Χαρίλαος Ταλιαδώρος: «Άξιον εστίν», Κωνσταντίνου Πρίγγου, Ήχος πλ. α' σπάθιον μέλος

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Χαρίλαος Ταλιαδώρος: «Άξιον εστίν», Κωνσταντίνου Πρίγγου, Ήχος πλ. α' σπάθιον μέλος.

Το μέλος παρατίθεται από την εκτέλεση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Χαριλάου Ταλιαδώρου. Δεν είναι ένας ο λόγος που συνέτρεξε στην επιλογή αυτή.
Κατ' αρχάς το μουσικό κείμενο του «Άξιον εστίν», που παρατίθεται εδώ από την πρώτη έκδοση της Επιτόμου Λειτουργίας του (1964), θεωρούμε ότι είναι στην πρωτότυπη μορφή του, καθώς με όμοια απολύτως ορθογραφία το παραθέτει ο Ανδρέας Παπανδρέου 9 χρόνια μετά στην έκδοση της Θείας Λειτουργίας του Κωνσταντίνου Πρίγγου (πλην 2 βασικών λαθών αντιγραφής). Άλλωστε, είναι αποδεδειγμένο ότι κάποια μέλη του Πρίγγου παρατίθενται από τον κ. Ταλιαδώρο στην πρώτη έκδοση της Λειτουργίας του εντελώς ανεπεξέργαστα, ενώ τα αποκαθιστά ορθογραφικά στις μεταγενέστερες εκδόσεις του έργου του. Και να μην εμπιστευόμασταν, όμως, την επιλογή του Παπανδρέου, υπάρχουν χειρόγραφα Θεσσαλονικέων που στο 90% ταυτίζονται με την καταγραφή αυτή ενώ το άλλο 10% αποτελεί αναλύσεις κάποιων επιμέρους σημείων. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την παράθεση του μέλους αυτού στη Θ. Λειτουργία του κ. Δημοσθένους Παϊκοπούλου. Κατά συνέπειαν, θεωρήθηκε ότι οι πιο αναλελυμένες μορφές του μαθήματος προέρχονται από επεξεργασία αυτής της πρώτης του μορφής, που δεν αποκλείεται, φυσικά, να έγινε και από τον ίδιο τον Πρίγγο.

Ο δεύτερος λόγος που επιλέχτηκε τη συγκεκριμένη εκτέλεση είναι ότι αποτελεί το πρώτο δισκογραφικό εγχείρημα του κ. Ταλιαδώρου, που κυκλοφόρησε μάλλον στα 1966 σε δίσκο 45 στροφών από την Columbia. Ο δάσκαλος το επιλέγει μέσα στα 4 πρώτα μέλη που καλείται να ηχογραφήσει στην εν λόγω εταιρία δηλώνοντας έτσι ότι το θεωρεί μέλος εξαιρετικό. Ως εκ τούτου, μας χαρίζει μια γλυκύτατη και συνάμα μεγαλειώδη ερμηνεία!

Ευχαριστίες πολλές στο καθηγητή κ. Εμμ. Γιαννόπουλο που διέθεσε τα 45άρια του Ταλιαδώρου προς ψηφιοποίησιν και ανάρτησιν ώστε να είναι προσβάσιμα από όλους! Θα τα βρείτε εδώ.

 
Last edited:
Top