Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος, «Ανοιγέσθω η πύλη», Κωνταντίνου Πρίγγου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Εν όψει της εορτής της Υπαπαντής αναρτώ, στα πλαίσια της προσπάθειας ανάδειξης του έργου του Κωνσταντίνου Πρίγγου, το Δοξαστικό των Εσπερίων της Υπαπαντής σε εκτέλεση του αειμνήστου Χρυσάνθου Θεοδοσοπούλου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει, βέβαια, στο forum, όμως τώρα συνοδεύεται και από το κείμενο για μελέτη.



Αντιγράφω τα σχόλια που έγραψα στο βίντεο:

Πρόκειται για αριστοτεχνικότατη εκτέλεση του Δοξαστικού των Εσπερίων της εορτής της Υπαπαντής που συνέθεσε ο μακαριστός Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνος Πρίγγος. Ο αείμνηστος μαθητής του Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος το ψάλλει εκ στήθους στην Α' Συνάντηση Βυζαντινής Μουσικής στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 1985.

Οι πληροφορίες μου λένε πως δεν επρόκειτο να ψάλλει την ημέρα εκείνη, καθώς ήταν άρρωστος, όμως τελευταία στιγμή, χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, μπόρεσε να σηκωθεί και να χαρίσει στους ακροατές τη μεγαλόπρεπη αυτή εκτέλεση, καθαρά από μνήμης!!! Αυτός είναι ο λόγος που το κείμενο του διαφεύγει ελαφρώς στο «εν ναώ» και λέει «εν χορώ» και που, στην πρωτότυπη ηχογράφηση, ακούγεται και ένα χαμηλόφωνο κανονάρχημα πριν το «απόλυσον κράζων», το οποίο αφαίρεσα καθώς γινόταν χασμωδία. Άλλωστε, στόχος της ανάρτησης είναι η προβολή του μέλους και όχι της ιστορίας της ηχογράφησης. Για τον ίδιο λόγο αφαίρεσα και ένα σημείο που έβηχε. Την τελείως ανεπεξέργαστη ηχογράφηση θα τη βρείτε στο http://analogion.com/forum/showthread.php?t=1243, απ' όπου την κατέβασα κι εγώ.

Ακόμη, θα 'θελα να πω πως δεν προτιμήθηκε χορωδιακή εκτέλεση υπό τη διεύθυνση του ιδίου, καίτοι πολύ συγκροτημένη και χωρίς λάθη, διότι μονωδιακά πιστεύω πως αναδεικνύει καλύτερα τη μεγαλοπρέπεια της σύνθεσης και τις αναλύσεις της παράδοσης του δασκάλου του.

ΥΓ: Υπάρχουν ψάλτες στη Θεσσαλονίκη που, ψάλλοντας το συγκεκριμένο μέλος, θυμούνται το Χρύσανθο και δακρύζουν. Βρέθηκα μπροστά σε τέτοιο στιγμιότυπο και αναρρίγησα!
 
Last edited:
Top