Χριστόφορος Κουτζουράδης - Εωθινόν δ', Κωνσταντίνου Πρίγγου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Το δ' Εωθινό Δοξαστικό σε γραμμές του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνου Πρίγγου, κατ' εκτέλεσιν του Χριστοφόρου Κουτζουράδη, μαθητού του και ενθέρμου θιασώτου του.

Το παρατιθέμενο μέλος προέρχεται από την έκδοση του Αναστασιματαρίου του Πρίγγο από τον Ανδρέα Λεων. Παπανδρέου το 1974. Συγκεκριμένα, αποτελεί μια μίξη των δύο μελών που περιέχονται για το Εωθινό αυτό. Ο κύριος κορμός είναι από το πρώτο σε σειρά στο βιβλίο, που είναι πιο αργό και πιο έντεχνο, μάλλον και παλαιότερο χρονολογικά. Είναι το ίδιο μέλος με αυτό που παραθέτει και ο Άρχων Πρωτοψάλτης της ΜΧΕ Βασίλειος Νικολαΐδης στο τέλος του πονήματός του «Τα ένδεκα Εωθινά» (1966). Εκτενή αποσπάσματα, εντούτοις, από το ψαλλόμενο μέλος προέρχονται και από το δεύτερο από τα κείμενα του Εωθινού αυτού στο Αναστασιματάριο, πιο παραδοσιακό στις θέσεις και πιο μαζεμένο, χωρίς πολλούς πλατειασμούς, επαναλήψεις λέξεων και μεταβολές ήχων, εν ολίγοις πιο πατριαρχικό. Συγκεκριμένα, από το δεύτερο ψάλλονται οι φράσεις:
«και αι γυναίκες... Χριστέ»
«τι τον ζώντα... εκήρυττον»
«ούτως ήσαν... μαθηταί».

Λίγα λόγια για τον ψάλλοντα:
Ο Χριστόφορος Κουτζουράδης γεννήθηκε στα 1902 στη Χίο. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και έμαθε τη μουσική μας. Έπειτα ήρθε στη Θεσσαλονίκη από τα μέσα της δεκαετίας του '20. Εδώ πρέπει να γνώρισε και τον μετέπειτα Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜΧΕ Κωνσταντίνο Πρίγγο, ο οποίος τα χρόνια εκείνα ζούσε και έψαλλε στη Θεσσαλονίκη και δίδασκε, κυρίως σε ψάλτες φθασμένους. Ο Κουτζουράδης έβγαλε πολλούς μαθητές, διαπρεπέστερος των οποίων είναι αναμφισβήτητα ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Δοξαστικά έψαλλε κυρίως από αντιγραφές μαθημάτων του Πρίγγου από την περίοδο που ήταν στη Θεσσαλονίκη, μέλη που αργότερα ο Άρχων συνέτμησε ή αναθεώρησε, λίαν έντεχνα και μεγαλοπρεπή! Ήταν πιστός ακόλουθός του και ως προς το ύφος. Διακρινόταν για την υψιφωνία του. Εξεμέτρησε το ζην σε ηλικία περίπου 77-78 χρονών.

Η ηχογράφηση αυτή ανέβηκε στο forum «Ψαλτολόγιον» από τον κ. Γεώργιο Σιαπερόπουλο και μπορείτε να τη βρείτε ανεπεξέργαστη εδώ: http://analogion.com/forum/showthread.php?t=7138.
Ο ήχος, όπως θα διαπιστώσετε, ήταν εξαιρετικά θορυβώδης και, μάλιστα, με παραμόρφωση. Κατέβαλα κάποιες προσπάθειες να τον καθαρίσω, εντούτοις χάθηκε μαζί με τη φασαρία και μέρος από τα πρίμα της φωνής, συμπαρασύροντας και όλη η ζωντάνια της εκτέλεσης. Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να τα έχουμε όλα!

 
Top