Χορός Κωνσταντινουπολιτών υπό Θρ. Στανίτσα - Θεοτόκε η ελπίς

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Αργή Καταβασία της Θ' Ωδής της εορτής της Υπαπαντής «Θεοτόκε η ελπίς... Εν νόμω...» κατ' εκτέλεσιν του Χορού του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως υπό τη χοραρχία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασυβούλου Στανίτσα, ο οποίος ψάλλει και το Μεγαλυνάριο «Θεοτόκε η ελπίς». Η ηχογράφηση έλαβε χώρα το έτος 1963, μάλλον κατά τη διάρκεια πρόβας του χορού. Το κείμενο προέρχεται από χειρόγραφο του αειμνήστου Γεωργίου Τσαούση, μάλλον αντεγραμμένο από μεταγενέστερο χειρόγραφο του Άρχοντος, και προσαρμόστηκε στις λεπτομέρειες της ηχογράφησης (απαλειφή κάποιων παύσεων και επί πλέον αναλύσεων) από τον αναρτώντα.

Το αρχείο ήχου προέρχεται από την ιστοσελίδα http://paivanas.gr/ του κ. Αθανασίου Παϊβανά, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την κοινοποίηση της ηχογράφησης σε τόσο καλή ποιότητα!


Παρακάτω επισυνάπτεται το pdf με το κείμενο.
 

Attachments

  • Θεοτόκε η ελπίς, Θρασυβούλου Στανίτσα, από ηχογράφηση 1963.pdf
    86.2 KB · Views: 175

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Παρομοίως!
Αυτό είναι από μεταγενέστερο αυτόγραφο του Στανίτσα. Υπάρχει και στο βιβλίο των χειρογράφων του Εσπερινού και του Όρθρου που εξέδωσε ο Τσιούνης. Και του Τσαούση το χειρόγραφο, όμως, πρέπει να είναι αντιγραφή της παλαιότερης διασκευής (μάλλον μιας ενδιάμεσης, μιας και έχει 2-3 μικροδιαφορές) και όχι καταγραφή δική του.
 
Και για όσους προτιμούν (κύρια για λόγους οικονομίας αρχείου) το κείμενο με ενσωματωμένο το ηχητικό σε ένα μουσικό PDF.
  • Για να το ακούσουμε, ως γνωστόν, πιέζουμε στη φωτογραφία του χορού και επιτρέπουμε την εκτέλεση από το πρόγραμμα ανάγνωσης.
Θερμές ευχαριστίες (εξ ονόματος όλων μας πιστεύω) στον κ. Παϊβανά, τον κ. Μπουλμπουτζή, και σε όλους όσους κοπιάζουν για τη διάσωση και διάδοση τέτοιων τεκμηρίων της ψαλτικής μας παράδοσης.
ΑΚ
 

Attachments

  • Θεοτόκε η ελπίς, Θ. Στανίτσα, από ηχογράφηση 1963 MP3.pdf
    1.3 MB · Views: 50
Top