Φώτη Κόντογλου "Τα Ρημοκκλήσια του Μαρουσιού"

Κων/νος Βαγενάς

Κωνσταντίνος
Μεθαύριο είναι η μεγάλη γιορτή της αποτομής της τιμίας Κεφαλής του Αγίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Στο Μαρούσι, έχουμε ένα μικρό εκκλησάκι που λειτουργεί κατά βάση μια φορά το χρόνο, στις 29 του Αυγούστου.

Ο Αϊ Γιάννης αυτός, ο "Πέλικας", όπως τον λέμε, επειδή η τοποθεσία που βρίσκεται κάποτε λεγόταν έτσι, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά εκκλησάκια-μνημεία της περιοχής, και το πανηγύρι μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, και μάλιστα κόσμο εκείνης της πλευράς του Αμαρουσίου, καθώς ο ενοριακός ναός των Αγίων Αναργύρων είναι κάπως μακρύτερα.

Ψάχνοντας κάτι παρεμφερές, βρήκα αυτό το υπέροχο κείμενο του Φώτη Κόντογλου. Για μένα άκρως συγκινητικό, αφού, παρόλο που μένω στην Πεύκη, όλη μου η ζωή, η εκκλησιαστική, η παιδική, η σχολική και η φοιτητική ακόμα βρίσκεται στο Μαρούσι, απ' όπου και μετακόμισα πριν κάποια χρόνια. Και ειδικά το συγκεκριμένο εκκλησάκι είναι για μένα και για όλο το περιβάλλον μου ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, και η πανήγυρη ένα γεγονός υστεροκαλοκαιρινό απ' το οποίο ποτέ δεν λείπω.

http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/Kontoglou.html
 
Top