Ψαλτική στο Θέρμο Αιτ/νιας

vazjohn

Βαζούρας Ιωάννης
Άνοιξα αυτό το θέμα για να αναδείξω την ψαλτική παράδοση στο Θέρμο Αιτ/νιας(http://www.thermo.gov.gr/).O σπουδαιότερος που πέρασε απο την κωμόπολή μας είναι ο περίφημος πρωτοψαλτης Σεραφείμ Γεροθεοδώρου!!
Αριστερός του Σεραφείμ την εποχή εκεινη ήταν ο περίφημος στα μερη μας ψάλτης κ. Δημήτριος Δρόσος(σε ηλικία 15-16 χρονώ ανελαβε αριστερός).Επισυνάπτω κπ αρχεία όπως μου τα περέδωσε κπ φίλος μου που τον ηχογράφησε φέτος την Μ. Εβδομάδα σε ηλικία 78 χρονώ!!!

Θα ανεβάσω και άλλα αρχεια με την πρώτη ευκαιρία!!Έχω μπόλικο υλικο που ήταν ποιο νέος!!!
 

Attachments

  • αλληλούια!!.wav
    1 MB · Views: 64
  • ιδου ο νυμφίος ερχεται.wav
    1.3 MB · Views: 79

vazjohn

Βαζούρας Ιωάννης
Επίσης θέλω να τονισω ότι υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι μουσικοι στα μερη μας:

1) Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος και μουσικολογιώτατος π. Κων/νος Αθανασόπουλος(60 χρονώ περίπου)(μαθητής του αείμνηστου άρχοντα κ.Δημ.Σουρλαντζή)
2) Γεώργιος Σιάχος(58 χρονώ)(παραδοσιακώτατος και μαθητής του πατέρα Κων/νου)
3) Κων/νος Καμζέλας(πρωτοψάλτης του Καθεδρικού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου)
4) Αχιλλέας Πίτσιος(μαθητής του αειμνήστου αρχοντος Γεωργίου Τσατσαρώνη)
5) Γεώργιος Σαγώνας
Έπειτα και η νέα γενιά του Θέρμου (1975-1990) εχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στην ψαλτική και διακονεί τα ιερά αναλόγια(Αθηνών αλλά και άλλων πόλεων)

1)Διονύσιος Θανασούλης-Λαμπαδάριος Αγ. Γεωργίου Καβουρίου(αριστερος του κ. Σταμάτη Κίσσα) .(μαθητής του του αείμνηστου άρχοντα κ.Δημ.Σουρλαντζή, του πατέρα Κων/νου Αθανασόπουλου και του κ.Δημ.Δρόσου)
2)Νικόλαος Παγανιάς-Πρωτοψάλτης Αγ. Φιλίππου Θησείου(μαθητής του άρχοντος Λυκούργου Αγγελόπουλου και κ.Γεωργίου Κωνσταντίνου)
3)Ιωάννης Βαζούρας-Πρωτοψάλτης Ευαγγελιστρίας Καλλιθέας(μαθητής του πατέρα Κων/νου Αθανασόπουλου, του κ.Δημ.Δρόσου και του κ.Κων/νου Λανάρα)
4)Δημήτριος Γρηγορόπουλος-Λαμπαδάριος Αγ. Σοφίας Ν.Ψυχικού(μαθητής του κ.Κων/νου Λανάρα)
4)Κων/νος Σιάχος(μαθητής του κ.Κων/νου Λανάρα)
5)Αλεξης Σιάχος (μαθητής του κ.Δημητρίου Γαλάνη)

Όλοι οι παραπάνω(νέα γενιά) είναι διπλωματούχοι της Βυζαντινής Μουσικής
 
Last edited:

vazjohn

Βαζούρας Ιωάννης
Ο πατηρ Κων/νος Αθανασόπουλος σε διάφορες ηχογραφήσεις στον Ι.Ναό Αγ.Δημητρίου Θέρμου όπου διακονεί!!
 

Attachments

  • Δεύτε πάντα τα έθνη(π.Αθανασόπουλος).mp3
    1.4 MB · Views: 65
  • Εις το μνήμα σε επεζήτησεν(π.Αθανασόπουλος).mp3
    3.2 MB · Views: 51
  • Σήμερον κρεμάται(π.Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος).mp3
    6 MB · Views: 48

master_yianni

Αργός και μετά μέλους
O[/url] σπουδαιότερος που πέρασε απο την κωμόπολή μας είναι ο περίφημος πρωτοψαλτης Σεραφείμ Γεροθεοδώρου!

Την εποχη που ηταν ο Σεραφειμ στον Θερμο, ηταν κιολας στην δυση της ιεροψαλτικης του καριερας. Δηλαδη την δεκαετια του 40 επι κατοχης και εμφυλιου. Υπαρχουν ιστοριες και ντοκουμεντα, αλλα τα αφηνω για το μελλον.
 

Stavros_kour

Νέο μέλος
O Mεγαλος Σεραφειμ Γεροθεοδωρου ,δυστυχως λιγο μετα το 38 εχασε παρα πολυ την φωνη του και του συνεβησαν διαφορα δυσαρεστα στη ζωη του.

Επισυναπτω μια απιστευτη ακυκλοφορετη εως σημερα εκτελεση σε ενα κλεφτικο τραγουδι οπου φαινεται η μεγαλη τεχνη του.

Ηχογραφηση του 1929-1930
 

Attachments

  • οι σου-Σεραφείμ Γεροθεοδώρου.mp3
    4.5 MB · Views: 106

vazjohn

Βαζούρας Ιωάννης
Την εποχη που ηταν ο Σεραφειμ στον Θερμο, ηταν κιολας στην δυση της ιεροψαλτικης του καριερας. Δηλαδη την δεκαετια του 40 επι κατοχης και εμφυλιου. Υπαρχουν ιστοριες και ντοκουμεντα, αλλα τα αφηνω για το μελλον.

Συνφωνώ με τον master yianni!Ο παππούς ο δάσκαλος (όπως συνηθίζω να τον αναφέρω-Δ.Δρόσος που διετέλεσε λαμπαδάριος του) μου εχει πει ολόκληρες ιστορίες με τον αείμνηστο Σεραφείμ.Τον έχω ηχογραφήσει σε πολλές.Όταν κατέβω Θέρμο θα προσπαθήσω να τις ανεβάσω!!!
 

vazjohn

Βαζούρας Ιωάννης
O Mεγαλος Σεραφειμ Γεροθεοδωρου ,δυστυχως λιγο μετα το 38 εχασε παρα πολυ την φωνη του και του συνεβησαν διαφορα δυσαρεστα στη ζωη του.

Ο κ.Δημήτριος Δρόσος μου εχει διηγηθεί το βιογραφικό του.Θα το βρώ και θα το ανεβάσω.Πέθανε πάντως φτωχός και πολύ άδικα!!!
 

master_yianni

Αργός και μετά μέλους
O Mεγαλος Σεραφειμ Γεροθεοδωρου ,δυστυχως λιγο μετα το 38 εχασε παρα πολυ την φωνη του και του συνεβησαν διαφορα δυσαρεστα στη ζωη του.

Ειναι λιγο πολυ γνωστα, αν και μετα την ελευση του Πατριαρχικου υφους στην Ελλαδα, πολλοι μεγαλοι Πρωτοψαλτες της σχολης Ανθιμου οπως ο κυρ Σεραφειμ περασαν στην ληθη.

Δυστυχως οπως και ο Αραπακης, ετσι και ο Σεραφειμ καταληξε μπεκρης (επινε παρα πολυ λεει ο πατερας μου), και πολλα αλλα σχετικα που δεν θα αναφερω, σαν σεβασμο στο ονομα του μεγαλου δασκαλου.

Σταυρο, εχω κατα καιρους ανεβασει πολυ Γεροθοδωρο στην εξωτερικη μουσικη. Κοιταξε και θα τα βρεις.
 

vazjohn

Βαζούρας Ιωάννης
Ανεβάζω και ένα βίντεο με τον κ.Διονύσιο Θανασούλη(ψάλλει το δοξαστικό των αποστίχων της εορτής του Αγίου Γεωργίου).
Βλέπε http://www.analogion.com/forum/showthread.php?t=5203
Eπίσης μια ζωντανή ηχογράφηση του δοξαστικού της 2 Αυγουστου από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καλλιθέας όπου ψάλλει ο κ.Ιωάννης Βαζούρας
Άκου http://www.analogion.com/forum/showthread.php?t=6605

Όλα αυτά δεν γίνονται για επίδειξη αλλά για να αναδειχθεί και η παράδοση ενός σπουδαίου τόπου απο άποψης μουσικής.Ευχαριστώ!!!
 

N.PAGANIAS

Νέο μέλος
Θέλω να ευχαριστήσω τον αδελφό Γιάννη που άνοιξε αυτό το θέμα για το αγαπημένο μας Θέρμο. Είμαι και εγώ γέννημα - θρέμμα Θέρμιος και θέλω να τονίσω, ότι πράγματι οι προαναφερόμενοι Θέρμιοι Ιεροψάλτες αποτέλεσαν γνήσιους εκφραστές του ψαλτικού ύφους. Όμως ο καθένας έχει και διαφορετικό τάλαντο το οποίο πάση θυσία πρέπει να αυξήσει. Ο σήμερα Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού του Θέρμου δάσκαλος Κων. Καμζέλας αποτέλεσε και αποτελεί την ενότητα και την εγγύηση για την ανάδειξη νέων ιεροψαλτών στην περιοχή. Διότι π.χ. εάν φύγω εγώ που διαθέτω άριστη φωνή, εκτέλεση κτλ. και δεν αφήσω στο πόδι μου κάποιον ποιο το όφελος; Αυτό το κατάλαβε ο επί δεκαετίες δάσκαλος της Σχολής του Θέρμου κ. Καμζέλας και θυσίασε την όχι και τόσο ''μεγάλη' φωνή του για να ''βγάλει'' ψάλτη εμένα αλλά και όλους όσους προανέφερε ο Γιάννης πιο πάνω της γενιάς 1975-1990. Βέβαια πήγαμε και πιο πέρα και μάθαμε καλύτερα. Αλλά, τόσα ήξερε ο άνθρωπος και τα έδωσε όλα. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν όλοι μας από πού ξεκινήσαμε. Δόξα τω θεώ και σήμερα, αν πάει κάποιος στον Καθεδρικό του Θέρμου θα δει μικρά παιδιά στο αναλόγιο. Πράγμα σπάνιο...Πράγμα θεάρεστο.
 

vazjohn

Βαζούρας Ιωάννης
Απόλυτο δίκιο έχεις Νίκο!Και όχι μόνο μας έμαθε τα μουσικά-ψαλτικά, μας έμαθε να είμαστε και σωστοί άνθρωποι,σωστά μέλη στην κοινωνία μας.Και όχι μόνο αυτό.Μόχθησε για την σχολή ,ήρθε σε ρήξη με τους εκάστοτε πολιτικούς και εκκλησιαστικούς (μπορώ να πω) <άρχοντες> (ο νοών νοείτω..) και όλα αυτά όχι για δικό του προσωπικό όφελος αλλά για όφελος δικό μας,για να αναδείξει εμάς, να αναδείξει την σχολή μας, να αναδείξει τα παιδιά του Θέρμου ,τα παιδιά του(γιατί έτσι μας θεωρούσε και μας θεωρεί).

Μπορεί στο τέλος να τον πικράνανε κάποιοι (έτσι θα τους αποκαλέσω και όχι κύριους γιατί δεν αξίζουν αυτή την λέξη) αλλά η αγάπη του για εμάς δεν έπαψε ποτέ και ούτε θα πάψει. Ατελειωτες ώρες κόπου και μόχθου για να μας κάνει πάνω απ όλα ανθρώπους και έπειτα ψάλτες.

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ του οφείλουμε όχι μόνο εμείς Νίκο -οι μαθητές του- αλλά και όλοι οι απανταχού Θέρμιοι γιατι κράτησε ζωντανή και μετέδωσε την ψαλτική μας παράδοση σε εμάς με σκοπό εμείς να την μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές!!!!
 

N.PAGANIAS

Νέο μέλος
Αδελφέ Γιάννη πράγματι με εκφράζουν απόλυτα αυτά που λες. Όπως εκφράζουν και το Διονύση και όλους τους υπολοίπους σπουδαστές που φοίτησαν στη Σχολή του Θέρμου. Όσο για τους κυρίους που τον πίκραναν αυτοί δεν δικαιούνται να μιλούν γιατί δεν έχουν ιδέα από τη ψαλτική και τα γύρω από αυτή.
Χαίρομαι γιατί στο Θέρμο και από παιδιά που σχετίζονται με το Θέρμο έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας ικανών ψαλτών, είναι όλοι καλά παιδιά και διακρίνονται από αγάπη για την ψαλτική. Δεν φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι για την εξέλιξη αυτή η οποία σίγουρα θα αυξηθεί προς δόξαν Θεού.
Εμείς έχουμε καμάρι μας τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον προστάτη μας, τον φρουρό μας. Θέλω λοιπόν η αγάπη που έχουμε μεταξύ μας να αυξηθεί για το Θέρμο και τη γύρω περιοχή. Θέλω όταν βρισκόμαστε να ψέλνουμε έτσι όπως πάντα...Με την καρδιά μας και όλοι μαζί.....
 

N.PAGANIAS

Νέο μέλος
Θέλω να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι στο Θέρμο Αιτ/νίας έχει κτιστεί εδώ και 10-12 χρόνια ένας υπέροχος ναός επ΄ ονόματι των Αγίων 12 Αποστόλων. Είναι σε σχήμα ροτόντα και θυμίζει αρκετά καθολικό Ιεράς Μονής.
Ψυχή αυτού του εγχειρήματος ήταν εκ μέρους μιας μεγάλης οικογένειας ο σήμερα Ιερομόναχος π. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, εφημέριος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζηλανδίας. Επί χρόνια πραγματοποίησε εράνους και με πάρα πολύ κόπο παρέδωσε στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τη μέριμνα αυτού του υπέροχου ιερού Ναού.
Φέτος στην πανήγυρη είχαμε την ευλογία να ψάλλουμε εκεί τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία. Το δεξιό χορό διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Θέρμου κ. Κων. Καμζέλας και τον αριστερό ο Λαμπαδάριος κ. Δημ. Κόκκοτος. Συμμετείχαν νέοι μαθητευόμενοι ιεροψάλτες από το Θέρμο και τη γύρω περιοχή αλλά και ο δάσκαλος της Σχολής Θέρμου κ. Αλέξης Σιάχος. Όταν μπορέσω θα ανεβάσω αποσπάσματα. Χρόνια πολλά και του χρόνου.
 

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Αναρτώ το πρώτο μέρος ηχογράφησης της πανηγύρεως του 1999 στην ιερά μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Μέγα Δένδρου του Θέρμου.
Το ψάλσιμο είναι χορωδιακό, όλοι οι μελωδοί σε ένα αναλόγιο, όπως θα διαπιστώσετε.
Νομίζω ότι προεξάρχει ο δάσκαλος Κώστας Καμζέλας.
 

Attachments

  • 01 - απολυτίκιο, θεοτοκίο, καθίσματα όρθρου Αγίου Κοσμά Αιτωλού.mp3
    3.5 MB · Views: 2
  • 02 - πρώτο αντίφωνο λεγέτου, ευαγγέλιο όρθρου.mp3
    2 MB · Views: 2
  • 03 - σταυρόν χαράξας [επιλογές καταβασιών].mp3
    1.6 MB · Views: 9
  • 04 - δόξα αίνων Αγίου Κοσμά Αιτωλού, και νυν μακαρίζομέν σε.mp3
    4.3 MB · Views: 2
  • 05 - σύντομη δοξολογία πλ-α΄ ήχου.mp3
    5.8 MB · Views: 4
  • 06 - απολυτίκιο θείας πίστεως [δις].mp3
    2.4 MB · Views: 5
  • 07 - αποστολικό και ευαγγελικό ανάγνωσμα.mp3
    4.8 MB · Views: 1
  • 08 - ταις αγγελικαίς [άγια].mp3
    1.2 MB · Views: 5
  • 09 - χειροτονία και ομιλία υπό επισκόπου Ναυπάκτου Ιεροθέου.mp3
    16.5 MB · Views: 1
  • 10 - σε υμνούμεν, άξιον εστί [άγια].mp3
    3 MB · Views: 3

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Ορίστε και το δεύτερο μέρος της πανηγύρεως του 1999 στην εορτάζουσα ιερά μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο Αιτωλίας.
Θαυμάζω τους μουσικούς ιεροψάλτες που λένε τόσα μαθήματα μετά την απόλυση.

Στην θεία λειτουργία προεξήρχε και τέλεσε χειροτονία ο σεβασμιώτατος Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, λόγῳ ασθενείας του (μακαριστού πλέον) μητροπολίτου μας Αιτωλίας - Ακαρνανίας Θεοκλήτου.
 

Attachments

  • 11 - μεγαλυνάριο Αγίου Κοσμά Αιτωλού.mp3
    683.3 KB · Views: 1
  • 12 - εις πάσαν την γην, κοινωνικό πλ-δ΄.mp3
    7.2 MB · Views: 0
  • 13 - ύμνοι απολύσεως.mp3
    4.5 MB · Views: 0
  • 14 δόξα, και νυν πολυελέου δούλοι Κύριον, πλ-α΄.mp3
    14.9 MB · Views: 2
  • 15 - καταβασίες σταυρόν χαράξας.mp3
    7 MB · Views: 1
  • 16 - αργό προσόμοιο Αγίου Κοσμά Αιτωλού, ήχος α΄.mp3
    845.3 KB · Views: 2

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς
Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία Ἁγ. Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ στό Θέρμο,
Τετάρτη 24 Αὐγούστου 1983,
Δεσπόται Παῦλος καί Θεόκλητος.
 

Attachments

  • 01 προσόμοια αίνων Αγίου Κοσμά Αιτωλού, ήχος πρώτος.mp3
    5.1 MB · Views: 7
  • 02 δοξαστικό αίνων Αγίου Κοσμά, ήχος δεύτερος.mp3
    10.4 MB · Views: 2
  • 03 δοξολογία Ιακώβου, ήχος πρώτος τετράφωνος.mp3
    24.3 MB · Views: 1
  • 04 απολυτίκιο Αγίου Κοσμά Αιτωλού, σπικάζ.mp3
    1.6 MB · Views: 5
Top