Το Δοξαστικό της Πεντηκοστής «Βασιλεύ ουράνιε» ερμηνεύει ο χορός του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» υπό την χοραρχία του αειμνήστου Θρασυβούλου Παπανικολάου, Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, σε μέλος που κατέγραψε ο ίδιος κατ' απαγγελίαν του Αθανασίου Παναγιωτίδη. Η ηχογράφηση προέρχεται από συναυλία του Σωματείου κατά τα Δημήτρια του 1996, ενώ το κείμενο προέρχεται από αντίστοιχη συναυλία του ιδίου χορού στα Δημήτρια του 1985 (το προτίμησα ως κοντινότερο στην πρωτότυπη καταγραφή, διότι προϊόντος του χρόνου έκανε κάποιες μικρές απλοποιήσεις).
Το ιστορικό της καταγραφής του μέλους θα το βρείτε σε σχετική διήγηση στο συνημμένο απόσπασμα συζήτησης με τον Άρχοντα κατά τη μία και μοναδική επίσκεψή μου στο σπίτι του, στις 10-2-2016. Μου το διηγήθηκε όταν μου έδειξε την πάρτα του 1985. Από το ηχητικό προκύπτει ότι κατέγραψε και άλλα μέλη, τα οποία σίγουρα θα έψαλλε κατά καιρούς με τον χορό του ως λάτρης του Παναγιωτίδη (η Λειτουργία του άλλωστε είναι γεμάτη με γραμμές του ψάλτη αυτού), αλλά πρέπει να ρωτήσουμε τους μαθητές του για να μας ενημερώσουν ποια είναι αυτά.
Το κείμενο από την πάρτα του 1985 θα το βρείτε επίσης συνημμένο.
Το ιστορικό της καταγραφής του μέλους θα το βρείτε σε σχετική διήγηση στο συνημμένο απόσπασμα συζήτησης με τον Άρχοντα κατά τη μία και μοναδική επίσκεψή μου στο σπίτι του, στις 10-2-2016. Μου το διηγήθηκε όταν μου έδειξε την πάρτα του 1985. Από το ηχητικό προκύπτει ότι κατέγραψε και άλλα μέλη, τα οποία σίγουρα θα έψαλλε κατά καιρούς με τον χορό του ως λάτρης του Παναγιωτίδη (η Λειτουργία του άλλωστε είναι γεμάτη με γραμμές του ψάλτη αυτού), αλλά πρέπει να ρωτήσουμε τους μαθητές του για να μας ενημερώσουν ποια είναι αυτά.
Το κείμενο από την πάρτα του 1985 θα το βρείτε επίσης συνημμένο.