Φωνητική τέχνη. Μας αφορά;

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Στο θέμα της αναπνοής και της τοποθέτησης της φωνής. Μπορεί όμως κάποιος να ωφεληθεί χωρίς πεπειραμένο δάσκαλο; Και πόσο κοντά είναι αυτές και άλλες παρεμφερείς ασκήσεις με το είδος των γραμμών-φράσεων που χρησιμοποιεί η Β.Μουσική;
Νομίζω πάντως ότι αν τις δει κανείς με κριτικό μάτι μπορεί να ωφεληθεί. Και πάλι ευχαριστούμε ;)

Κυρία Κουμπαρούλη,
Πολύ σωστά αυτά που γράφετε, και θα ήθελα να συμπληρώσω ότι κατά την ψαλμωδία χρειάζεται και σωστή στήριξη, η οποία αποκτάται με την σωστή άσκηση του διαφράγματος, του ορθού κοιλιακού μυός, καθώς και των πλευρικών και των λοξών μυών, που αναφέρονται στις σελίδες 49,50,51, 522 & 53 του πολύ καλού βιβλίου του Ουνουφρίου Α. Σωχου, που μας το δώρισε ο κ. Βαγγέλης Λιναρδάκης, και είναι στην πρώτη σελίδα.
Αυτά σε συνδιασμό με μερικές σωματικές ασκήσεις κυρίως χαλάρωσης όλου του σώματος είναι μία καλή αρχή, ώστε να ψάλλουμε με ελάχισττη προσπάθεια, και να έχουμε το καλύτερο δυνατόν φωνητικό αποτέλεσμα.
Επισυνάπτω τις προαναφερόμενες σελίδες, διότι συνήθως ''βαριόμστε'' να διαβάσουμε ολόκληρα βιβλία.
Για όποιον ενδιαφέρεται να το εκτυπώσει σε μεγαλύτερα γράμματα, το επεξεργάσθηκα σε word, και το στέλνω εάν ζητηθεί.
Βασίλης Κιαμηλίδης
 

Attachments

  • Ασκήσεις αναπνοής.pdf
    108.2 KB · Views: 360

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Θα ήθελα να μοιραστώ με όλους την "πολύπονη" εμπειρία μου σε θέματα φωνητικής και τις διαπιστώσεις μου! Αρχικά να σημειώσω ότι μέχρι πρόσφατα είχα μεγάλο πρόβλημα στην τοποθέτηση της φωνής και στην έκταση.

1. ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ
Όσες ασκήσεις και να διαβάσετε σε βιβλία, θα τις πείτε λάθος αν δε σας διορθώνει κάποιος στην τοποθέτηση. Είναι σα να διαβάζει κάποιος 100 χερουβικά τη μέρα πιστεύοντας ότι έτσι θα ανοίξει η φωνή του...

2. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΙΑΦΕΡΕΙ
Έχω κάνει φωνητική με 5 καθηγητές και μόνο οι 2 τελευταίοι (είναι ζευγάρι) κατάλαβαν ότι τόσα χρόνια χρησιμοποιούσα τη φωνή μου ως βαρύτονος ενώ είμαι τενόρος. Τόσα χρόνια τα έψελνα όλα 2-3 νότες κάτω. Και να φανταστείτε ότι η προηγούμενη καθηγήτρια μου έπαιρνε τα διπλά λεφτά ανά ώρα επί περίπου 5 χρόνια.

3. ΤΟ ΥΦΟΣ ΧΑΛΑΕΙ ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ
Δεν πιστεύω ότι μπορεί να χαλάσει το ύφος αν δε θέλουμε. Είναι δική μας επιλογή αν θα ψέλνουμε με βυζαντινό ύφος ή αν θα το τραγουδάμε και λίγο. Μην κατηγορούμε τους καθηγητές αν μας αρέσουν τα μινοράκια. Η γνώμη μου πάντως είναι ότι θα πρέπει πρώτα κάποιος να μάθει καλή μουσική και μετά να κάνει ασκήσεις φωνητικής.

4. ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΥΣ
Λένε πολλοί ότι οι μεγάλοι ψάλτες δεν έκαναν φωνητική. Κι όμως, αν ακούσεις ηχογραφήσεις βλέπεις ότι εφαρμόζουν σωστή τεχνική χωρίς να το έχουν διδαχθεί. Για μας τους υπόλοιπους υπάρχουν οι καθηγητές φωνητικής...

Στέφανος Σουλδάτος
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Αγαπητέ Στέφανε συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα προαναφέρεις.
Δυστυχώς όμως όπως βλέπεις δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον από τα μέλη,
Προσωπικά έμαθα (από δασκάλα φωνητικής που δεν γνωρίζει Βυζαντινή μουσική) και κάνω λίγες σωματικές ασκήσεις προετοιμασίας, λίγες ασκήσεις αναπνοής και ενεργοποίησης του διαφράγματος, καθώς και να προθερμαίνω για 5 λεπτά την φωνή μου.
Η πιο πάνω αυτή διαδικασία θεωρείται από την δασκάλα της φωνητικής ως κούρδισμα του φωνητικού οργάνου στο σύνολό του.
Έτσι όταν κάνω την σχετική προετοιμασία, ψάλλω πολύ ξεκούραστα, με ομοιογένεια ποιοτική και με δυνατότητα αυξομοίωσης της έντασης σε 1,5 οκτάβα, και παράλληλα έμαθα πως να μαθαίνω σε καλόν βαθμό, μελετώντας τα σχετικά βιβλία, και κρίνω την σωστή ή όχι εφαρμογή της άσκησης εκ του αποτελέσματος.
Προσωπικά στο βιβλίο φωνητικής του κ. Ουνούφριου Σώχου που μας το ανέβασε ο κ. Λιναρδάκης, βρήκα πολλές απαντήσεις σε απορίες, καθώς και διευκρινίσεις που είχα ανάγκη, και πιστεύω πως είναι θέμα σωστής και μεγάλης μελέτης για την προετοιμασία που χρειαζόμαστε.
Στέφανε, αν από αυτά που γνωρίζεις θεωρείς κάτι ότι είναι πολύ σημαντικό, ενημέρωσέ με σε παρακαλώ είτε με προσωπικό μήνυμα είτε με όποιον τρόπο θεωρείς εσύ πρόσφορο
Βασίλης Κιαμηλίδης Βέροια
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
+1 κι από μένα στα όσα έγραψε ο συνάδελφος κ. Στέφανος Σουλδάτος, συμφωνώ κι εγώ απολύτως.
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Βασίλη, αποφεύγω να αναφέρω ποιοι ήταν οι προηγούμενοι καθηγητές μου από τους οποίους έχω παράπονα. Το βασικότερο παράπονο είναι ότι αδιαφορούν για όσους μαθητές τους δεν κάνουν τραγούδι. Σου κάνουν βιαστικά τις ασκήσεις και στο περίπου.

Τον τελευταίο χρόνο κάνω φωνητική με το Σώχο και τη γυναίκα του και έχω δει θαύματα στη φωνή μου τόσο σε έκταση όσο και σε ηχόχρωμα (ρώτα και τον προϊστάμενο μου :) ). Οι ασκήσεις αναπνοής που κάνει για ζέσταμα ο Σώχος και η γυναίκα είναι αυτές του ρωσικού συστήματος (η γυναίκα του είναι από τη Ρωσία). Κάθε άσκηση από αυτές γυμνάζει και άλλο μυ του σώματος. Ειδικά η γυναίκα του μπορεί να σου πει μετά από λίγο καιρό φωνητικής ποιες ασκήσεις έχεις ανάγκη ανάλογα με ποια σημεία του σώματος κρατάς σφιχτά κλπ.

Τις Κυριακές κάνω ασκήσεις αναπνοής για 15 λεπτά πριν πάω στην εκκλησία και πλέον ξεκινώ στον όρθρο με κανονική φωνή και όχι 5 κάτω. Και όταν έχω κέφια (δεν έχω ακόμα αφομοιώσει 100% την τεχνική), μπορώ να κάνω στο Τριάδι κορώνα στο άνω ΓΑ, ενώ πέρσι με δυσκολία και με τσιριχτό ηχόχρωμα έλεγα το άνω ΝΗ. Ο Σώχος και η γυναίκα του με έμαθαν τι διαφορά έχει η φωνή μου από άλλες (είμαι λυρικός τενόρος σπίντο (με διαπεραστικό ήχο)) και πως πρέπει να τη χρησιμοποιώ. Γιατί δε μπορούμε να ψέλνουμε όλοι με την ίδια ένταση και την ίδια ευλυγισία. Εγώ για παράδειγμα, δεν μπορώ (και δεν πρέπει για μην κάνω ζημιά) να πιέζομαι να δώσω την ένταση των άλλων, καθώς σύμφωνα με το Σώχο έχω κοντές χορδές, αλλά έχω μεγάλη ευλυγισία και ευελιξία σε ποικίλματα και κυματισμούς.

Παρακαλώ και τα υπόλοιπα μέλη να μας πουν που κάνουν φωνητική και αν έχουν μείνει ευχαριστημένοι, αν έχουν δει βελτίωση κλπ.

Καληνύχτα.
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Στέφανε σε ευχαριστώ ιδιαίτερα, γιατί μας ενημερώνεις πολλαπλά.
1. Για τον δάσκαλό σου τον κ. Σώχο, που είναι ο μοναδικός που διανέμει το εξαίρετο σχετικό του βιβλίο δωρεάν μέσω του διαδυκτίου.
2. Για τις ασκήσεις αναπνοής του ρωσσικού συστήματος. Εγώ προσπάθησα να τις κάνω, αλλά δεν μου έκατσαν, και κάνω τις άλλες. Μελλοντικά θα το ξαναπροσπαθήσω αφού τις ξαναμελετήσω ώστε να τις κάνω σωστά. Πιστεύω ότι κάπου έκανα λάθος.
3. Ο κ. Σώχος είναι ο μοναδικός που έχει ασκήσεις και στην Βυζαντινή παρασημαντική, και είναι πάρα πολύ καλές. Εγώ βρήκα μεγάλη θετική διαφορά όταν κάνω κάποιες από αυτές.
4. Νομίζω πως θα είναι αρκετά αποτελεσματικότερο εάν ο κ. Σώχος μας δώσει τις σχετικές του ασκήσεις και σε ήχο, και σε κατά την κρίση του βάσεις, ώστε ο μαθητής ακροατής, να τοποθετεί σωστά τα κινητά μέλη του ( γλώσσα, σταφυλή, διάφραγμα μύες του λαιμού κλπ ), που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση αν είναι δυνατόν και όλου του σώματος.
Ενδεικτικά σου γράφω, πως όταν κάνω μασάζ και στα πόδια και στις πατούσες μου, τότε είμαι ενεργητικά χαλαρός συνολικά, με αποτέλεσμα την καλύτερη ψαλμωδία.
Τέλος να διαβιβάσεις στον κ. Σώχο εκτός από τα συγχαρητήρια μου, και τις ευχαριστίες μου γιατί είναι ο μοναδικός που ασχολήθηκε και ασχολείται με τις φωνητικές ανάγκες και των Ιεροψαλτών.
Χαιρετώ, καλή συνέχεια.
Βασίλης Κιαμηλίδης, Βέροια.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Λαμβάνοντας υπ' όψιν όσα λέχθηκαν παραπάνω, συμφωνώ κ εγώ ότι πρέπει να έχει κανείς δάσκαλο φωνητικής για καλύτερη δουλειά.

Παρ όλα αυτά, μια πολύ πιο φτηνή λύση είναι ένα βιβλίο που μου πρότεινε ένας φίλος κ συνάδελφος, το "ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΤΕ ΣΩΣΤΑ" του Alan Greene, εκδόσεις FAGOTTO. Απ ότι λέει, κ διαπίστωσα κ εγώ, τον βοήθησε πολύ.
ΤΟ ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ?

Εγώ μετά το επιτυχημένο πείραμα του φίλου μου το αγόρασα, έχω κάμποσους μήνες που το χρησιμοποιώ, προσπαθεί να σε οδηγήσει στη σωστή τοποθέτηση με βάση απλές ασκήσεις που γυμνάζουν και "συνηθίζουν" ορισμένους μυς ενώ περιλαμβάνει κ "θεωρία" της φωνής. Το βρίσκω αρκετά εύχρηστο κ κατατοπιστικό.

Μέχρι στιγμής το μόνο που καταφέρνω είναι να καταλαβαίνω πότε τοποθετούμαι "σωστά" κ πότε "λάθος", όσο μπορώ δηλ να καταλάβω. Ακόμα κ έτσι δε μπορώ να τη πετύχω πάντα. Μέρες μου κάθεται κ άλλες......δε βγαίνει η άτιμη η φωνή.

Ξέρω, άλλο ο δάσκαλος αλλά απο την άλλη άλλο 150-200 Ευρώ το μήνα κ άλλο 15 Ευρώ μια κ έξω. Λέω να το δοκιμάσω για κανα χρόνο.
 

teofilos3

Γεώργιος Παλιούρας
Αγαπητοί συνάδελφοι
Θέτω υπόψη, για όσους τυχόν δεν την γνωρίζουν,μια Μέθοδο Ορθοφωνίας -Φωνητικής κ.λ.π. η οποία είναι σε δυο τόμους,της Νάγια Γεωργίου, και η οποία συνοδεύεται απο δυο cd με ακουστικό υλικό και διατίθεται απο τις εκδόσεις Βεργίνα-Εμμ Μπενάκη 22-Αθήνα.Βοηθάει αρκετά.Κόστιζε γύρω στα 50 ευρώ,πριν ένα χρόνο περίπου.
Προς Θεού δεν κάνω διαφήμηση αν εκληφθεί ως τέτοια παρακαλώ τον κ.διαχειριστή και τους κκ συντονιστάς να αποσύρουν το παρών ωστε να μην προβληθεί.
Ευχαριστώ
Γ.Η.Π.
 

Τσακιτζής

Παλαιό Μέλος
Ανοίγω το θέμα αυτό για να καταθέσουμε τις απόψεις μας εάν και κατά πόσο και αν ναι με πια μορφή θα έπρεπε να διδασκόμαστε φωνητική παράλληλα με τις σπουδές (θεωρητικές και πρακτικές) πάνω στην ψαλτική.

Τα μαθήματα φωνητικής στην Βυζαντινή Μουσική, γίνονται πάνω στην άσκηση των βυζαντινών Μελών. Άλλωστε η φωνητική τοποθετεί την φωνή με το Ευρωπαϊκό στύλ, πράγμα ανορθόδοξο για την Εκκλησία. Αυτό που μας χρειάζεται, είναι η σωστή αναπνοή, η επέκταση της χωριτικότητας των πνευμόνων και η πειθαρχία τους, στο να παίρνουν αναπνοή όταν θέλουμε εμείς.
Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχουν τρόποι για την επιτυχία όλων αυτών.
 

kaelthas

Νεκτάριος Ρ.
Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχουν τρόποι για την επιτυχία όλων αυτών.

Τι; Κρίμα... :( κι έγω που νόμισα πως θα μπορέσω να τα κάνω όλα σε 2 χρόνια!
Απ' ότι φαίνεται ακολοθούν στη συνέχεια και μεταπτυχιακές σπουδές.

Αναρωτιέμαι πόσο κοστολογούνται αυτές :p

(το μήνυμα έχει χαρακτήρα πειράγματος... εεε τι να κάνω είμαι πειραχτήρι! :D )
 

teofilos3

Γεώργιος Παλιούρας
Τα μαθήματα φωνητικής στην Βυζαντινή Μουσική, γίνονται πάνω στην άσκηση των βυζαντινών Μελών. Άλλωστε η φωνητική τοποθετεί την φωνή με το Ευρωπαϊκό στύλ, πράγμα ανορθόδοξο για την Εκκλησία. Αυτό που μας χρειάζεται, είναι η σωστή αναπνοή, η επέκταση της χωριτικότητας των πνευμόνων και η πειθαρχία τους, στο να παίρνουν αναπνοή όταν θέλουμε εμείς.
Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχουν τρόποι για την επιτυχία όλων αυτών.

Άρχοντα, αν γίνεται και μπορείτε ανεβάστε κάποιους πρακτικούς τρόπους απο αυτούς που λέτε ότι υπάρχουν για ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται και επιθυμούν.
 

Τσακιτζής

Παλαιό Μέλος
Όχι Κώστα, ίσως αναφέρεσαι σε διαφορετικό πράγμα, αλλά το ξεκαθάρισα νομίζω από την αρχή: άλλο η ευρωπαϊκή φωνητική, που έχει να κάνει με τη δυτική μουσική, και άλλο η ορθοφωνία, που είναι ο στάνταρ τρόπος να βγάζεις τη φωνή σου και δεν έχει να κάνει με μουσικές. Υπάρχουν σωστοί δάσκαλοι φωνητικής (μ,ε την έννοια της ορθοφωνίας, που περιγράψαμε πιο πάνω), οι οποίοι δεν σου μαθαίνουν ευραπαϊκές - οπερατικές τεχνικές (αυτές είναι άλλο πράγμα), αλλά πώς να βγάζεις σωστά τη φωνή σου, δηλ. κυρίως σωστή αναπνοή. Το να μάθεις να αναπνέεις σωστά και να μην κουράζεσαι και να μην "σπάει" η φωνή σου δεν σε εμποδίζει να αποκτήσεις ύφος βυζαντινό, ίσα ίσα που θα σε διευκολύνει. Το θέμα είναι ότι δεν έχει διαμορφωθεί μια επίσημη (ή έστω ανεπίσημη) γραμμή - σχολή "βυζαντινής φωνητικής" (ας το ονομάσουμε έτσι), ενώ η ευρωπαϊκή φωνητική και η όπερα είναι εδώ και πολύ καιρό καθορισμένες ως μέθοδοι διδασκαλίας και έτσι δικαιολογημένα πολλοί ψάλτες έχουν τις επιφυλάξεις τους. Αν όμως μάθεις να τα ξεχωρίζεις αυτά, δεν έχεις πρόβλημα. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Αστέρης, που μάλιστα είναι και μέλος της όπερας της Κωνσταντινούπολης, όπως ξέρεις.

Στο θέμα της αναπνοής θα σας δώσω - εάν θέλετε - δύο συμβουλές, προκειμένου να πετύχετε δύο στόχους : 1) Να αυξήσετε την χωρητικότητα των πνευμόνων σας σε αέρα και 2 Να μεγαλώσετε την διάρκεια της αναπνοής
Για το 1ο θέμα : Κάθε πρωί και πρίν ακόμα μπείτε στο μπάνιο για την τουαλέτα σας, ανοίξτε ένα παράθυρο και φέρνοντας τα χέρια στην έκταση, πάρτε αργά βαθιά εισπνοή και κρατήστε τον αέρα, μέχρι να σας πονέσει το στήθος. ΄Μετά εκπνεύστε απότομα από το στόμα. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουμε να ενεργοποιήσουμε ανενεργές κυψέλες των πνευμόνων μας ( γι' αυτό και ο πόνος ), από τις περισσότερες που δεν εργάζονται, λόγω του ότι δεν ξέρουμε να αναπνέουμε. Αυτό θα το κάνετε τουλάχιστον 25 - 30 φορές καθημερινά.
Για το 2ο θέμα : Θα αρχίσετε να παίρνετε αναπνοή από τη μύτη και παρατηρώντας τον δείκτη των δευτερολέπτων στο ρολόϊ σας, θα εκπνέετε φυσώντας . Η διάρκεια της εκπνοής δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 δευτερόλεπτα, έστω και εάν μπορείτε να κρατήσετε πολύ περισσότερο. Αυτό θα το κάνετε τουλάχιστον 20 φορές επί 30 - 40 φορές ημερησίως επί 15 ημέρες. Τις επόμενες 15 ημέρες, θα ανεβάσαετε την διάρκεια της εκπνοής, στα 10 δευτερόλεπτα. Το τρίτο 15νθήμερο, στα 15 δευτερόλεπτα και ούτω καθ' εξής. Μην βιαστε΄'ιτε. Πρέπει να συνηθίσουν οι πνεύμονές σας, να πειθαρχούν στον τρόπο και την διάρκεια της αναπνοής, που θέλετε εσείς και όχι αυτοί. Έτσι κάποια μέρα, θα ψάλλετε και η αναπνοή σας , δεν θα έχει τελειωμό.

Υ. Γ. Για να μαθαίνουν ΚΑΙ οι νέοι αλλά ΚΑΙ οι παλιοί.
 

Τσακιτζής

Παλαιό Μέλος
Τι; Κρίμα... :( κι έγω που νόμισα πως θα μπορέσω να τα κάνω όλα σε 2 χρόνια!
Απ' ότι φαίνεται ακολοθούν στη συνέχεια και μεταπτυχιακές σπουδές.

Αναρωτιέμαι πόσο κοστολογούνται αυτές :p

(το μήνυμα έχει χαρακτήρα πειράγματος... εεε τι να κάνω είμαι πειραχτήρι! :D )

Κι' εγώ με το ίδιο πνεύμα θα σου απαντήσω : " Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε χρόνια κοσκινίζει". Μέσα στα 2 χρόνια, αν το λέει η περδικούλα σου, μπορείς να τα πετύχεις ΟΛΑ.
 

nicmar1983

Νικόλαος Ονουφρίου
Κι εγώ ξεκίνησα με τον κο Σώχο μαθήματα ενώ παλαιότερα είχα κάνει με την κα Νάγια Γεωργίου(έχω και τα βιβλία της).Αρχικά θα πω ότι είναι καλό όπως είπατε το ότι ο κος Σώχος συμπεριλαμβάνει και τους ψάλτες στο βιβλίο του..Το παράδοξο είναι ότι μου έδειξε κάποιες ασκήσεις στο πρώτο μθμ και τις εφήρμοσα από την ίδια κίολας μέρα(απελπισμένα) μέχρι την Κυριακή ακόμα και λίγο πριν την εκκησία, που ήταν και η πρώτη μέρα που δεν κουράστηκα καθόλου,λες και δεν είχα μιλήσει..Για την ακρίβεια έψαλα από τις 7-10:30 και στη συνέχεια μυστήρια μέχρι τις 9 το βράδυ με ένα 2ωρο διάλλειμα το μεσημέρι.. Αλλά υποθέτω ότι ήταν εντελώς τυχαίο.. Βέβαια δεν σας κρύβω ότι μου έχει τύχει πριν το μθμ να με πονάει ο λαιμός μου λόγω ότι έχω λάθος ομιλία,ενώ μόλις τελειώνω το μθμ είμαι ξεκούραστος.Είδομεν διότι είναι πάρα πάρα πολύ νωρίς για να κρίνω αν είναι καλά,και δεν σας κρύβω ότι είχα ακούσει και κακά και καλά λόγια για τον συγκεκριμένο..
@Στέφανο Σουλδάτο
Στέφανε η γυναίκα του κάνει μθμ στο ιδιο πνεύμα??
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Κι εγώ ξεκίνησα με τον κο Σώχο μαθήματα ενώ παλαιότερα είχα κάνει με την κα Νάγια Γεωργίου(έχω και τα βιβλία της).

Όταν μπεις λίγο στο κλίμα του Σώχου, περιμένω σύγκριση με τη Νάγια. Πόσο χρεώνει;


Το παράδοξο είναι ότι μου έδειξε κάποιες ασκήσεις στο πρώτο μθμ και τις εφήρμοσα από την ίδια κίολας μέρα(απελπισμένα) μέχρι την Κυριακή ακόμα και λίγο πριν την εκκησία, που ήταν και η πρώτη μέρα που δεν κουράστηκα καθόλου,λες και δεν είχα μιλήσει..

Αν τα έμαθες όλα σε μια μέρα, από αύριο θα έρθω να μου κάνεις εσύ μαθήματα! Μάλλον ήταν η ψυχολογία σου καλύτερη. Συνήθως τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από λίγους μήνες...


Βέβαια δεν σας κρύβω ότι μου έχει τύχει πριν το μθμ να με πονάει ο λαιμός μου λόγω ότι έχω λάθος ομιλία,ενώ μόλις τελειώνω το μθμ είμαι ξεκούραστος.

Κάτι που κάνει ο Σώχος και κανείς άλλος από όσο ξέρω είναι ότι κάνει άλλες ασκήσεις αν έχεις πρόβλημα με το λαιμό.

Είδομεν διότι είναι πάρα πάρα πολύ νωρίς για να κρίνω αν είναι καλά,και δεν σας κρύβω ότι είχα ακούσει και κακά και καλά λόγια για τον συγκεκριμένο..

Ε, πες μας και τα κακά να μαθαίνουμε. Εγώ από τη δουλειά του δεν έχω πρόβλημα. Το μόνο που με ενοχλεί είναι το οικονομικό. Είχε σκοπό να το ανεβάσει από τα 200 στα 250 ευρώ από αυτό το μήνα (για όσους κάνουν και τραγούδι, για τους άλλους νομίζω πως είναι 150). Του είπα ότι οι μισθοί των ψαλτών δεν επαρκούν για τόσα, παρεξηγήθηκε, μου είπε ότι αυτός καθορίζει την τιμή του και όχι εγώ, του είπα ότι έτσι θα χάσει πολλούς μαθητές και τελικά την επόμενη φορά μου είπε ότι το ξανασκέφτηκε και το κρατάει στα 200. Εγώ πάντως αν το ανέβαζε, θα σταμάταγα. Καλή η δουλειά που κάνει αλλά δεν έχει νόημα να ψέλνω και να τα δίνω όλα σε φωνητική και βενζίνες. Θα συνέχιζα να ψέλνω και όσο άντεχε η φωνή μου. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο όμως, 200 για 8 ώρες μάθημα δεν είναι πολλά και σίγουρα λιγότερα από τα 45 που παίρνει η Θωμά.


@Στέφανο Σουλδάτο
Στέφανε η γυναίκα του κάνει μθμ στο ιδιο πνεύμα??

Η γυναίκα του αναλαμβάνει όσους κάνουν και κλασικό τραγούδι (και εγώ μέσα σε αυτούς). Οι ασκήσεις αναπνοής και πιάνου είναι στο ίδιο πνεύμα και συχνά τις κάνει ο Σώχος όταν δεν έχει άλλο μαθητή. Μετά όμως ακολουθούν κλασικά κομμάτια με την Αγγελική, καθώς αυτή είναι πιανίστρια. Εμένα με έχει βοηθήσει πολύ το τραγούδι, γιατί καταλαβαίνω επιτόπου πως να περνάω από τις ασκήσεις στην πράξη όσον αφορά στο διάφραγμα. Προσοχή μόνο μην αρχίσεις να ψέλνεις μπελκάντο με βιμπράντο. Άλλο το τραγούδι, άλλο το ψάλσιμο...
 

nicmar1983

Νικόλαος Ονουφρίου
Στέφανε έχεις δίκιο για το ψυχολογικό της υπόθεσης..Αφού ξύπνησα στις 5:30 και έκανα όλες τις ασκήσεις που μου έδειξε(βέβαια είχα και το βιβλίο του μπουσουλα),πήγα με άλλο πνεύμα στην εκκλησία(ξέρεις,ο μαμάο-τάο,μετά από μένα το χάος κτλ:D:D:D) και πραγματικά στο τέλος ένιωθα άλλος άνθρωπος..Εν τω μεταξύ μου πρότεινε πριν φύγω για την εκκλησία,να φάω ένα μήλο γιατί λέει ότι και καθαρίζει το λαιμό και μας κρατάει ξύπνιους(όντως σαν χημικός σας διαβεβαιώνω ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα,όποιοι συνάδελφοι έχουμε και δεν τα έχουμε κάψει με ποτά-τσιγάρα-ξενύχτια:p:p:p)τρέφονται μόνο με γλυκόζη.Βέβαια το τίμημα είναι ότι δεν μπορείς να φας αντίδωρο,κάτι που με στεναχωρεί..Δεν κοινωνάμε που δεν κοινωνάμε η πλειονότητα των ψαλτών,τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε και το "αντί του δώρου"..:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Κοίτα από οικονομικής πλευράς ζητάει 200 αλλά σκέφτηκα ότι αξίζει γιατί όσοι δεν κατέχουμε την τέχνη της φωνητικής κινδυνευουμε να χάσουμε τις χορδές μας..Σκέψου το σαν μία επένδυση..Και η κα Νάγια ήταν εξαίρετος και ευσεβής άνθρωπος και δασκάλα αλλά όταν την είχα ξεκινήσει,δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω οικονομικώς και την σταμάτησα..Βέβαια ήταν πιο ακριβή ακόμα και τώρα από τον Σώχο..
Στέφανε έχεις παρατηρήσει τον Σώχο πως "πατάει" τις νότες στο πιάνο? Έχεις καμία ένσταση??Εγώ του το είπα και παρεξήγησε..Για πες..
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Και η κα Νάγια ήταν εξαίρετος και ευσεβής άνθρωπος και δασκάλα αλλά όταν την είχα ξεκινήσει,δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω οικονομικώς και την σταμάτησα..Βέβαια ήταν πιο ακριβή ακόμα και τώρα από τον Σώχο..
κ. Ουνουφρίου χαίρε!!!
Η κ. Νάγια βρίσκεται σήμερα στη Βέροια εδώ και 3 χρόνια περίπου.
Με το που ήλθε εδώ, έκανε δωρεάν μαθήματα 30 ωρών περίπου σε δασκάλους και μαθητές της σχολής Βυζαντινής μουσικής, καθώς και σε ιεροψάλτες, τα οποία παρακολούθησα και εγώ.
Μας δίδαξε σε σύντομο χρόνο αλλά με πολύ αναλυτικό τρόπο την σωστή σωματική προτοιμασία ( ασκήσεις σωματικές ), που μουσικά ισοδυναμούν με το σωστό κούρδισμα του μουσικού οργάνου, καθώς και σωστή προετοιμασία (ασκήσεις αναπνοών στήριξης & φωνητικής τοποθέτησης ).
Παρότι είμασταν 10 άτομα στην ομάδα, ασχολήθηκε με τον καθένα μας προσωπικά, τονίζοντάς μας τα σωστά, και διορθώνοντάς μας για τα λάθη μας.
Εγώ προσωπικά, τα εφάρμοσα διαβάζοντας και τα βιβλία της, και έκτοτε, γνωρίζω πως να προετοιμάζομαι, και πριν ψάλλω γνωρίζω την φωνητική μου κατάσταση κατά 95%, και δεν διερωτώμαι πως θα ψάλλω.
Έκτοτε όσο περισσότερο ψάλλω τόσο βελτιώνομαι.
Μαθήματα φωνητικής δεν έκανα, διότι με τις σωματικές ασκήσεις η φωνή μου είναι πολύ ανοιχτή, και δεν ένοιωσα την ανάγκη να κάνω.
Βασίλης Κιαμηλίδης
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Αφού ξύπνησα στις 5:30 Εν τω μεταξύ μου πρότεινε πριν φύγω για την εκκλησία,να φάω ένα μήλο

Και τι ώρα είχες κοιμηθεί; Κι εγώ ξυπνάω στις 05,30 (το αργότερο) διότι χρειάζομαι 2 λεωφορεία για να πάω στο ναό οπότε το όποιο ζέσταμα το κάνω στο 2ο λεωφορείο (στο 1ο συνήθως κοιμάμαι ακόμη:rolleyes:). Πριν φύγω πίνω συνήθως φασκόμηλο ή ευκάλυπτο (όχι χαμομήλι διότι θα μου έφερνε νύστα). Ευτυχώς 9/10 φορές οι ιερείς έρχονται στο ναό μετά από εμένα οπότε έχω και λίγο χρόνο ακόμη...

Τα διάφορα σεμινάρια φωνητικής τα παρηκολούθησα τον καιρό της διαμονής μου στο Λονδίνο. Διοργανωτής αυτών ήταν κάποιος σύλλογος της Αγγλικανικής Εκκλησίας και ήταν πάμφθηνα για φοιτητές (και είχε και σαντουϊτσάκια!) :D
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Στέφανε έχεις παρατηρήσει τον Σώχο πως "πατάει" τις νότες στο πιάνο? Έχεις καμία ένσταση??Εγώ του το είπα και παρεξήγησε..Για πες..

Τι εννοείς; Όταν ξεκίνησα μου είχαν φανεί περίεργα τα εξής:
1. Οι ασκήσεις ήταν πολύ γρήγορες και έμενα πίσω
2. Έλεγε και αυτός μαζί μου
3. Ήμουν καθιστός

Τώρα που έχω καταλάβει πως δουλεύει, ξέρω πως:
1. Υπάρχουν αργές και γρήγορες ασκήσεις, ανάλογα με το τι θέλει να κάνει. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ στην παλιά δασκάλα ακουμπούσα στις ασκήσεις ως Φα', με το Σώχο ακουμπάω Μι'' (μια οκτάβα πιο πάνω).
2. Λέει μαζί με το μαθητή για να σε παροτρύνει να λες πιο δυνατά και πιο στηριγμένα. Ξέρει αυτός...
3. Αν καθιστός μπορείς να στηρίξεις, όρθιος θα σου είναι πιο εύκολο. Όταν τον είχα ρωτήσει γιατί δεν στέκομαι όρθιος, μου είχε πει "Στα εύκολα θες να μάθεις ή στα δύσκολα;".

Εγώ του το είπα και παρεξήγησε..

Έχει και κάποια ηλικία! Όπως πολύ σωστά είχε πει ένας φίλος: "Κράτα αυτά που θες και μη δίνεις σημασία στα άλλα. Δε θα τον παντρευτείς κιόλας..."
 

nicmar1983

Νικόλαος Ονουφρίου
κ. Ουνουφρίου χαίρε!!!
Η κ. Νάγια βρίσκεται σήμερα στη Βέροια εδώ και 3 χρόνια περίπου.
Με το που ήλθε εδώ, έκανε δωρεάν μαθήματα 30 ωρών περίπου σε δασκάλους και μαθητές της σχολής Βυζαντινής μουσικής, καθώς και σε ιεροψάλτες, τα οποία παρακολούθησα και εγώ.

Κε Κιαμηλίδη χαίρε!
Εμένα μου είχε ζητήσει αρκετά χρήματα για ένα σεμινάριο,αλλά προσέξτε,αρκετά για τα χρήματα που έπαιρνα ως ψάλτης και φυσικά εν σχέσει με σήμερα..220 Ευρώ αν θυμάμαι καλά για 2 εβδομάδες,και μάλιστα πριν αρκετό καιρό..Κοίτα, η δουλειά της είναι, και είναι και επαγγελματίας..Και προς Θεού,δεν έχω λόγο να πω κάτι αναληθές πόσο δε μάλλον να την θίξω..Τι να σας πω,η εμπειρία μου είναι αυτή..Πάντως πιστεύω ότι η φωνητική χρειάζεται έτσι ή αλλιώς..Όπως και ότι ούτε αυτοθεραπεία υπάρχει ούτε μθμτα εξπρές..Όλα θέλουν τον χρόνο τους για να ωριμάσουν..Το ίδιο συμβαίνει και με μένα..Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα έμαθα όλα από τα πρώτα μθμτα με τον Σώχο, αλλά ούτε ότι κι εκείνος μου τα είπε όλα σε λίγα μθμτα..Σιγά-σιγά και με τον καιρό..Να σε ακούει,να σε διορθώνει,να δείχνει καινούργια πράγματα κτλ...
@Panagiotis
Κοίτα,συνήθως ξυπνάω τελευταία στιγμή και μετά τρέχω την Κηφισίας σαν τρελός..Αλλά ένα ωραίο που μου είπε ο Σώχος στο πρώτο κιόας μθμ είναι το "χωρίς άγχος απ'την ώρα που ξυπνάς..Χαλαρά και ήρεμα..".Και είχε απόλυτο δίκιο..!Γενικά το σάββατο κοιμάμαι αρκετά νωρίς γιατί αγχώνομαι για το πρωί..Πάλι καλά που έχω μία υπέροχη γυναίκα που το συμμερίζεται:):)
@Stefanos
Το'πιασες..Αυτό εννοούσα..Ότι παρατήρησες εσύ,παρατήρησα κι εγώ..Ευτυχώς που ρώτησες και δεν χρειάζεται να τον ξαναρωτήσω..
 
Top