[Ερώτηση] Φωνή μετά από ώρες εργασίας

Καλησπέρα, θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να κρατηθεί η φωνή σε καλά επίπεδα μετά από ένα πλήρες οκτάωρο χειρονακτικής εργασίας.Το ρωτάω αυτό διότι φέτος άλλαξαν τα ωράρια της δουλειάς μου και με προβληματίζει πολύ η απόδοσή μου στις ακολουθίες των Χαιρετισμών και της Μ. Εβδομάδας πρωτίστως,:(
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Βοηθάει πολύ η φωνητική, αρκεί να γίνετε με βυζαντινές κλίμακες. Δόξα τω Θεώ έχουμε το μελωδό, το BZQ και άλλα. Προσωπικά χρησιμοποιώ BZQ έχω φτιάξει σχεδόν όλες τις κλίμακες με τα παρακλάδια τους, είναι πολλές!!! Οπότε όλες τις ασκήσεις τις κάνω εκεί. Το κύριο όγκο των ασκήσεων χρησιμοποιώ την διατονική από κάτω Πα(D2) μέχρι άνω άνω Ζω(B4) έκταση σχεδόν 3 οκτάβες, το μέγιστο που μπορείς να έχεις με πλήρη φωνή (χωρίς μικρόφωνο).

Εμείς εδώ στο μοναστήρι έχουμε καθημερινά Θεία λειτουργία, παράκληση στην Παναγία και εννοείτε εσπερινό και απόδειπνο. Τις μεγάλες γιορτές και κάθε Παρασκευή κάνουμε αγρυπνίες 5 ή 6 ή 7 ώρες ανάλογα αν θα έχει ανοιξαντάρια - πολυέλεο. Οπότε και η επιβάρυνση είναι αρκετή. Οι ασκήσεις που βοηθάνε πολύ είναι το lip-trol ελληνιστί μπρρρρρρρρρ βάζοντας φράγμα το χείλη ή το ρρρρρρρρρρρρ με φράγμα τη γλώσσα. Όταν ψάλουμε η πίεση από τους πνεύμονες προς τις φωνητικές χορδές είναι μονής κατεύθυνσης μέσα --> έξω, αν βάλουμε φράγμα τότε έχουμε και έξω --> μέσα πράγμα που δημιουργεί ένα είδος μασάζ στις φωνητικές χορδές. Η παραπάνω μέθοδος χρησιμοποιείται στο εξωτερικά για την επαναφορά της φωνής. Προετοιμασία προλαβαίνω λίγο πριν τις αγρυπνίες και το Σάββατο περίπου μισή ώρα για να διορθώσω τα φάλτσα μου!

Πάνω από όλα μας βοηθάει ο Θεός με τους Αγίους του, αρκεί να το ζητάμε!


π. Ευστάθιος


Δὲς τὰ παραπάνω.

Πρακτικὰ πάντως σίγουρα θὰ δυσκολευτεῖς.
 

nicos

Νικόλαος Κουμαραδιός
Συμφωνώ με τον προλαλίσαντα και να προσθέσω, να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε τουλάχιστον μια ώρα πριν την Ακολουθία, αυτό ισχύει στα πάντα... πρέπει να έχετε ξεκουραστεί με ύπνο... και ποτέ μην πάτε -όπως λέμε "σερεί" να ψάλλετε. Μπορεί να κάνετε ζημιά!
 
Συμφωνώ με τον προλαλίσαντα και να προσθέσω, να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε τουλάχιστον μια ώρα πριν την Ακολουθία, αυτό ισχύει στα πάντα... πρέπει να έχετε ξεκουραστεί με ύπνο... και ποτέ μην πάτε -όπως λέμε "σερεί" να ψάλλετε. Μπορεί να κάνετε ζημιά!

Ευχαριστώ για τη απάντηση αλλά είναι αδύνατος ο ύπνος.... είναι τσίμα τσίμα τα ωράρια και μεγάλη απόσταση απ'τη δουλειά στο σπίτι και απο κει στο ναό.
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Τότε τουλάχιστον ἐλαφρὺ φαγητὸ λίγες ὧρες πρὶν τὴν ψαλτικὴ καὶ μὴν πολυχρησιμοποιεῖς τὴν φωνή σου, παρὰ ὅταν εἶναι ἀπαραίτητο καὶ ὄχι δυνατά.

Οἱ παραπάνω ἁπλὲς φωνητικὲς ἀσκήσεις βοηθᾶνε, δοκίμασέ τες στὸ αὐτοκίνητο ὅταν ἐπιστρέφεις και εἶσαι φυσικὰ μόνος σου.
 
οι επισυναπτομενες ευκολες ασκησεις σε συνδυασμο με το μπρρρ με εχουν βοηθησει τα μεγιστα στο να ανοιξει και να χαλαρωσει ο λαιμος και το σαγονι, με πολυ αμεσα αποτελεσματα.αμα φυγει η ενταση φευγει και η κουραση

https://www.youtube.com/watch?v=FGCuWNI6qNg
https://www.youtube.com/watch?v=8hZ06qP0nT8
 
Last edited:

andreasgon

Παλαιό Μέλος
Φίλε, ότι είπαν οι προηγούμενοι, συν το βασικότερο:
Οι βάσεις που παίρνεις να ταιριάζουν στη φωνητική σου έκταση,
και να μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό.
Εάν δεν κάνεις κατάχρηση μη φοβάσαι τίποτα.
 
Ευχαριστώ για τη απάντηση αλλά είναι αδύνατος ο ύπνος.... είναι τσίμα τσίμα τα ωράρια και μεγάλη απόσταση απ'τη δουλειά στο σπίτι και απο κει στο ναό.
Θα συμφωνήσω με τους συναδέλφους που από την πλευρά του ο καθένας δίνει τις χρήσιμες συμβουλές του και να προσθέσω τα εξής:
Αρχικά, η αποφυγή έντασης της φωνής στις οποιεσδήποτε συνομιλίες μας μάς προφυλάσσει από την αλλοίωσή της και τη φθορά της.
Έπειτα, η χειρονακτική εργασία σε κρύο περιβάλλον και τα κρύα ροφήματα προκαλούν ένα είδος ψύξης στις φωνητικές μας χορδές, όπως και τα κρύα ποτά, ιδιαίτερα η μπύρα, πέρα από το αλκοόλ που περιέχουν και επιφέρουν την ξηρασία.
Τέλος, η λήψη ενός "ντεπόν" μετά το φαγητό πριν από την ψαλμωδία μας και η ύπαρξη στο στόμα μας μιας, κατά τη δική μου προτίμηση, χιώτικης τσίχλας κατά τη διάρκεια του ψαλσίματος, θεωρώ από την εμπειρία μου ότι συνεισφέρουν στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, όπως, φυσικά και ένας ξεκούραστος ύπνος, οποτεδήποτε κι αν γίνει.
Να διευκρινίσω ότι δεν πρέπει, όταν η τσίχλα βρίσκεται στο στόμα μας, να μασιέται επιδεικτικά προξενώντας και τα δυσμενή σχόλια των εκκλησιαζόμενων, αλλά ίσα-ίσα να διατηρεί το λαιμό μας σε μια σιελώδη υγρασία, ώστε οι φωνητικές μας χορδές να είναι εύπλαστες χωρίς βραχνάδες και βηξίματα.
Αυτά από την προσωπική μου εμπειρία που μπορούν και να βοηθήσουν.
 
Top