Χορός Αθανασίου Καραμάνη - «Θαυμαστή του Σωτήρος», Ιακώβου Πρωτοψάλτου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ανέβασα μόλις στο youtube το Ιδιόμελο «Θαυμαστή του Σωτήρος» του Ιακώβου στην καταπληκτική εκτέλεση της χορωδίας του Αθανασίου Καραμάνη. Το επισυνάπτω. Αντιγράφω και συμπληρώνω τα σχόλια:

Πρόκειται για το ιδιόμελο των Αποστίχων του Κατανυκτικού Εσπερινού της E' Κυριακής των Νηστειών «Θαυμαστή του Σωτήρος» σε σύνθεση του Ιακώβου Πρωτοψάλτου (+1800).

Η επεξεργασία του μέλους ανήκει στο μακαριστό Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιο Καραμάνη (+2012), ο οποίος το έψαλλε τα τακτικά με το χορό του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», όπως στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1971 και το 1987 και στην τελευταία του χοραρχία στον Άγ. Νικόλαο Καισαριανής στα πλαίσια του Β' Μουσικολογικού Συνεδρίου του ΙΒΜ. (Τα βίντεο από τις δύο τελευταίες εκδηλώσεις έχουν ανεβεί εδώ κι εδώ αντιστοίχως, ενώ το ηχητικό της πρώτης έχει ανεβεί εδώ).

Στο παρόν βίντεο ο ήχος παρατίθεται από ζωντανή ηχογράφηση που συμπεριλαμβάνεται στην κασέτα του δασκάλου υπ' αριθμόν TC-KAR 1201 που κυκλοφόρησε το 1984 με Εκκλησιαστικούς Ύμνους από τη χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης.

Το κείμενο της επεξεργασίας του δασκάλου για χορό προέρχεται από το βιβλίο «Μουσικόν Τρίπτυχον» που περιέχει τα κείμενα των συναυλιών που έδωσε η μεγάλη χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και στο Αρχαίο Ωδείο των Πατρών το 1971 με χοράρχες τον Αθανάσιο Καραμάνη, το Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο και το Χαρίλαο Ταλιαδώρο. Η καλλιγράφηση των μελών έγινε από τον Αβραάμ Ευθυμιάδη.

 
Last edited by a moderator:
Top