του π. Παντελεήμων Κάρτσωνα που παρουσιάζονται γιά πρώτη φορά.

http://athosprosopography.blogspot.gr/2015/03/blog-post_19.html
 

Attachments

Last edited:
Top