Χατζημάρκος Εμμανουήλ

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Δυστυχώς το θέμα αυτό εκτροχιάστηκε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Όχι άλλα μηνύματα εκτός θέματος εδώ. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις και οι αναγνώστες του θέματος μπορούν να κρίνουν ο καθένας για τον εαυτό του. Εάν κάποιος έχει να προσθέσει κάτι (μουσικό) που δέν ακούστηκε ας το προσθέσει στο μέλλον ή (καλύτερα) ας ανοίξει νέο ειδικό θέμα.
 

N/A

Μέλος
Μία από τις πιό αγαπημένες ηχογραφήσεις μου όλων των εποχών είναι η εκτέλεση της αργής δοξολογίας του Ιακώβου του Πρώτου ήχου από το Μ. Χατζημάρκο (η σελίδα είναι στα Αγγλικά αλλά είναι εύκολο να κατεβάσετε τους στίχους). Εάν γνωρίζει κανείς λεπτομέρειες για αυτή την ηχογράφηση ας μας πεί. Έφτασε σε μένα από μια κασέτα με λάθος επιγραφή (έλεγε Πρίγγος). Θα την ανεβάσω και ολόκληρη κάποια στιγμή.
http://www.analogion.com/IakovosDoxologyFirstTetraphonos.html
 

N/A

Μέλος
Α, ναι, και επειδή κάτι ειπώθηκε για τον Φιρφιρή και για Πατριαρχική εκτέλεση από τον Χ''Μάρκο να σας υποβάλω μερικές ερωτήσεις:

1η:

Ο Φιρφιρής ήξερε απ'έξω το Δοξαστάριο του Πατριαρχικού Ιακώβου πρωτοψάλτου.

Μπορείς να μας φέρεις 2-3 ηχογραφήσεις του Χ''Μάρκου να λέει Ιάκωβο; Ήξερε να πει Ιάκωβο;

Ευχαριστώ και περνάμε στην 2η:

Ο Φιρφιρής έλεγε απ' έξω τα μέγιστα Ανοιξαντάρια του Αγ.Ιωάννου Κουκουζέλη, μαΐστορα δάσκαλο στην Πόλη των τότε Κωνσταντινουπολιτών.

Μπορείς να μας φέρεις καμιά ηχογράφηση που να λέει τα Ανοιξαντάρια αυτά με τις φθορές να αποδίδονται σωστά;

Ευχαριστώ και περνάμε στην 3η:

Ο Φιρφιρής ήξερε απ' έξω τα Δοξαστικά και τα Και νυν των Πολυελέων των Πατριαρχικών Δανιήλ πρ., Γρηγορίου πρ. και Πέτρου λαμπ. με τα κρατήματά τους.

Μπορείς να μας φέρεις καμιά ηχογράφηση του Χ''Μάρκου με τα Δοξαστικά αυτά; Ήξερε να ψάλλει αυτούς του επίσης Πατριαρχικούς;


Η Πατριαρχική μελοποιία υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες και δεν είναι καλό να την αγνοούμε.
http://www.analogion.com/IakovosDoxologyFirstTetraphonos.html
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τα μέλη που δεν ενήργησα κατασταλτικά σε αυτόν τον τόσο έντονο διάλογο, το οποίο όφειλα να κάνω σαν συντονιστής. Μη θεωρήσετε πως εθελοτυφλούσα, απλά έλλειπα εκτός Θεσσαλονίκης από προχθές το πρωί και δεν είχα πρόσβαση στο Διαδίκτυο για να παρακολουθώ την κίνηση στο forum.
 

aposto

Παλαιό Μέλος
Παρα πολυ καλος κ ο αειμνηστος Στανιτσας στην συγκεκριμενη δοξολογια εκτος απο τον Χατζημαρκο που την λεει κ αυτος περιφημα..
 

haris1963

παλαιότατο μέλος

Εντάξει, αλλά ο κ. Κωστόπουλος (Firfiris) εννοεί, Δοξαστάριο Ιακώβου, όχι τις (πασίγνωστες) δοξολογίες του. Γενικά, με την λογική των αγιορειτών ψαλτάδων (με την οποία μιλάει και ο Firfiris) όταν λες: "ξέρει να πεί Ιάκωβο" εννοείς το Αργό Δοξαστάριο :wink:

...εκτος απο τον Χατζημαρκο που την λεει κ αυτος περιφημα..

Σαφέστατα, καθώς μένει πιστός στο κείμενο και του βγαίνει το ωραίο ύφος, ενώ η φωνή του είναι υπεράνω κριτικής.:)

Εν αντιθέσει όμως με κάποια άλλα μαθήματα, όπου ...το παρατραβάει :(

Χαραλάμπης
 

nicos

Νικόλαος Κουμαραδιός
Μόλις είδα τη λέξη Χ''Μάρκος, λέω τώρα θα γίνει χαμός!:)
Προσωπικά δεν μπορώ να πώ ότι με εκφράζει το ύφος, αλλά υποκλίνομαι στη ΦΩΝΗ...
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Για ακουστε τις καταβασιες Χριστουγεννων και την 9η ωδη(αργη).
Η εισαγωγη ''...Μυστηριον....παραδοξον'' ισως απλη θεση,αλλα κατ'εμε,ομορφη!...:cool:
 

Attachments

  • katavasies-9h wdh Hxos a'-M.X..mp3
    9.5 MB · Views: 135
Last edited:

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Δηλαδή ;

Απλα,προκειται για θεση καταθεσης ψυχης,κατα την αποψη μου.Προσωπικα,μου αρεσει πολυ.Εχετε ξανακουσει απο αλλον παρομοια;...:wink:
 

karastamatis ioannis

Ιωάννης Καρασταμάτης
Απλα,προκειται για θεση καταθεσης ψυχης,κατα την αποψη μου.Προσωπικα,μου αρεσει πολυ.Εχετε ξανακουσει απο αλλον παρομοια;...:wink:

Προσωπικα δεν εχω ακουσει παρομοια. Κι εμενα μου αρεσε πολυ! Πιστευω οτι βοηθαει στο να αναδειχθει το νοημα της συγκεκριμενης φρασης...! Αλλωστε αυτος ειναι και ενας απο τους σκοπους της μουσικης μας! :wink:
 
Top