Ψαλτική Αυτοαπόσυρση

tb---

τσοπάνης
Ανοίγω ένα θέμα που εν μέρη ίσως να έχει ξανα-συζητηθεί, αλλά μιας και δεν έχουμε τί να κάνουμε στα σπίτια μας και μας έπιασε και η όρεξη, το επαναφέρω.

Ψαλτική Αυτοαπόσυρση και σεβασμός στο εκκλησίασμα αλλά και στους εαυτούς μας όταν δεν μπορούμε να αποδώσουμε. Δεν είναι ντροπή.

Αυτάααα ~

Ανοίγω ένα θέμα που εν μέρη ίσως να έχει ξανα-συζητηθεί, αλλά μιας και δεν έχουμε τί να κάνουμε στα σπίτια μας και μας έπιασε και η όρεξη, το επαναφέρω.

Ψαλτική Αυτοαπόσυρση και σεβασμός στο εκκλησίασμα αλλά και στους εαυτούς μας όταν δεν μπορούμε να αποδώσουμε. Δεν είναι ντροπή.

Αυτάααα ~

Ο προκάτοχος αυτού που σε έκανε να γράψεις αυτά το τήρησε πάντως...

Καλήχρονος Δημήτρη, αλλά δεν το προσωποποιώ. Το έχω συναντήσει σε πολλές, πάρα πολλές εκκλησίες το εν λόγω θέμα.

Ψαλτική Αυτογνωσία πιάνει πολλά ζητήματα. Ας πιάσουμε την απόσυρση και μετά βλέπουμε και για τα υπόλοιπα.

Ψαλτική Αυτογνωσία πιάνει πολλά ζητήματα. Ας πιάσουμε την απόσυρση και μετά βλέπουμε και για τα υπόλοιπα.

Μα αν εχεις το γνωθι σ αυτόν , αυτο....αποσυρεσαι!

Έως υπάρχεις, σωστά. Αυτό μπορείς να το κάνεις και εκτός αναλογίου.

Βέβαια εκτός από την αυτοαπόσυρση καλό δεν θα ήταν να υπάρχει και μια αξιολόγηση στους εν αναλογίω ψάλτες; Εκτός δηλαδή από την επιτροπή που ακροάται πριν την πρόσληψη των ψαλτών, ποιός άλλος αξιολογεί την πορεία του ψάλτη μέσα στον χρόνο; Γιατί άνθρωπες είμαστε, φθορά έχουμε. Δεν είμαστε πάντα ακμαίοι όπως τον καιρό που προσληφθήκαμε . Αυτά ώς συμπλήρωμα.

Χρόνια Καλά στους εορτάζοντες ~

Βέβαια εκτός από την αυτοαπόσυρση καλό δεν θα ήταν να υπάρχει και μια αξιολόγηση στους εν αναλογίω ψάλτες; Εκτός δηλαδή από την επιτροπή που ακροάται πριν την πρόσληψη των ψαλτών, ποιός άλλος αξιολογεί την πορεία του ψάλτη μέσα στον χρόνο; Γιατί άνθρωπες είμαστε, φθορά έχουμε. Δεν είμαστε πάντα ακμαίοι όπως τον καιρό που προσληφθήκαμε . Αυτά ώς συμπλήρωμα.

Χρόνια Καλά στους εορτάζοντες ~

Να περνούν από "ΚΤΕΟ" οι ιεροψάλτες κάθε 2 χρόνια..αφήστε τα αυτά κατά μέρος, οι περισσότεροι ιεροψάλτες γίνονται καλύτεροι συν τον χρόνο, κι από την άλλη όποιος καταλαβαίνει ό,τι δεν μπορεί να προσφέρει ας έχει το θάρρος να παραιτείται. Εγώ εύχομαι όλοι μας να φύγουμε όρθιοι και μ'αξιοπρέπεια επάνω στο αναλόγιο.

Να περνούν από "ΚΤΕΟ" οι ιεροψάλτες κάθε 2 χρόνια..αφήστε τα αυτά κατά μέρος, οι περισσότεροι ιεροψάλτες γίνονται καλύτεροι συν τον χρόνο, κι από την άλλη όποιος καταλαβαίνει ό,τι δεν μπορεί να προσφέρει ας έχει το θάρρος να παραιτείται. Εγώ εύχομαι όλοι μας να φύγουμε όρθιοι και μ'αξιοπρέπεια επάνω στο αναλόγιο.

Για να έχεις θάρρος (να παραιτηθείς) πρέπει να έχεις και "λίγο" ταπείνωση, να μπορέσεις να δείς ότι δεν μπορείς πλέον (εφόσον πραγματικά δεν μπορείς να ανταποκριθείς).
Δεν είναι κακό αυτό, απο το να κάνεις ένα εκκλησίασμα να υποφέρει και κυρίως αν ψέλνεις και αφιλοκερδός. Εκεί να δείς έπαρση.
Όλοι λίγο πολύ έχουμε παραδείγματα στο νού μας είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι.

Φίλοι μου και συνάδελφοι. Θα διαφωνήσω λιγάκι σε μερικούς από εσάς γιατί,θα πρέπει να γνωρίζεται ότι υπάρχουν πάρα πολλές ενορίες, που δεν έχουνε ούτε Ιερείς ούτε Ψάλτες και θα παρακαλούσα όλους εσάς να τους ρωτήσουν. Πιστεύω ότι θα πάρουν την εξής απάντηση. Μόνο να βρεθεί κάποιος Ιερέας και Ψάλτης να κάνουμε το εκκλησίασμα, και δεν θα τούς ένοιαζε τόσο η φωνή του Ψάλτη. Ευχαριστώ.

Φίλοι μου και συνάδελφοι. Θα διαφωνήσω λιγάκι σε μερικούς από εσάς γιατί,θα πρέπει να γνωρίζεται ότι υπάρχουν πάρα πολλές ενορίες, που δεν έχουνε ούτε Ιερείς ούτε Ψάλτες και θα παρακαλούσα όλους εσάς να τους ρωτήσουν. Πιστεύω ότι θα πάρουν την εξής απάντηση. Μόνο να βρεθεί κάποιος Ιερέας και Ψάλτης να κάνουμε το εκκλησίασμα, και δεν θα τούς ένοιαζε τόσο η φωνή του Ψάλτη. Ευχαριστώ.

Φίλε μου υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που ψάλλουν και ευχαρίστως θα αναλάμβαναν ένα τέτοιο ψαλτήρι το οποίο όμως είναι κατειλημμένο από ανθρώπους που πολλές φορές -αντικειμενικά- δυσκολεύονται πολύ να αντεπεξέλθουν στις ψαλτικές υποχρεώσεις. Επειδή όμως πολλοί εξ αυτών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, καταλαμβάνουν τρόπον τινά «δικαιωματικά» τη θέση δημιουργώντας άβολες καταστάσεις για πολλούς. Ποιός φταίει δε θα κάτσω να ψάξω, αλλά η πραγματικότητα παραμένει όσο και αν πολλοί κάνουν πως δε βλέπουν.

Φίλε μου υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που ψάλλουν και ευχαρίστως θα αναλάμβαναν ένα τέτοιο ψαλτήρι το οποίο όμως είναι κατειλημμένο από ανθρώπους που πολλές φορές -αντικειμενικά- δυσκολεύονται πολύ να αντεπεξέλθουν στις ψαλτικές υποχρεώσεις. Επειδή όμως πολλοί εξ αυτών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, καταλαμβάνουν τρόπον τινά «δικαιωματικά» τη θέση δημιουργώντας άβολες καταστάσεις για πολλούς. Ποιός φταίει δε θα κάτσω να ψάξω, αλλά η πραγματικότητα παραμένει όσο και αν πολλοί κάνουν πως δε βλέπουν.

σωστός :cool:

Αν θα σου λέγανε για Ψαλτήρι που δεν υπάρχει δυνατότητα οικονομική θα πήγαινες; Αυτός όμως που αγαπάει το ψαλτήρι θα πήγαινε, και θέλω να σου πω ότι έγινε πάρα πολλές φορές και ο κόσμος όταν μας έβλεπε άνοιγε η καρδιά τους. Αυτήν την αγάπη του κόσμου εγώ θα την βάλω παραπάνω και από τον μισθό του ψάλτη.Ευχαριστώ.

Αν θα σου λέγανε για Ψαλτήρι που δεν υπάρχει δυνατότητα οικονομική θα πήγαινες; Αυτός όμως που αγαπάει το ψαλτήρι θα πήγαινε, και θέλω να σου πω ότι έγινε πάρα πολλές φορές και ο κόσμος όταν μας έβλεπε άνοιγε η καρδιά τους. Αυτήν την αγάπη του κόσμου εγώ θα την βάλω παραπάνω και από τον μισθό του ψάλτη.Ευχαριστώ.

Νομίζω ότι ξεφύγαμε του θέματος. Δεν έχει να κάνει (το θέμα που συζητάμε) ούτε με την δυνατότητα αμισθίας (εάν και εφόσον το θέλει) ούτε με την αγάπη του να ψέλνει κάποιος.
Το θέμα είναι όταν κάποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στα καθήκοντα του, τι γίνεται;

Θά τὴν βάλεις γιὰ ΟΛΑ τὰ Σαββατοκύριακα τοῦ χρόνου, ΟΛΕΣ τὶς ἀργίες τῶν Χριστουγέννων, ΟΛΕΣ τὶς ἀργίες τοῦ Πάσχα καὶ τὸ μέγιστο μέρος τοῦ καλοκαιριοῦ; :eek:

Καὶ ὅλα αὐτὰ πὼς θὰ τὰ ἐξηγήσεις στὴ γυναίκα καὶ τὰ παιδιά σου, τὰ ὁποία παρεπιμπτόντως ἄν εἶσαι ἀριστερὸς καὶ λὲς κοινωνικὸ δὲν τὰ κοινωνᾶς σχεδὸν ΠΟΤΕ σὰν πατέρας τους, καὶ χωρὶς κανένα ἀντίκρυσμα θὰ τὰ δεχτοῦν ἔτσι ἁπλὰ γιὰ τὴν ... ἀγάπη τοῦ κόσμου; Χωρίς ἄλλο ἀντίκρυσμα ποὺ νὰ δικαιολογεῖ τὴν παραπάνω στάση σου; :confused:

Ἐν τάξει ὅταν ἤμουν πιτσιρικᾶς χωρὶς ὑποχρεώσεις παρὰ μόνο τὸ τομάρι μου καὶ τὴν ψαλτόλυσσά μου μπορεῖ νὰ ἔκανα τὸν «πατριώτη» ἀλλὰ ὅταν ἔχεις ὑποχρεώσεις, σὰ λίγο δύσκολη ἡ ἀγάπη τοῦ ... κόσμου ...:cool:

Αυτάααα ~

Σε ευχαριστούμε για το θέμα σου, το βρίσκω όμως εκτός πραγματικότητας. Ποιος ειναι αυτός που έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί με αντικειμενικό τρόπο εάν αποδίδω όπως πρέπει η όχι;
Πιστεύεις πως το εύρος της φωνής ειναι πιο σημαντικό από το ύφος; Σε κάποιο ναό τις καθημερινές ψάλλει ένας ηλικιωμένος άνω τον 85. Εμένα το άκουσμα αυτό με αναπαύει περισσότερο από κάποιου νέου 25 ετών ας υστερεί φωνητικά. Την ίδια γνώμη έχουν και άλλοι. Αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιοι άλλοι που προτιμούν το νεαρό από τον ηλικιωμένο. Επομένως δεν ειναι τόσο απλά τα πράγματα όσο δειχνουν. Άλλα πράγματα πιστεύω πως προηγούνται.

Φαντάζομαι το θέμα ξεκίνησε για τις περιπτώσεις που υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και απλώς ο ηλικιωμένος ψάλτης δεν αντιλαμβάνεται ότι "ταλαιπωρεί" το εκκλησίασμα και τη βυζαντινή μουσική από εγωισμό.

Back