Χερουβικό σύντομο σε ήχο βαρύ εναρμόνιο εκ του ΓΑ

Από συζήτηση με πολλούς συναδέλφους έχουμε παρατηρήσει το πρόβλημα μερικών ιερέων στο να ανταποκριθούν στον ήχο της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, στον άγια και στον βαρύ διατονικό, υπάρχει πολύ μεγάλη δυσχέρεια, κυρίως σε πρακτικούς μουσικά ιερείς οι οποίοι έχουν συνδέσει τους ήχους τέταρτο και βαρύ, μόνο με λέγετο και εναρμόνιο εκ του Γα αντίστοιχα.
Για πρακτικούς λοιπόν λόγους μετά το χερουβικό σε λέγετο εδώ:
http://www.psaltologion.com/showthread.php?t=11950
παραθέτω και ένα μικρό χερουβικό σε βαρύ εναρμόνιο εκ του Γα.
Υπενθυμίζω ότι δύο σειρές λειτουργικών στον εν λόγω ήχο έχει γράψει ο συγχωρεμένος Αλέξανδρος Κεχαγιόπουλος, Κωνσταντινουπολίτης(μία στη Λειτουργία του και μία στη Λειτουργία του κ.Παϊκόπουλου) και μία σειρά ο π. Δοσίθεος στη Λειτουργία του.
Αφιερώνεται στον φίλο Μανώλη (Μανουήλ Δομέστικος), τον οποίο γνώρισα πρόσφατα και εντυπωσιάστηκα από το ήθος του και την όρεξη που έχει για τα της μουσικής μας.
Ευχαριστώ.
 

Attachments

  • SuntomoXeroubikoBareos(enarmoniouGA).pdf
    58.2 KB · Views: 319
Με τον φίλο Νικόλαο γνωριστήκαμε στην πανήγυρη του ναού του στην οποία παρέστην κρατώντας ισοκρατήματα και παίρνοντας καταλήξεις. Οφείλω να πω ότι εντυπωσιάστηκα και εγώ από τη σταθερότητα και ηρεμία του Νικολάου κατά την ψαλμωδία (εγώ σε παρόμοια περίσταση με τόσο πολύ κόσμο και τόσους ψάλτες επί αναλογίου, θα είχα λυγίσει-φρικάρει-πέσει κάτω ξερός). Αλλά και το ύφος απλό και παραδοσιακό χωρίς βέβαια να υστερεί σε φωνητικό τάλαντο ή τεχνική, θα έλεγα το αντίθετο: Έβγαζε αβίαστα κάθε ύμνο σε βάση όχι και τόσο άνετη (υψηλή), με συνεχή ροή της ψαλμωδίας χωρίς φάλτσα και χασμωδίες. Αλλά και από την κουβέντα που κάναμε μετά τον εσπερινό στην ταβέρνα που καθίσαμε, διέκρινα άνθρωπο σωστό, συνειδητοποιημένο, με μεράκι για αυτό που κάνει, θερμό υποστηρικτή του πατριαρχικού ύφους, γνωρίζοντα μετ' ακριβείας τις διάφορες σχολές της βυζαντινής μουσικής, με ιδιαίτερους προβληματισμούς και ανησυχίες για τα τρέχοντα στον χώρο αυτό. Και φυσικά πολύ ευχάριστη παρέα... ήπιαμε μαζί και μία μπύρα.:wink: Περιμένω με χαρά την επόμενη συνάντηση.

Ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση. Καλά ψαλσίματα να έχουμε.
 

filomousos

Παλαιό Μέλος
Υπενθυμίζω ότι δύο σειρές λειτουργικών στον εν λόγω ήχο έχει γράψει ο συγχωρεμένος Αλέξανδρος Κεχαγιόπουλος, Κωνσταντινουπολίτης(μία στη Λειτουργία του και μία στη Λειτουργία του κ.Παϊκόπουλου) και μία σειρά ο π. Δοσίθεος στη Λειτουργία του.

Καθώς και μια σειρά στη Λειτουργία του Αθ.Πέττα σύνθεσης Αντ. Λεονάρδου.
 
Top