π. Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς

pasapoyn

Παναγιώτης Σαπουντζής
Ζωντανές ηχογραφήσεις ύμνων Τριωδίου και Μ. Εβδομάδας από τον μακαριστό μητροπολίτη υπάρχουν στο forum της συμβολής.

Ευχαριστίες στον κ. Ανατολικιώτη που συνέλεξε και ανάρτησε τέτοια διαμάντια!
 
Last edited by a moderator:

SINGEORGE

Παλαιό Μέλος
Βάζω και εγώ ορισμένες ηχογραφήσεις με τον μακαριστό πρών μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο. Συγνώμη για την άσχημη ποιότητα ήχου σε μερικά σημεία. Οι ζωτανές ηχογραφήσεις είναι από όσο θυμάμαι από τον ναό του Αγίου Δημητρίου Πατρών και από την Μονή Γηροκομείου. Χρονολογίες δυστυχώς δεν θυμάμαι.

Μέγας ερμηνευτής της βυζαντινής μουσικής. Αλλά μήπως και σαν Λειτουργός- Συγγραφέας και μελοποιός πήγαινε πίσω; Όσοι είχαμε την χαρά να εκκλησιαζόμαστε σε ναούς της Πάτρας πριν λίγα χρόνια, να τον βλέπουμε και να τον ακούμε να ιερουργεί, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

http://www.mediafire.com/download.php?m97fl5d4bft5w64

Όσοι άλλοι έχουν ζωτανές ηχογραφήσεις του ας ανεβάσουν παρακαλώ.
 
Last edited by a moderator:

farlekas 1980

Παλαιό Μέλος
Στοιχειται αναμεσα στους μεγιστους Ψαλτες του εικοστου αιωνα ,δηλαδη τους Αρχοντες Ναυπλιωτη,Πριγγο,Στανιτσα! ! ! Αγαπητοι φιλοι τα σχολια δικα σας ! Ειναι το περιφημο δοξαστικο του εσπερινου του Ευαγγελισμου "Απεσταλη εξ ουρανου " στο μελος του Α.Μ.Μ.Χ Ε μακαριστου Κωνσταντινου Πανα.

Με αφορμη την μεθαυριανη εορτη του Ευαγγελισμου το θυμιζω !!!


Αιωνια η μνημη και των δυο μεγαλων της Μουσικης μας.
 

Attachments

  • Απεσταλη εξ'ουρανου Βαλληνδρας.wma
    13.4 MB · Views: 137
  • π1.bmp
    5 MB · Views: 158
  • π2.bmp
    3.4 MB · Views: 57
  • π3.bmp
    3.3 MB · Views: 56
  • π4.bmp
    3.4 MB · Views: 52
  • π5.bmp
    4.5 MB · Views: 75
Last edited:

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?

Δείγμα από την τελευταία κυκλοφορία (2010) του έργου που επιμελήθηκε ο γνωστός ερευνητής Δρ. Μανόλης Χατζηγιακουμής: ΜΝΗΜΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, Σῶμα τρίτο: Δοξαστικὰ ᾿Ιακώβου Πρωτοψάλτου (τέλος 18ου αἰώνα).

Περισσότερα σχετικά με αυτό το έργο υπάρχουν στη σελίδα της Συμβολής και συγκεκριμένα εδώ: http://www.symbole.gr/musice/2010-08-20-19-28-45/507--l-r από όπου βρήκα και το ηχητικό.
 
Last edited by a moderator:

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών

giorgos052

Γεώργιος Μ. Καλογερόπουλος
Πιστεύω ότι ο μακαριστός κυρός Νικόδημος ήταν ίσως ο πιο μουσικολογιώτατος μητροπολίτης, με μεγάλο έργο στην Βυζαντινή μουσική μελοποιία.

Η Πάτρα έχει αξιόλογη παράδοση στην Βυζαντινή μουσική και όπως ξέρουμε έχουν περάσει μεγάλοι ψάλτες από την Πάτρα όπως ο αείμνηστος Γεράσιμος Φόρτης που διετέλεσε Πρωτοψάλτης στον Ι.Ν. Παντανάσσης, ο Σ. Φωτόπουλος που διετέλεσε Πρωτοψάλτης στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν καλοί ψάλτες, όπως τα αδέλφια Μακρυγιάννη.
 
Last edited by a moderator:

SINGEORGE

Παλαιό Μέλος
Ας μην παραλείψουμε στους μεγάλους ψάλτες που σχετίζονταν με την Πάτρα και τον Σπύρο Μαιδανόγλου 1968-1972 έψαλλε στην Παντάνασσα.

Αγιορείτες που είχαν καταγωγή από Πάτρα ήσαν και οι μακαριστοί Πανάρετος Φιλοθεΐτης (Μακρυγιάννης) και Παντελεήμων Κάρτσωνας, καθώς και ο Ιερομόναχος Ιερόθεος της Μονής Φιλοθέου.

Όποιος έχει και μπορεί, ας ανεβάσει στα μουσικά κείμενα κάποιο μάθημα του μακαριστού Νικοδήμου. Ως τώρα υπάρχουν λίγα από όσο έχω δει.
 
Last edited by a moderator:

SINGEORGE

Παλαιό Μέλος
Πρέπει να είναι στον Άγιο Ανδρέα Πατρών νομίζω πως διακρίνω την φωνή του Αθανάσιου Κωστήρη (Λαμπαδαρίου του Ναού)....
Το ανέβασα κ youtube
 

Attachments

  • Δοξολογία Σύντομη Α ήχου Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς.mp3
    2.2 MB · Views: 37
Last edited by a moderator:

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος

«Σὲ τὸν ἀναβαλλόμενον τὸ φῶς, ὥσπερ ἱμάτιον, καθελὼν Ἰωσὴφ ἀπὸ τοῦ ξύλου, σὺν Νικοδήμῳ, καὶ θεωρήσας νεκρὸν γυμνὸν ἄταφον, εὐσυμπάθητον θρῆνονἀναλαβών, ὀδυρόμενος ἔλεγεν· Οἴμοι, γλυκύτατε Ἰησοῦ ὃν πρὸ μικροῦ ὁ ἥλιος ἐν Σταυρῷ κρεμάμενον θεασάμενος, ζόφον περιεβάλλετο, καὶ ἡ γῆ τῷ φόβῳἐκυμαίνετο, καὶ διεῤῥήγνυτο ναοῦ...
τὸ καταπέτασμα· ἀλλ΄ ἰδοὺ νῦν βλέπω σε, δι΄ ἐμὲ ἑκουσίως ὑπελθόντα θάνατον· πῶς σε κηδεύσω Θεέ μου; ἢ πῶς σινδόσιν εἱλήσω;ποίαις χερσὶ δὲ προσψαύσω, τὸ σὸν ἀκήρατον σῶμα; ἢ ποία ᾄσματα μέλψω, τῇ σῇ ἐξόδῳ Οἰκτίρμον; Μεγαλύνω τὰ Πάθη σου, ὑμνολογῶ καὶ τὴν Ταφὴν σου, σὺν τῇἈναστάσει, κραυγάζων· Κύριε δόξα σοι».
 
Last edited by a moderator:

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος

«Ερχόμενος ο Κυριος, προς το εκούσιον Παθος, τοις Αποστόλοις έλεγεν εν τη οδώ. Ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα, και παραδοθήσεται ο Υιός του ανθρώπου, καθώς γέγραπται περί αυτού. Δεύτε ουν και ημείς, κεκαθαρμέναις διανοίαις, συμπορευθώμεν αυτώ, και συσταυρωθώμεν, και νεκρωθώμεν δι' αυτόν, ταις του βίου ηδοναίς, ίνα και συζήσωμεν αυτώ, και ακούσωμεν βοώντος αυτού, ουκέτι εις την επίγειον Ιερουσαλήμ, δια το παθείν• αλλά αναβαίνω προς τον Πατέρά μου, και Πατέρα υμών, και Θεόν μου, και Θεόν υμών, και συνανυψώ υμάς εις την άνω Ιερουσαλήμ, εν τη Βασιλεία των ουρανών.»!...

Καλή Ανάσταση!
 
Last edited by a moderator:

Π. Σ.

Σπυρίδων
Στη Μουσική Πανδέκτη (1851) υπάρχει σειρά αργών αναβαθμών μία του Χουρμουζίου και μία του Μανουήλ. Αυτοί που ανεβάζω είναι του Μανουήλ (σελ.369)

Διόρθωση: Οι αναβαθμοί που ακούγονται στο mp3 αυτό, είναι του Πέτρου Πελοποννησίου και περιέχονται στο "Ειρμολόγιο Πέτρου Πελοποννησίου και Πέτρου Βυζαντίου". Βλέπε εδώ.
 
Last edited:
Top