Χερουβικά Θρασυβούλου Στανίτσα με το χορό του

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ξεκίνησα μια σειρά αναρτήσεων όπου θα παρουσιάζονται τα Χερουβικά του Θρασυβούλου Στανίτσα μέσα από ηχογραφήσεις του ιδίου με το χορό του στο αναλόγιο του Αγίου Δημητρίου. Χθες ανέβασα το Χερουβικό του β', καθώς το δούλευα από το Σάββατο - κανονικά θα φροντίζω να είναι έτοιμα από πριν την Κυριακή του αντίστοιχου ήχου.

Είναι αυτονόητο πως οι ηχογραφήσεις που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τα τελευταία χρόνια της θητείας του στο αναλόγιο, κυρίως μετά το 1975, οπότε και έψαλλε πιο πολύ με το χορό του, αλλά και διότι τότε περίπου πρέπει να τα συνέθεσε. Αυτό, όμως, περιορίζει πολύ το πλήθος των διαθεσίμων εγγραφών και, συνεπώς, και τη δυνατότητα επιλογής, οπότε, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη εγγραφή σε καλή ποιότητα, πρέπει να σουλουπώσουμε κατά το δυνατόν ό,τι έχουμε... Ως εκ τούτου, θα ήμουν ιδιαιτέρως ευγνώμων σε όποιον μπορούσε να με παραπέμψει σε υλικό καλής ποιότητας με τα μέλη αυτά.

Ως πηγή για το κείμενο, χρησιμοποίησα στο πρώτο βίντεο την ανάρτηση χειρογράφων της Θείας Λειτουργίας του Θρασυβούλου Στανίτσα που έκανε ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Χαλκιδικής. Έχει όμως μπει χέρι στα περιθώρια για να συμπληρώσει τα ελλείποντα. Βρήκα και άλλες 3 πηγές για τα Χερουβικά αυτά, όλες όμως με τα ελαττώματά τους. Αν έχει κανείς καλή και καθαρή σάρωση, θα του του είμαι υπόχρεως! Αλλιώς, δουλεύουμε με ό,τι έχουμε.

Το Χερουβικό του β' προέρχεται από την Κυριακή της Απόκρεω 13-2-1977. Ολόκληρη η ηχογράφηση αναρτήθηκε στο παρελθόν εδώ από αρχείο του Λεωνίδα Γαρουφαλή που είχα μερικώς αποθορυβοποιήσει. Επανήλθα στο αρχικό αρχείο για να αφαιρέσω το φύσημα με άλλο τρόπο (ήταν πολύ δυνατό). Σίγουρα, κόβονται και συχνότητες της φωνής, αλλά και το φύσημα στο youtube δεν είναι και ό,τι πιο αποδεκτό, καθώς το βίντεο μπορεί να παίξει και σε κινητό που το εντείνει με το ηχείο του.


Για την προσεχή Κυριακή θα ψάξω να ετοιμάσω το Χερουβικό του Γρηγορίου όπως το διασκεύασε στα χειρόγραφά του. Υπάρχει, εν τω μεταξύ, αναρτημένο από την άλλη διασκευή που έκανε για το δίσκο του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου που έβγαλε με το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας και με ήχο τη χορωδιακή εκτέλεση από το δίσκο αυτό. Το παραθέτω κι εδώ.

 
Last edited by a moderator:

psaltaki

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΙΡΤΣΙΟΣ
Ξεκίνησα μια σειρά αναρτήσεων όπου θα παρουσιάζονται τα Χερουβικά του Θρασυβούλου Στανίτσα μέσα από ηχογραφήσεις του ιδίου με το χορό του στο αναλόγιο του Αγίου Δημητρίου.

Μπραβο Γιαννη!!Ωραια προσπαθεια!!
Συνεχισε!!
 
Last edited by a moderator:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια!

Ανέβασα, όπως σας υποσχέθηκα, και το Χερουβικό του Γρηγορίου από τη μεταγενέστερη (μάλλον) διασκευή που έχουμε από χειρόγραφο του ιδίου του Στανίτσα. Αντιγράφω τα σχόλια για την ηχογράφηση:

Η παρατιθέμενη ηχογράφηση έλαβε χώρα την Κυριακή της Τυρινής 20-2-1977. Δυστυχώς, το Χερουβικό στην κασέτα κοβόταν στη μέση και συνέχιζε σε άλλη κασέτα με διαφορετική ποιότητα ήχου και σε τονικότητα ελαφρώς χαμηλότερη. Εντούτοις, ήτανε η καλύτερη σε ποιότητα ηχογράφηση του μέλους σε αυτή τη διασκευή, οπότε προκρίθηκε για το βίντεο. Ακόμη για την ιστορία, στο «αποΘΩμεθα», οι μισοί του χορού κράτησαν 3 αντί για 4 χρόνους, κάτι που οδήγησε σε αντίδραση του Στανίτσα. οπότε, μόλις ολοκληρώσανε τη λέξη, την ξαναείπανε από την αρχή για να την αποκαταστήσουν! Στο βίντεο, που έχει μοναδικό στόχο την παρουσίαση του μέλους, διατηρήθηκε μόνο η σωστή επανάληψη.

Και πάλι βρήκα ιδανική πηγή τις κασέτες του Τριωδίου του '77 που μου είχε στείλει στο παρελθόν ο Λεωνίδας ο Γαρουφαλής και ανήρτησα μερικώς αποθορυβοποιημένες (η συγκεκριμένη έχει ανεβεί εδώ). Προκειμένου να εξισορροπήσω τον ήχο στις δυο κασέτες, διότι η μία είχε πολύ φύσημα σε σχέση με την άλλη, περιόρισα κάποιες πολύ πρίμες συχνότητες. Ελπίζω να σας αρέσει το αποτέλεσμα!

 
Last edited by a moderator:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Το χειρόγραφο που εμφανίζεται στο πρώτο βίντεο με το χερουβικό του Γρηγορίου ξέρουμε ποιανού είναι;
Ναι! Είναι του καθηγητού κ. Γρηγορίου Στάθη από την παρτιτούρα του δίσκου του Γρηγορίου. Για τα περαιτέρω, αντιγράφω αυτά που σημείωσα στα σχόλια του βίντεο:

Το κείμενο είναι ελαφρώς επεξεργασμένο, γι' αυτό και ανέβηκε από την παρτιτούρα της ηχογράφησης και όχι από κάποιο κλασικό βιβλίο. Αν και από την παρτιτούρα που είχα στα χέρια μου απουσίαζε ο πρόλογος, προφανώς θα πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με το δίσκο του Πέτρου Μπερεκέτου, στον πρόλογο του μουσικού κειμένου του οποίου ο εκδότης καθηγητής κ. Γρηγόριος Στάθης σημειώνει ότι «η γραφή των κειμένων μετά τινος διορθώσεως επί το γλαφυρώτερον εγένετο υπό του κ. Θρασ. Στανίτσα». Πάντως, η επεξεργασία αυτή είναι εν μέρει διαφορετική από αυτή που σώζεται καλλιγραφημένη από τη γραφίδα του Άρχοντα.
 
Last edited:
Top