Χορωδία Μουσικού Σχολείου Ιλίου

tb---

τσοπάνης


Στην Ακολουθία, τα μέλη του Κανόνα, έψαλλε η Χορωδία από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, φανερώνοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται και την αγάπη που έχουν τα νέα παιδιά για την Βυζαντινή Μουσική.

http://www.amen.gr/article17233
 

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος

Είπα να το αφήσω να περάσει ασχολίαστο, αλλά πάλι κάποιος πρέπει να επισημαίνει τα κακώς κείμενα, μήπως και φτάσουν στον προορισμό τους και στους ενδιαφερομένους - παραλήπτες....
Και το σχόλιό μου δεν είναι ούτε για τον πρωτοψάλτη ούτε για τη χορωδία του Μουσικού σχολείου, που αν έγραφα γι αυτούς θα ήταν ευμενή τα σχόλιά μου, περιορίζομαι λοιπόν σε ένα «μπράβο σε όλους!».
Στην είσδοδο του αρχιερέως έγινε το άτοπο....
Εισέρχεται λοιπόν ο δεσπότης, και βλέπει τον πρωτοψάλτη περιμένοντάς τον να αρχίσει το «Εις πολλά έτη» για να κάνει το Σταυρό του και μετά να σηκώσει το χέρι του προς ευλογίαν....

Οι ψάλτες ξέρουν πότε πρέπει να αρχίσουν το «Εις πολλά», και δεν χρειάζονται νεύμα....
Εάν το Εις πολλά έτη είναι ... καλωσόρισμα (τέτοιο είναι οι κωδωνοκρουσίες), θα έπρεπε να αρχίσει αμέσως μόλις περάσει την είσοδο του Ναού.
Όμως, η τάξις είναι όταν φθάνει ο αρχιερεύς στο μέσον του Ναού, κάνει τον Σταυρό του, και μετά σηκώνει την χείρα προς ευλογίαν και ο λαός δια των ψαλτών εκφράζει την ευχαριστία του για την ευλογία και αρχίζει το Εις πολλά έτη της εισόδου του αρχιερέως (αμέσως με την άρση της χειρός).
Σχετικό περιστατικό συνέβη στον άρχοντα Θρ. Στανίτσα (το διηγείται ο ηγούμενος της Ι.Μ. Τατάρνης π. Δοσίθεος στο βιβλίο του «Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο») σύμφωνα με το οποίο ο άρχων δεν έψαλε το «Εις πολλά» βλέποντας τον δεσπότη να μή σηκώνει το χέρι του και το έψαλαν οι ιερείς.
Θα ρωτήσει κανείς: «Εσύ στην περίπτωση αυτή, τί θα έκανες;»
Απλά τα πράγματα, εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;:D «Χέρι που δεν μπορείς να το ... δαγκώσεις, φίλα το».:wink: Και ο νοών νοείτω.... Και το ... ρητό απ' τον άρχοντα το πρωτάκουσα.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Είπα να το αφήσω να περάσει ασχολίαστο, ...
Κι ἐμένα μέ βάζετε σέ πειρασμό...:D

Σημαντικό τό ἔργο τοῦ Μουσικοῦ Σχολείου, ἀλλά δέν εἶναι γιά τήν τηλεοπτική ἀναμετάδοση.
Μεταφέρω τό σχόλιο τῆς μάνας μου, πού δέν βγαίνει καί κάθεται μέσα, καί δέν κατάλαβε τίποτε ἀπό τόν κανόνα καί ἦταν στενοχωρημένη. Ἐνῶ εὐχαριστήθηκε μετά ἀπό τόν Κωνσταντῖνο Μωραΐτη. Ὅπως τῆς ἄρεσαν οἱ Α΄ Χαιρετισμοί ἀπό τήν Καισαριανή, ὁμοίως ἀπό τή Νίκαια στούς Β΄ καί χθές (Δ΄) ἀπό Ν. Σμύρνη.
Κωνσταντῖνος Μωραΐτης, γνωστός μου καί γνωστός πολλῶν (ἔχω γράψει ἐδῶ), εἶναι ἀξιόλογος ψάλτης, πρώην ἀριστερός καί μετέπειτα διάδοχος τοῦ μακαριστοῦ Στάϊκου Χατζῆ καί θά ἤθελα νά τόν ἀκούσω καί στόν κανόνα.

Πρωτίστως ὅμως μεταφέρω τό σχόλιο τῆς μάνας μου καί πρέπει νά ἀκοῦμε καί τούς ἁπλούς πιστούς, πού ἔχουν κριτήριο καί πρέπει νά τό λαμβάνουμε ὑπόψη.


 

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Κι ἐμένα μέ βάζετε σέ πειρασμό...:D
Σημαντικό τό ἔργο τοῦ Μουσικοῦ Σχολείου, ἀλλά δέν εἶναι γιά τήν τηλεοπτική ἀναμετάδοση.
Δεν χωρεί αμφιβολίας περί τούτου!!!:D
Ἐνῶ εὐχαριστήθηκε μετά ἀπό τόν Κωνσταντῖνο Μωραΐτη.
Ούτε αυτό χωρεί αμφιβολίας! Μπράβο και στη μανούλα σας για το μουσικό της κριτήριο....
Το δικό μου μπράβο σε όλους αφορούσε την προσπάθεια των παιδιών που θα ήταν καλύτερα εάνννν!!!....
Όσο για τον κ. Μωραΐτη τα απλό «μπράβο» είναι σαφώς λίγο.... αλλά ήθελα περισσότερο να εστιάσω στην παρουσία (είσοδο) του σεβασμιωτάτου...
Μιας κι ο λόγος για τα μουσικά κριτήρια των μαμάδων, να αναφέρω κι εγώ το τί έλεγε η συγχωρεμένη η μάνα μου (Σαμιαστί!) όταν άκουγε τον Καρά να ψάλλει ή να τραγουδάει.
« Τί θέλ' αυτός ου ψ'χός κι ανοί'ει του στόμα τ'!»:D:D
 
Top