Χορός Κωνσταντινουπολιτών υπό Θρ. Στανίτσα - Χερουβικόν αργόν, χορωδιακόν, Ήχος πλ. α' (Κυριακή του Θωμά 1959)

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ανήρτησα χθες το παρακάτω βίντεο με τα εξής σχόλια:

Χερουβικό αργό, χορωδιακό, όπως εψάλη υπό του χορού του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν υπό τη διεύθυνσιν του Άρχοντος Λαμπαδαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και τοποτηρητού Πρωτοψάλτου Αυτής κατά την περίοδο εκείνη, Θρασυβούλου Στανίτσα στον Πάνσεπτο Παριαρχικό Ναό την Κυριακή του Θωμά στις 10 Μαΐου 1959 κατά τη Θεία Λειτουργία που ετελέσθη υπό του Πατριάρχου Σερβίας Γερμανού. Σαν βάση, το ψαλλόμενο μέλος είναι το χορωδιακό Χερουβικό του Πρωτοψάλτου της ΜΧΕ Κωνσταντίνου Πρίγγου.

Στα τμήματα που ψάλλεται αυτούσιο, παρατίθεται από χειρόγραφο του Συνδέσμου Μουσικοφίλων από τα χρόνια της χοραρχίας του Πρίγγου. Προς επέκτασιν του μέλους, εψάλη προεισαγωγή, μελοποιηθείσα το πιθανότερον υπό του Θρασυβούλου Στανίτσα. Το μέλος αυτό δεν κατάφερα να το εντοπίσω σε κάποιο αρχείο, γι' αυτό και το κατέγραψα. Κατέγραψα και τη μονωδία στο «Τριάδι», η οποία είναι σε θέσεις που συναντούμε σε άλλα Χερουβικά του Κωνσταντίνου Πρίγγου, κατ' εκτέλεσιν του διαδόχου του, Θρασυβούλου Στανίτσα. Ακόμη, προς περαιτέρω επέκτασιν του μέλους, στη λέξη «ύμνον», στην αλυσίδα επαναλαμβανομένων μουσικών θέσεων, τις φράσεις με το δίγοργο τις λέει μια φορά ο Άρχων κι έπειτα τις επαναλαμβάνει ο χορός.

Να σημειωθεί πως πολλές από τις πρόσθετες θέσεις, παρ' ότι αποδίδονται κατά την ερμηνεία του χοράρχου, έλκουν τις καταβολές τους στον Πρίγγο, όπως η γραμμή στον κάτω Κε χρωματικό στη λέξη «Χερουβίμ», που περιέχεται αυτούσια στο Χερουβικό του πλ. β' του Άρχοντος που πραθέτει ο Νικολαΐδης στο φυλλάδιό του, και το «Τριάδι», το οποίο συντίθεται από γραμμές δύο επί μέρους Χερουβικών της εκδόσεως της Λειτουργίας του Πρίγγου από τον Αστέριο Δεβρελή (2012). Για του λόγου το αληθές, παρατίθενται τα περι ων ο λόγος αποσπάσματα. Τα επί μέρους τμήματα του «Τριάδι» του Πρίγγου επισυνάπτονται όπως τα είχα ετοιμάσει κάποια στιγμή που σκέφτηκα να βάλω αυτά αντί της καταγραφής μου στο βίντεο, αλλά πιστεύω πως δε θα είχε νόημα μια τέτοια παράθεση, αφού η παράδοση είναι πολυπρόσωπη και δυναμική και θα αδικούσαμε την ερμηνεία του Στανίτσα κρίνοντάς την βάσει της αποτυπώσεως του Πρίγγου.

Επισυνάπτω, ακόμη, τα κείμενα της απομαγνητοφωνήσεώς μου, τον επεξεργασμένο ήχο για το βίντεο σε μορφή mp3, καθώς και μια άλλη καταγραφή της προεισαγωγής που βρήκα εκ των υστέρων (την κατέγραψα πρόπερσι), από τη Θεία Λειτουργία του Λυκούργου Πετρίδη (2000).

 

Attachments

  • Β. Νικολαΐδου - Χερουβικά, τ. β', σελ. 19-20.png
    Β. Νικολαΐδου - Χερουβικά, τ. β', σελ. 19-20.png
    53.1 KB · Views: 83
  • Πηδάλιον - Θ. Λειτουργία Κ. Πρίγγου, σελ. 24.png
    Πηδάλιον - Θ. Λειτουργία Κ. Πρίγγου, σελ. 24.png
    93.7 KB · Views: 79
  • Πηδάλιον - Θ. Λειτουργία Κ. Πρίγγου, σελ. 27.png
    Πηδάλιον - Θ. Λειτουργία Κ. Πρίγγου, σελ. 27.png
    34.7 KB · Views: 73
  • Χερουβικού πλ. α' υπό Θρασυβούλου Στανίτσα...pdf
    92.9 KB · Views: 179
  • Τριάδι Χερουβικού πλ. α' υπό Θρασυβούλου Στανίτσα.pdf
    60.6 KB · Views: 91
  • Χερουβικό Κυριακής του Θωμά 1959 (edited).mp3
    22.2 MB · Views: 107
  • Αργού Χερουβικού Ύμνου, Ήχος α', Θρ. Στανίτσα (υπό Λ. ...pdf
    116.8 KB · Views: 117
Top