Χαιρετισμοί "Ανοίξω το στόμα μου..."

jinxsalonika

Ηλίας Πανουράκης
Μιας και μπήκαμε στη Σαρακοστή σας παραθέτω μέρος απο το cd του Ευγένιου Χαρδαβέλλα με τους Χαιρετισμούς.Καλή Ακρόαση
 

Attachments

  • ''Ανοίξω το στόμα μου..''.Κανών Ακαθίστου..mp3
    34.1 MB · Views: 548

psalmodos

Νέο μέλος
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ εκτελεση..........!!!!!!!!!!!!! απλοτιτα και πατριαριαρχικη μεγαλοπρεπεια..............
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ εκτελεση..........!!!!!!!!!!!!! απλοτιτα και πατριαριαρχικη μεγαλοπρεπεια..............

Ενδιαφέρουσα εκτέλεση
Πατριαρχική μεγαλοπρέπεια όμως (τίνος πατριαρχείου;;;;).


Δ.
 

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Πατριαρχειο Πεκινου και πασης Σινικης

Ο Ευγένιος είναι επηρεασμέμος στον τρόπο του ψάλλειν από τον πατέρα του Κυριάκο Χαρδαβέλλα (πρωτοψάλτη Μητρ. Ναού Αγ. Νικολάου Σάμου) που έχει διατελέσει λαμπαδάριος του Θεοδ. Βασιλικού.
Είναι ενας νέος, αξιόλογος και πολλά υποχόμενος ψάλτης και είναι παρήγορο το γεγονός να υπάρχουν νέοι που ασχολούνται με τη μουσική μας.
Όσο για την ... πατριαρχικότητα, ας μου επιτραπεί να πω ότι κανείς δεν γεννιέται γνωρίζοντας κάτι απ' την .. κοιλιά της μάνας του. Όλοι μας ύστερα από παραστάσεις (ακουστικές) και μελέτη της Α' ή Β' τεχνοτροπίας, βρίσκουμε το δρόμο μας.
 
Απο περιέργεια να ήθελε να ακούσει κάποιος θα βαρεθεί να κατεβάζει. Λίγο πιο μικρά αρχεία ρε παιδιά κι ας βγουν περισσότερα. Ωραίο ψάλσιμο. Ο καθένας στη φωνή του.
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Πέρα από την ιδιαιτερότητα της εκτέλεσης, πρώτη φορά άκουσα κανόνα Χαιρετισμών από τόσο απλό κείμενο και σωστά τονισμένο (σε γενικές γραμμές τουλάχιστον). Πάντως καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε ότι αν και Χαιρετισμοί, ο κανόνας παραμένει ένας κανόνας. Τίποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω. Δεν καταλαβαίνω τους εξτρεμισμούς μερικών, συνθετών τε και εκτελεστών...
 
Last edited:

simos

Η μεγαλύτερη φωνή της σύγχρονης Βυζαντινής Μουσική
Πολύ ωραίες εκτελέσεις χωρίς τίτλους Πατριαρχείων.... Μπράβο Ευγένιε!
 

filomousos

Παλαιό Μέλος
Bασίλης;30514 said:
Με απλότητα και μεγαλοπρέπεια.

Μπορείτε να μας ορίσετε όπως αναγράφετε στον τίτλο του μηνύματός σας ''Αυτό θα πει Πατριαρχικό ψάλσιμο'' το λεγόμενο '' ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΨΑΛΣΙΜΟ'' ;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
 

Αηδόνης

Παλαιό Μέλος
Το συγκεκριμένο ερώτημα υποβλήθηκε στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. Λεωνίδα Αστέρη κατά την πρόσφατη τιμητική βραδιά προς τιμήν του. Η απάντηση που έδωσε ήταν χαρακτηριστική: "Το Πατριαρχικό ύφος είναι ταπείνωση και μεγαλοπρέπεια".




Και κάτι σχετικό με την ερμηνεία του Κανόνος: Οι συλλαβές τονίζονται σαν με σφυρί. Αυτό δεν είναι στοιχείο προσευχητικό. Δυστυχώς, το έχει αντιγράψει από μεγαλύτερους ψάλτες του δικού του διαμετρήματος και αυτό δεν είναι ευχάριστο. Χρόνος άριστος, ο οποίος όμως θα πρέπει να διαφυλάσσεται χωρίς να σφυρηλατούνται τοιουτοτρόπως οι συλλαβές του ποιήματος. Είναι δύσκολο, το γνωρίζω, αλλά εκεί φαίνεται η διαφορά. Επίσης, καλό θα ήταν να αποκτήσει σιγά σιγά και δικό του ύφος. Διότι άριστοι αντιγραφείς του Βασιλικού αν δεν υπάρχουν θα υπάρξουν στο μέλλον. Πάντα με αγάπη.
 
Last edited:
Top