Χρυσόπουλος π. Θεόδωρος (1923 - 199;)

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ο άρχων πρωτοψάλτης Χαλκηδόνος και άρχων Κανστρίσιος της ΜΧΕ π. Θεόδωρος Χρυσόπουλος είναι ένας σχετικά άγνωστος Κωνσταντινοπολίτης πρωτοψάλτης. Γεννήθηκε στην Πόλη το 1923. Μαθητής του Κ. Πρίγγου (από τον οποίο πήρε πτυχίο το 1954) και πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος. Αργότερα έγινε ιερέας στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας όπου και επλήρωσε το κοινό χρέος στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ή στις αρχές του 2000 (προς εξακρίβωση). Δυστυχώς δεν τον πρόλαβα, αλλά μου μίλησαν άλλοι για αυτόν. Μου έδωσε δε πρίν χρόνια δύο κασέτες του ο πρωτοψάλτης του καθεδρικού ναού Σύδνεϋ Αστέριος Ζουριάκας και μου έδειξε και βιβλίο με μελοποιήσεις του αειμνήστου ιερέως. Ο π. Θεόδωρος διέδιδε ηχογραφήσεις και μελοποιήσεις του σε αρκετούς ιεροψάλτες της περιοχής του Σύδνεϋ αφήνοντάς τες παρακαταθήκη παραδοσιακής ψαλμωδίας για το μέλλον.

Από τις κασέτες αυτές ανεβάζω μερικά και ελπίζω στο μέλλον σιγά σιγά να τα ανεβάσω όλα εις κοινόν όφελος και εις αιωνία μνήμη του καλού αυτού παραδοσιακού πρωτοψάλτη και ιερέως. Είναι ζωντανές ηχογραφήσεις από όταν ήταν λαϊκός πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος με αριστερό το Σάββα Αβραμίδη όπως αναφέρει η μία κασέτα από το 1975. Το ύφος του θυμίζει έντονα Πόλη και Πρίγγο και Ναυπλιώτη σε σημεία στην προφορά (ε => α) πέρα από τα προσωπικά στοιχεία που το διαχωρίζουν.

Εκτενές βιογραφικό βρήκα στο βιβλίο του Φίλιππου Οικονόμου «Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και Ψαλμωδία» τόμος Β, σελ. 356.
 

Attachments

  • Anavathmoi-PlD-TheodorosXrysopoulos-SavasAvramidisMaybe-AgTrias-Xalkidonos.mp3
    4.4 MB · Views: 210
  • Kanones-PlD-TheodorosXrysopoulos-SavasAvramidisMaybe-AgTrias-Xalkidonos.mp3
    6.5 MB · Views: 117

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ευχαριστούμε θερμά Δημήτρη για τις ηχογραφήσεις του αγνώστου, σε μένα τουλάχιστον, αυτού ψάλτη.

Πάντως, οφείλω να παρατηρήσω πως ο λαμπαδάριος δε μου μοιάζει καθόλου με τον Σάββα Αβραμίδη. Αναφερόταν σίγουρα και στη συγκεκριμένη κασέτα το όνομά του;
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Όχι. Αναφέρεται μόνο σαν Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Χαλκηδόνος χωρίς άλλες πληροφορίες. Η άλλη λέει πάλι Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Χαλκηδόνος 31-8-1975 Θ. Χρυσόπουλος - Σ. Αβραμίδης. Ίσως εάν ακούσουμε την άλλη κασέτα (θα ανεβάσω) να μπορέσουμε να δούμε εάν είναι ο ίδιος αριστερός ψάλτης.
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Από τη δεύτερη κασέτα μετέτρεψα και ανεβάζω τους αίνους του Α' ήχου. Η επιγραφή έλεγε Θ. Χρυσόπουλος - Σ. Αβραμίδης 31-8-1975, Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Χαλκηδόνος.
 

Attachments

  • Ainoi-A-TheodorosXrysopoulos-SavasAvramidis-AgTrias-Xalkidonos-31-8-1975.mp3
    7.1 MB · Views: 163

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Τώρα περισσότερο μου τον θυμίζει! Βέβαια, αν και πεντακάθαρος ο ήχος των κασετών, δεν ακούγεται καθαρά λόγω αντιλάλου μικροφωνικής η φωνή του. Άτιμο πράγμα τα μικρόφωνα... Θα ρωτήσω και τη γνώμη ειδικότερων και θα σας πω.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Να'σαι καλά Γιάννη. Δεν αποκλείεται βέβαια να είναι και διαφορετικός αριστερός ψάλτης στις δύο ηχογραφήσεις.
 
Top