Όλοι έχουμε ψάλλει σε κάποιες περιπτώσεις δωρεάν !. Εγώ δε άπειρες φορές. Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω μέχρι τα 18 μου, τότε που πήγα φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, η ενορία μου στην οποία και έψαλα δεν μου είχε δώσει ούτε ένα σεντς. Και το τι ακολουθίες τους είχα βγάλει πέρα δε λέγεται , εσπερινούς, απόδειπνα , προηγιασμένες. Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να ζητήσω λεφτά, διότι είχα την αίσθηση ότι είμαι μαθητής (βέβαια μέχρι τώρα την έχω) και δεύτερον το έκανα επειδή μου άρεσε. Είχα τρέλα με τη μουσική. Επίσης σαν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη ,Σε μεγάλο κεντρικό ναό , ο ιερέας μας είχε, εμένα και κάποιο φίλο μου, για κάνα δυο χρόνια καθημερινούς ψάλτες .ούτε τα εισιτήρια δεν μας έδινε. Και τότε αν και μαθητευόμενοι ήμασταν καλοί, ψάλλαμε από μουσικό κείμενο και ψάλλαμε σωστά. Γι αυτό είπα σε προηγούμενη παρέμβαση μου ότι οι ιερείς πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να έχουν κάποιο επίπεδο. Ήμασταν όμως παιδιά γεμάτα δύναμη και όρεξη και είχαμε έρωτα για την ψαλτική. Βάζαμε σε δεύτερη μοίρα το χρήμα. Τώρα οι νεαροί ψάλτες έχουν αλλάξει έχουν φτάσει στο άλλο άκρο με πολύ λίγο κόπο ζητούν μεγάλα ποσά. 17 -18 χρονών παιδιά , μαθητές ακόμα, Βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό του παπά και του λένε θέλω τόσα ! και αν δεν μου τα δώσεις δεν έρχομαι.(Υπάρχουν και εξαιρέσεις). Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ψάλτες , τουλάχιστον στην επαρχία. Πραγματικά εντυπωσιάζομαι με την έπαρση ορισμένων νεαρών ψαλτών. Όμως το ξαναλέω, ότι ο σοβαρός και μελετημένος ψάλτης θα πρέπει να αμείβεται καλά, διότι ο ψάλτης αυτός δεν βοηθάει μόνο στην τέλεση των ακολουθιών αλλά δημιουργεί και πολιτισμό.