Ψαλτικός Τουρισμός και άλλα όμορφα.

tb---

τσοπάνης
Κατά το έθος, τραβήξαμε προς λεοφώρο αυτήν την φορά και βρεθήκαμε πρωί πρωί με τον νεοκόρο στην Βλαχέρνα ( πρώτη φορά και πάλι ). Αφού κάναμε τις απαραίτητες πρωινές βόλτες στα κτίρια του κ. Βωβού, πιάσαμε τα ταμπούρια κατα τίς 07.30.

"Βρε θα ψάλεις, δεν ψάλω, μα θα ψάλεις, μα δεν ψέλνω...", είδα και έπαθα , τελικά με έπεισε να ψάλω αλλά με την προυπόθεση να τα λέμε από κοινού. Έτσι πιάσαμε το ίσο στα πρωινά του όρθρου, οπότε φάγαμε καλό σοκ εξ αρχής.

Έχω ξαναπεί, ψάλτης = κανόνες, και αυτός ο Απόστολος τί κανόνες λέει ωρέ παιδιά, χάρμα αυτιών. Φανταστικός και ταχύς , αλλά χωρίς να βιάζεται.

Καθώς περνούσε η ώρα χρειαστήκαμε και ωριλά , αφού η ένταση της φωνής γινόταν όλο και βροντερότερη , αφού προσπαθούσα να ακούσω την φωνή μου κια δεν μπορούσα ..... (επειγόντως ιατρό θέλω μάλλον :cool:).

Ψάλαμε λοιπόν και εκ στήθους αλλά και εκ βιβλίου κλασικον Πέτρο Λαμπαδάριον αλλά και Φωκαέα στο Χερουβικό μέχρι άνω Δί ο Απόστολος, και Γρηγόριο μέλος Αρχαίον στο Αξιον Εστίν, και κάπως έτσι έφτασε το Δι Ευχών χωρίς να πάρω χαμπάρι.

Μαζί με αρτοκλασία , ώρα λήξης = 10.00 ..!
Καφεδακος και γενικός σχολιασμός και τελικό ντελίβερι πλησίον οικίας.

Πάντα υγεία να έχει ο Απόστολος, πραγματικά τον χάρηκα ιδιαίτερα.
Χρόνια Καλά και πάντα με υγεία ~
 

tb---

τσοπάνης
Άν το καλοσκευτώ λίγο ακόμη, μπορεί να κάνω έναρξη επιτιδεύματος στην εφορία και στο ΤΕΒΕ, με ειδικότητα "δυτικοισοκράτης-ψαλτοκατάσκοπος-ρουφιανοκουβαλιτής-μασινίστας".

Μπορεί να πάρω και καμια καλή επιδότηση από το ΕΣΠΑ ή το ΧΤΥΠΣΑ !:cool::cool:
 

tb---

τσοπάνης
Το αυτό επαναλάβαμε και σήμερα, αν και γυαλίζαμε το ξύλο μετά τους κανόνες. Η χαρά του Απόστολου ήταν έκδηλη γιατί δεν με περίμενε, οπότε ανέβασε πήχη με πολλά καλούδια ( αργή δοξολογία Ιακώβου, τυπικά, μακαρισμούς, Χερουβικό Σουρλατζή, Λειτουργικά Δημητρίου Καλπακίδη, Αξιον Εστί Γρηγορίου, κτλ).
Βάλαμε και το κλασικό ρουφιάνο να γράφει και ψάλλαμε εκ καρδίας. Έναρξη Όρθου 07.30 , λήξη Θείας Λειτουργίας 10.00.
Και εις άλλα με υγεία ~
 
Ευχαριστώ τον Νεκτάριο για τα καλά του λόγια και την αγάπη του.
Ένα απο τα καλά του ψαλτολογίου ,ειναι ότι μας έφερε κοντά με ανθρώπους που μας συνδέει η αγάπη , το μεράκι και το πάθος για την μουσική , την ψαλτική και το αναλόγιο .
Η χαρά και η τιμή ήταν δικη μου Νεκτάριε.
Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και σου εύχομαι και καθε τι καλό.
Και εις άλλα με υγεια.
 

tb---

τσοπάνης
Το σημαντικότατο είναι ότι στον εν λόγω ναό υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, και οι Ιερείς είναι Ιερείς και οι Ψάλτες Ψάλτες. Έτσι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και χρονοτριβές, οπότε πάντα υπάρχει χρόνος και για αργά μαθήματα, αλλά και για κήρυγμα ουσίας, και όλα αυτά ολοκληρώνονται μέχρι τις 10.00.
Βέβαια χρειάζονται και οι κατάλληλοι μάστορες για να είναι επιτυχημένο το μείγμα, και όχι βιαστικό και βίαιο και να βγάζει εκτός το εκκλησίασμα από το σκοπό.Νομίζω ότι έχουν βρεί τις "χρυσές" αναολίες - τομές και όλα ακολουθούν έναν όμορφο ρυθμό που θυμίζει σε κάποιες στιγμές τους ρυθμούς του Πατριαρχικού Ναού στο Φανάρι.
Καλή δύναμη στον Απόστολο και στον Λαμπαδάριο (ξεχνώ το όνομά του) και στους ιερείς και στους επιτρόπους κτλ του εν λόγω ναού. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
 

tb---

τσοπάνης
Τιμής ένεκεν ανεβάζω ένα τμήμα από το Ευαγγέλιο και μετά. Δεν το έχω κόψει για να υπάρχει καλύτερη αίσθηση της ακολουθίας.

Ο Απόστολος ψάλει καταπληκτικά το χερουβικό του Δημητρίου Σουρλατζή, κάνει συνεχώς συντμήσεις προσαρμοζόμενος στην ροή των ιερέων. Αυτό όμως δεν γίνεται βιαστικά , αλλά ομαλά και απρόσκοπα.

Και τα λειτουργικά πολύ όμορφα. Δημητρίου Καλπακίδη.

Καλή ακρόαση ~
 

Attachments

  • STE-012.mp3
    17.3 MB · Views: 45

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Πολύ ωραίος ο Απόστολος (ο ψάλτης, όχι το ανάγνωσμα)

Άτιμο πόδι, ακούγεσαι ... (θυμάσαι το πανηγυράκι στο Ξυλόκαστρο ρε Σαλάτα; )
 

tb---

τσοπάνης
Πολύ ωραίος ο Απόστολος (ο ψάλτης, όχι το ανάγνωσμα)

Άτιμο πόδι, ακούγεσαι ... (θυμάσαι το πανηγυράκι στο Ξυλόκαστρο ρε Σαλάτα; )

Ασφαλώς. Ξεχνιούνται αυτά; Υπάρχουν και τα ηχογραφήματα. Παραμονή Μεταμορφώσεως , Ζεμενό Ξυλοκάστρου.
 
Top