''ο φιλών άδειν''

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Τα σπαράγματα της αρχαιοελληνικής μουσικής και η σχέση των Ελλήνων μουσουργών με την αρχαιοελληνική γραμματεία...

«Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου». Τα μέλη του είναι μονωδοί, τέως μέλη της χορωδίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται διασωθέντα αποσπάσματα αρχαιοελληνικής μουσικής, έργα κυρίως Ελλήνων (γραμμένα για το κουαρτέτο σε ανάθεση του ΑΕΜΘΤ), αλλά και ξένων μουσουργών, αρκετά από τα οποία ερμηνεύθηκαν σε πρώτη παγκόσμια δημόσια παρουσίαση σε συναυλίες όπως στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Το Φωνητικό κουαρτέτο Φιλωδός δημιουργήθηκε το 2002 με πρωτοβουλία του Θωμά Ταμβάκου, μουσικογράφου-ερευνητή, και της συνθέτριας-μεσοφώνου Άννας Μουζάκη.

Η λέξη «Φιλωδός», ο φιλών άδειν, εκείνος που αγαπά να άδει ωδές, απαντά στον Αριστοφάνη (Σφήκες και Βάτραχοι) και στον τραγωδό Φρύνιχο (Επιτομή 123).

{Θ. Αντωνίου, «Ύπνε» από τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή, μτφρ. Τάσου Ρούσου (1967), Δ. Δραγατάκη, 1ο χορικό από την Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη (1971) «Έρωτα ανίκητε» από την Αντιγόνη του Σοφοκλή (1970) «Χορός» από τους Ηρακλείδες του Ευριπίδη, μτφρ. Δ. Σάρρου (1970), Ε. Καραΐνδρου, «Άντρα μου» από τις Τρωάδες του Ευριπίδη, μτφρ. Κ. Χ. Μύρη (2001), Α. Ξένου «Δεδυκέ μεν ά Σελάννα»}
 
Top