Χρυσόστομος Μυσταγωγία

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Με αφορμή την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, την ερχόμενη Παρασκευή, ανεβάζω εδώ το ψαλτικό μέρος της εκδήλωσης "Χρυσόστομος Μυσταγωγία". Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ το Σάββατο 3/11/2007 και ώρα 8μμ. Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των 42ων Δημητρίων και του εορτασμού των 1600 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Οργανώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης (αντιδημαρχία πολιτισμού & νεολαίας) και από τον ιεραποστολικό σύνδεσμο " Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" όπου και διατέθηκαν τα έσοδα από την εκδήλωση. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια σύμπραξη των χορωδιών "Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης" με χοράρχη τον Αχχιλέα Χαλδαιάκη και "Ηδύμελον" με χοράρχη τον Ιωάννη Τσάμη.

Η εδήλωση αποτελούσε ουσιαστικά το ψαλτικό μέρος της Θείας Λειτουργίας του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Χωρίστηκε σε δύο τμήματα, το πρώτο από τα Ειρηνικά μέχρι και τον Τρισάγιο Ύμνο και το δεύτερο από το Χερουβικό μέχρι και το τέλος. Ο αρχιμ. Νικόδημος Σκρέττας, λέκτορας του τμήματος ποιμαντικής και κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, σχολίασε πριν από κάθε μέρος λειτουργικά και θεολογικά τους ύμνους.
 

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Α' μέρος

1. Ειρηνικά. Εκφωνεί ο αρχιμ. Νεκτάριος Πάρης, επίκουρος καθηγητης Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στα Κύριε ελέησον το Ηδύμελον.
2. Α' στάση τυπικών Ήχος πλ.δ', ως ψάλλονται εν τη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία. Ψάλλουν αντιφωνικά οι δύο χοροί με τους Μαΐστορες να ξεκινούν.
3. Β' στάση τυπικών Ήχος β', ως ψάλλονται εν τη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία. Ψάλλεται πάλι αντιφωνικά από τους δύο χορούς με το Ηδύμελον να αρχίζει.
4. Μακαρισμοί Ήχος πλ.δ', η τρίτη και η έκτη ωδή από τον κανόνα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
5. Τρισάγιον Ήχος β', μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου & ομόηχο Δύναμις, "το συνηθισμένον".
 

Attachments

  • 01 Ειρηνικά .mp3
    2.1 MB · Views: 212
  • 02 Α΄ στάση τυπικών Ήχος πλ.δ .mp3
    4.6 MB · Views: 316
  • 03 Β΄ στάση τυπικών Ήχος β .mp3
    2.7 MB · Views: 177
  • 04 Μακαρισμοί Ήχος πλ.δ .mp3
    4.2 MB · Views: 209
  • 05 Τρισάγιος Ύμνος Ήχος β .mp3
    5 MB · Views: 227

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Θα υπάρξει και το δεύτερο μέρος της Ακολουθίας- Θείας Λειτουργίας;

Θα προτιμούσα - εφόσον δεχθούμε ότι οι "συναυλίες" έχουν ή πρέπει να έχουν και διδακτικό περιεχόμενο- οι απαντήσεις του λαού να είναι στο ύφος του κλιτού.
Άλλωστε προσφέρεται για χορωδιακή απόδοση.
 
Last edited:

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
.... Ο αρχιμ. Νικόδημος Σκρέττας, λέκτορας του τμήματος ποιμαντικής και κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, σχολίασε πριν από κάθε μέρος λειτουργικά και θεολογικά τους ύμνους.

Θα είχε ενδιαφέρον αν υπήρχαν και οι σχολιασμοί.
Ευχαριστώ.
 

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Β' μέρος

6. Χερουβικό Ήχος α', μέλος Πέτρου Βυζαντίου. Στο τριάδι μονωδία από τον Αχιλλέα Χαλδαιάκη. Το ταις αγγελικαίς αποδίδεται από το Ηδύμελον.
7. Πληρωτικά-Λειτουργικά Ήχος δευτερόπρωτος, μέλος Χαριλάου Ταλιαδώρου. Στις αιτήσεις ο π. Νεκτάριος Πάρης και στο Σε υμνούμεν ο Ιωάννης Τσάμης.
8. Κοινωνικό Ήχος δ', μέλος Δανιήλ πρωτοψάλτου, απόδωση από το Ηδύμελον.
9. Είδομεν το φως Ήχος πλ.β νενανώ, μέλος Γρηγορίου Στάθη. Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον Ήχος πλ.α, μέλος κατά την ψαλτική παράδοση της Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, καταγραφή από τον Γρ. Στάθη.
10. Η κάμινος Σωτήρ εδροσίζετο Ήχος α', καλοφωνικός ειρμός μέλος Αρσενίου του Μικρού. Αποδίδεται ανα στίχο. Τον πρώτο ο Α. Χαλδαιάκης, τον δεύτερο κάποιο μέλος του Ηδύμελον και τον τρίτο ο Γρ. Αναστασίου.
Κράτημα Ήχος α', μέλος Παρθενίου ιερομονάχου Μετεωρίτου σε εξήγηση Γρ. Στάθη. Εκτελείται και από τους δύο χορούς ως επιστέγασμα της όλης εκδήλωσης.

Η εκδήλωση έληξε με προσλαλιά από τον κ. Γρ. Στάθη ο οποίος παρευρισκόταν στην εκδήλωση ως πρώην χοράρχης και διδάσκαλος των Μαϊστόρων. Επίσης παρευρισκόταν ο κ. Χ. Ταλιαδώρος ο οποίος ήταν ο δάσκαλος του κ. Τσάμη.
 

Attachments

  • 06 Χερουβικό Πέτρου Βυζαντίου Ήχος α .mp3
    11.3 MB · Views: 246
  • 07 Λειτουργικά Χαρ. Ταλιαδώρου Ήχος β .mp3
    11.6 MB · Views: 235
  • 08 Κοινωνικό Δανιήλ Πρωτοψάλτου Ήχος δ .mp3
    9.3 MB · Views: 208
  • 09 Είδομεν το Φως-Είη το όνομα .mp3
    2.4 MB · Views: 178
  • 10 Η κάμινος Σωτήρ-Κράτημα Ήχος α .mp3
    9.2 MB · Views: 256

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Θα είχε ενδιαφέρον αν υπήρχαν και οι σχολιασμοί.
Ευχαριστώ.

Δυστυχώς ηχογράφησα μόνο το ψαλτικό μέρος της εκδήλωσης αν και μετά το μετάνοιωσα γιατι οι σχολιασμοί από τον π. Νικόδημο είχαν πολύ ενδιαφέρον. Έχω υπόψη κάποιον φίλο ο οποίος νομίζω ότι ηχογράφησε ολόκληρη την εκδήλωση. Θα τον ρωτήσω και θα τον παρακαλέσω να μου τα δώσει για να τα ανεβάσω.
 

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Δείτε εδώ και ένα video από την εν λόγω εκδήλωση. Από τη μαγνηστοσκόπηση της 4ε.
 
Top