Ψαλτική στην Ηλεία

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
#22
Αγαπητοι Φιλοι
Στις 25 & 26 Ιουλιου 1965 ο αοιδιμος Αρχωντας Πρωτοψαλτης της Μ. του Χ. Ε.
Θρ. Στανιτσας , εψαλλε στην πανηγυρη του Ιερου Ναου της Αγιας Παρασκευης
της κωμοπολης Κοροιβος Ηλειας . Αριστερα εψαλλε ο εξ' αιματος αδελφος του
Βασιλειος Καλογεροπουλος (!!! δεν ηξεραν ακομα οτι ηταν αδελφια , κατι που εμαθαν μετα απο σχεδον 20 χρονια) . Επισυναπτω απο την ακολουθια του εσπερινου δυο προσομοια (ενα απο τον καθενα) . Ο εν λογω εσπερινος , Θεου
θελωντος και υγειας μου επιτρεποντος , θα μεταδοθει στην εκπομπη μου της 26-7-08 .
Επισυναπτω ακομα δυο φωτο , σχετικες με τα δυο αδελφια και τον πατερα τους .
 

Attachments

#23
Μαγδαλήνη ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες σου. Μόνο μια μικρή διόρθωση:Το σωστό επώνυμο του μεγάλου ψάλτη "Μήτρου" είναι Μήτρος και μάλλον εκ παραδρομής έχει επικρατήσει ως "Μήτρου". Την πληροφορία αυτή την έχω από τον κ. Χρήστο Κυπρούλη, α΄ψάλτη Αγ. Γεωργίου Δουνεϊκων, ο οποίος ήταν μαθητής του Μήτρου (στη γενική φυσικά κάνει έτσι).
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#24
... Λίγο αργότερα (1953-'54) στο δεξί αναλόγιο της Αγ. Κυριακής θα ανέβει ένας άλλος μεγάλος,ο Μήτρου,έχοντας αριστερά του έναν Αργυρόπουλο.Ο Μήτρου άφησε εποχή με την υψιφωνία του και με την αλύγιστη στάση του σώματός του όταν έψελνε.Μαθητής του ήταν ο κυρ-Λεωνίδας Αυγερινόπουλος που μνημόνευσα στο πρώτο μου μήνυμα (και όχι του Καραμάνη).
Ο κυρ-Λεωνίδας έκανε μαθήματα και με τον Καραμάνη όπως ο ίδιος μου είχε πεί και παραπονιόταν οτι ο Καραμάνης ήταν πολύ απαιτητικός στην πληρωμή (δύσκολα χρόνια τότε) και αυτός εργαζόταν στα χωράφια για να μπορέσει να πληρώσει τα μαθήματα ψαλτικής! Έψαλλε δε από την κλασσική Κυψέλη (αυθεντική έκδοση που μου την έδειξε με καμάρι) μέχρι που ο Καραμάνης εισήγαγε τα δικά του αναλυμένα βιβλία. Επίσης είχε μεγάλη αγάπη σε συνθέσεις τοπικών πρωτοψαλτών τις οποίες είχε σε διάφορα "κιτάπια" που του είχαν δωρήσει και τις έψαλλε ευκαιριακά. Δυστυχώς δεν θυμάμαι ονόματα μελοποιών. Θα ανοίξω ξεχωριστό θέμα για τον κυρ-Λεωνίδα και θα ανεβάσω χαρακτηριστικό ηχητικό δείγμα.
 

Magdalene

Μαγδαληνή Κουμπαρούλη
#25
Τα δύο πρώτα tracks από εκδήλωση της χορωδίας του τοπικού Ιεροψαλτικού Συλλόγου.


View attachment 05 12 04 Εκδήλωση Ιεροψαλτών Ηλείας_1.mp3

View attachment 05 12 04 Εκδήλωση Ιεροψαλτών Ηλείας_2.mp3


Τα δύο επόμενα είναι από κατανυκτικό εσπερινό στον Αγ.Αθανάσιο Πύργου ο οποίος έχει στο δεξί ψαλτήρι τον Βασ.Πετρόπουλο και στο αριστερό τον Φίλιππο Παπαδόπουλο. Μεγάλη και η ψαλτική ιστορία του Αγ.Αθανασίου αλλά δεν θα αναφερθώ τώρα σ'αυτήν.

Σχετικά με τους κατανυκτικούς εσπερινούς, στον Πύργο υπάρχει η συνήθεια να γίνεται μονοκκλησιά σε διαφορετικό ναό της πόλης κάθε φορά,όπου οι βασικοί ψάλτες συνεπικουρούνται από τους υπόλοιπους (όχι υποχρεωτικά) ιεροψάλτες των άλλων ναών,με αποτέλεσμα οι κατανυκτικοί εσπερινοί να παίρνουν πανηγυρική χροιά.

View attachment 06 03 05 ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΑΓ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΥΡΓΟΥΈλαμψεν_Πετρόπουλος.mp3

View attachment 06 03 05 ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΑΓ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΥΡΓΟΥΈλαμψεν_Παπαδόπουλος.mp3
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
#26
Τα δύο πρώτα tracks από εκδήλωση της χορωδίας του τοπικού Ιεροψαλτικού Συλλόγου.
Πολλες Ευχαριστιες .
Μηπως γνωριζεις ποιος κανει την παρουσιαση των υμνων ;
 

apostolos

Απόστολος Κομπίτσης
#28
Προσφέρω και εγώ το δώρο μου. Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, 1985. Ιερος Ναος Αγιου Αθανασιου, Πυργου, Ηλειας. Ψαλλουν ο Θρασυβουλος Στανιτσας (δεξια) και ο Βασιλειος Καλογεροπουλος (αριστερά), τα "δύο χαμένα αδέλφια".

Τα αρχεία που επισυνάπτω είναι από κασσέτα που μου έστειλε ο ίδιος ο Βασίλης Καλογερόπουλος μετά που "γνωρισθήκαμε" δια τηλεφώνου. Όπως θα ακούσετε (και όπως ακούσατε στο αρχείο που ανέβασε ο φίλος Βαγγέλης Λιναρδάκης από την Κυριακή των Βαίων, η γηρατειά του Στανίτσα φαίνεται. Κοντεύει εβδομήντα-πέντε χρονών, μάλλον είναι άρρωστος, και είναι περίπου δύο χρόνια πριν πεθάνει. Αλλά, σημασία έχει να προσέξετε το ΥΦΟΣ. Το ταλέντο. Μέσα στην φωνή, έστω και γηραλαία, ακούμε το όλο μεγαλείο τού Πατριαρχικού ύφους.

Δεν είναι και η πιο τέλεια ηχογράφηση. Αλλά μεταξύ των θορύβων και ομιλιών, είναι αρκετά καλή για να απολαύσετε "τα παιδιά".

Επίσης, στο τέλος της κασσέτας, έβαλε και ένα Χερουβικό του γ' ήχου με την χορωδία του Στανίτσα. Την επισυνάπτω κι' αυτή.

Ακούστε με σεβασμό. Ας είναι ελαφρό το χώμα που τους σκεπάζει.

Απόστολος
 

Attachments

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#29
Απόστολε, ένα ευχαριστώ δεν είναι αρκετό για αυτό το ντοκουμέντο και όχι μόνο για προσωπικούς λόγους λόγω καταγωγής. Να είσαι καλά να μοιράζεσαι μαζί μας τέτοια.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#30
Άρθρο του πρωτοψάλτη Νικολάου Κυριακόπουλου στην Ιεροψαλτική Φωνή της Ηλείας (το 2003) με τίτλο "Ιεροψάλτες στον Πύργο τον 20ο αιώνα". Από το άρθρο φαίνεται πόσοι μεγάλοι ψάλτες τίμησαν με την ψαλμωδία τους την περιοχή αφήνοντας εποχή. Μου είχε στείλει η Μαγδαληνή πρίν καιρό και τώρα βρήκα καιρό και το ανεβάζω.
 

Attachments

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#35
ΠΛΗΡΩΤΙΚΑ: ΙΕΡΕΥΣ, Ο ΠΑΤΗΡ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ, ΔΙΑΚΟΝΟΣ, Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ
Νίκο, δεν ξέρεις πόσο με συγκίνησαν αυτά τα αποσπάσματα... με έφεραν 31 χρόνια πίσω στην ενορία μου την Αγία Κυριακή. Να είσαι καλά. Αν έχεις και άλλα βάλε όταν μπορέσεις... να κάνουμε και ειδικά θέματα για τους Πυργιώτες ψάλτες σιγά σιγά (άνοιξε εάν θές, θα ανοίξω και εγώ). Ο κ. Λεωνίδας ζεί;
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
#36
Όπα κύριε διαχειριστά, τι μνήμη είναι αυτή;
ROM?!?!?!?!?
31 χρόνια πίσω πάει να πει ότι θα ήσουν κάτω από 1 χρόνου...
 
Top