Χερουβικό Χορωδιακό Κ.Πρίγγου, πλ.Α΄ (απόδοση-πατρότητα)

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
Εξ αφορμής της πρόσφατης επανέκδοσης των ηχογραφήσεων Ι.Ναυπλιώτου (Δεκέμβριος 2008) και του προβληματισμού (βλ. ενδεικτικά εδώ και εδώ) περί την πατρότητα του ψαλλομένου Χορωδιακού Χερουβικού σε πλ.Α´ υπό των Ι.Ναυπλιώτου και Κ.Πρίγγου τη συνοδεία παιδικών (μάλλον) φωνών :

εξ όσων γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα σημαντικό στοιχείο ή τεκμήριο (χρφ, μαρτυρία) αμφισβήτησης της απόδοσης του εν λόγω Χερουβικού στον αείμνηστο Κ.Πρίγγο.

Αντιθέτως, το σύνολο των Κπολιτών ψαλτών το αποδίδει (ως άκουσμα και ως γραπτό κείμενο) στον αείμνηστο Κ.Πρίγγο. Σύμφωνα δε με μαρτυρίες Δομεστίκων του Άρχοντος, εψάλη από τη Μεγάλη Χορωδία του Συλλόγου Μουσικοφίλων Πέρα, χοραρχούντος του Άρχοντος Πρίγγου.

Κατά συνέπεια, τόσο η ηχογράφησή του στην Πόλη περί τα τέλη του 1930 (σε ελαφρώς παραλλαγμένη μορφή) όσο και η πρόσφατη καταγραφή του από τον κ.Αλυγιζάκη ως "Χερουβικόν Ι.Ναυπλιώτου" (περιέχεται στο συνοδευτικό βιβλιάριο) χωρίς περαιτέρω επεξηγήσεις ούτε σαφή τοποθέτηση, δεν αρκούν να κλονίσουν την ομόφωνη απόδοσή του στον αείμνηστο Πρίγγο.

ΥΓ. Η προτίμηση του όρου "απόδοση" έναντι του όρου "πατρότητα" ήταν συνειδητή. Ο ίδιος ο Πρίγγος ουδέποτε διεκδίκησε πατρότητα για τις (εκδεδομένες υπ᾽αυτού) συνθέσεις-καταγραφές του (βλ. Πρόλογο).
 
Top