Χορός Χρυσάνθου Θεοδοσοπούλου - «Ποτήριον», Κωνσταντίνου Πρίγγου, Ήχ. α'

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Γράφω εδώ τα πλήρη σχόλια, μιας και το youtube έχει όριο στους χαρακτήρες. Μην παραλείψετε να κοιτάξετε το σχετικό θέμα με το πρωτότυπο και το δακτυλογραφημένο κείμενο, με την ηχογράφηση αυτή και με πολλές άλλες πληροφορίες, καθώς και το μήνυμα αυτό του Παναγιώτη Φιλίππου με το κείμενο από την έκδοση του κ. Δεβρελή, καθώς και με περαιτέρω πληροφορίες από τον εκδότη.

Πρόκειται για το Κοινωνικό των εορτών της Θεοτόκου «Ποτήριον σωτηρίου λήψομαι και το όνομα Κυρίου επικαλέσομαι» σε σύνθεση του μακαριστού Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνου Πρίγγου και εκτέλεση από το χορό του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός υπό τη χοραρχία του αοιδίμου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χρυσάνθου Θεοδοσοπούλου. Το κείμενο δακτυλογραφήθηκε πολύ καλαίσθητα από τον κ. Βασίλη Μαυράγκανο έχοντας σαν πηγή χειρόγραφο του ιδίου του Πρίγγου για τη μεγάλη χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως που το έψαλε στις 21-11-1953 στην Πανήγυρη του Ιερού Ναού των Εισοδίων στο Πέραν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το ίδιο μέλος έψαλε ο Πρίγγος και με χορό Θεσσαλονικέων μαθητών του στον Ι. Ν. Παναγίας Δεξιάς σε μία Πανήγυρη των Εισοδίων πολύ κοντά χρονικά σε εκείνη της Πόλεως (οι πληροφορίες μας θέλουν και τις δύο στα 1953, εντούτοις κάτι τέτοιο είναι φύσει αδύνατον). Το δακτυλογραφημένο κείμενο έχει αναρτηθεί εδώ: http://analogion.com/forum/showpost.php?p=157242.

Η εισαγωγή του μέλους αυτού χρησιμοποιήθηκε και ως εισαγωγή του χορωδιακού Χερουβικού που αποδίδεται στον ίδιο συνθέτη, όπως εμφανίζεται στο πόνημα του Βασιλείου Νικολαΐδου με τα Χερουβικά και σε χειρόγραφο του Ελευθερίου Γεωργιάδου για χορωδία, εντούτοις ακόμη δεν έχει εντοπιστεί χειρόγραφο του Πρίγγου ή άλλων μαθητών του πλην του Νικολαΐδη που να δένουν έτσι τα μέλη, οπότε πιστεύεται πως το πάντρεμα αυτό το έκανε ο Νικολαΐδης και πως ο Πρίγγος χρησιμοποίησε την εισαγωγή αυτή αποκλειστικά στο παρόν Κοινωνικό. Χρησιμοποιείται και σήμερα στον Πατριαρχικό Ναό ως προεισαγωγή σε Κοινωνικά.

Το μέλος αυτό το πρωτοδημοσίευσε στη Θεία Λειτουργία του ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος με συντμήσεις κατά τόπους. Ακολούθησε ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος στο δικό του πόνημα, συντέμνοντας τη μακρά εισαγωγή με μια σύντομη θέση στον εναρμόνιο Ζω, όπως άλλωστε το ψάλλει κι εδώ με τη χορωδία του, και αφήνοντας το υπόλοιπο μέλος ανέπαφο. Το ίδιο μέλος εμφανίζεται και στη Θεία Λειτουργία του Ελευθερίου Γεωργιάδου με διαφορετικές συντμήσεις. Η παράλειψη της αναφοράς του ονόματος του συνθέτη από τους παραπάνω εκδότες οδήγησε τον ιεροψαλτικό κόσμο στο να αποδίδει σε αυτούς τη σύνθεση, όπως φαίνεται και από τη Θ. Λειτουργία του Αθανασίου Πέττα που την αποδίδει στο Χαρίλαο Ταλιαδώρο. Η μόνη έκδοση του μέλους στην πληρότητά του και με το όνομα του συνθέτη έγινε προσφάτως, το 2013, από τον κ. Αστέριο Δεβρελή στον τόμο «ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΙΓΓΟΥ» και το κείμενο είναι γνήσιο, καθώς ο Δεβρελής συμμετείχε στον εν Θεσσαλονίκη χορό του Κωνσταντίνου Πρίγγου που έψαλε το μέλος στην Παναγία Δεξιά. Ελάχιστες μικροδιαφορές μπορεί να εντοπίσει κανείς μεταξύ της εκδόσεως εκείνης και της αναρτήσεως, πχ την παράλειψη της στιγμής σε κάποιο παρεστιγμένο γοργό, λάθη αντιγραφής δηλαδή.

Το μάθημα αυτό εψάλη χορωδιακώς στην πρωτότυπη μορφή του από το χορό «Φωναί Ασμάτων» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ευαγγέλου Σφακιανάκη στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε για τα 50 χρόνια από την κοίμηση του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνου Πρίγγου στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στις 22/06/2014. Την εν λόγω εκτέλεση μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=q97lhVwMpDs.
 
Last edited:
Top