Υπόμνηση-πρόταση σχετικά με το «Ψαλτοδρόμιο»

Γιώργος Μ.

Παλαιόν μέλος
#1
Από τότε που ο Νίκος Δεσπότης υλοποίησε την ιδέα και το όνειρό του να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με όλες τις ηχογραφήσεις (συν καιρώ και τα κείμενα) που έχουν ανέβει στο φόρουμ, έχουν περάσει 2 χρόνια. Έκτοτε έχουν μπει στο φόρουμ πολλά νέα, αξιόλογα μέλη, δραστήρια και ενθουσιώδη αρκετά από αυτά, που πιθανόν δεν έχουν αντιληφθεί ή δεν γνωρίζουν καν τι είναι αυτό το εργαλείο.

Επαναφέρω το θέμα αυτό στο προσκήνιο, για να ενημερωθούν και αυτοί διαβάζοντας τα προηγούμενα μηνύματα, αλλά και για να ευαισθητοποιηθούμε όλοι να βάλουμε ένα χεράκι στον εμπλουτισμό του υλικού.

Μέχρι τώρα το έργο αυτό ήταν δουλειά ενός και μόνο ανθρώπου, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα, βρήκε τη μέθοδο, την υλοποίησε, και άρχισε μόνος του να εισάγει εγγραφές, έχοντας φτάσει ήδη τις 1500, ώστε να αποτελεί το Ψαλτοδρόμιο ήδη ένα σημαντικό εργαλείο αναζήτησης ψαλτικού υλικού.

Αν βάζαμε αρκετοί ένα χεράκι, από λίγο ο καθένας, θα μπορούσε να πλουτιστεί σε απίστευτα σύντομο διάστημα η βάση αυτή. Εϊναι μεγάλη η δύναμη του πλήθους σε τέτοιου είδους εργασίες. Θα πω μόνο το εξής: είμαστε 2.600 ενεργά μέλη. Αν μόνο οι 50 ασχολούνταν λίγο και καταχωρούσαν μόνο 5 εγγραφές τη μέρα, τότε σε ένα μήνα θα έχουν γίνει (5 x 50 x 30 =) 7.500. Σε ένα χρόνο 90.000 (δεν ξέρω αν υπάρχουν καν τόσα αρχεία ανεβασμένα). Θα ήταν το Ψαλτοδρόμιο ένα καταπληκτικό εργαλείο για τους ψάλτες απανταχού της γης!

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό θα είναι τότε αυτό το εργαλείο. Για να δώσω ένα απλό παράδειγμα. Αν κάποιος θέλει να βρει π.χ. ένα δοξαστικό των Εισοδίων εκτελεσμένο από συγκεκριμένο αγιορείτικο χορό, ο συμβατικός τρόπος είναι να πάει πρώτα στον οικείο χώρο των ηχογραφήσεων και να αρχίσει να ψάχνει ένα-ένα τα θέματα για να βρει αν υπάρχει. Η να το κάνει με έξυπνες αναζητήσεις, εντός ή εκτός φόρουμ, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. Αντιθέτως, με το Ψαλτοδρόμιο, θα μπορούσε απλώς να βάλει αναζήτηση με τις παραμέτρους ΕΟΡΤΗ / ΥΜΝΟΣ / ΨΑΛΤΗΣ-ΧΟΡΟΣ και θα το έβρισκε αμέσως (αν φυσικά έχει καταγραφεί).

Η φόρμα εισαγωγής δεδομένων είναι αυτή: http://www.psaltodromio.gr/inputform.php και βρίσκεται στο επάνω αριστερά μέρος της βάσης.

Ένα σημαντικό τεχνικό θέμα βέβαια είναι το πώς θα γίνει μια χαρτογράφηση του υλικού που δεν έχει εισαχθεί, ώστε να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει που δεν το κάνει ταυτόχρονα κάποιος άλλος. Αν είχατε κάποιες προτάσεις πάνω σε αυτό το θέμα θα ήταν ωραίο να τις ακούγαμε.

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο Δεσπότη για αυτό το σπουδαίο έργο!
 
Top