[Ερώτηση] Υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που κάνει κάποιος πριν ξεκινήσει να ψέλνει;

imamalis

Νέο μέλος
Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάποια πράγματα. Καπνίζω 10χρονια και έχω αρχίσει όπως θα δείτε και σε άλλο μου θέμα κάποια μαθήματα και γενικά να ψάλνω.

Προσπαθώ να το κόψω και ελπλιζω να τα καταφέρω.

Υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που κάνει κάποιος πριν ξεκινήσει να ψέλνει.

Επίσης το θέμα ότι η φωνή δε μου βγαίνει απο το στήθος αλλά απο το λαιμό και μου τελειώνουν οι ανάσες είναι θέμα τεχνικής?

Θα μάθω όσο κάνω μαθήματα να χρησιμοποιώ την ανάσα μου και τη φωνή μου σωστά ή πρέπει να κάνω μαθήματα φωνητικής ?

Πολλά Ευχαριστώ.
 
Πρώτο και κύριο αν το κόψεις κάνεις καλό στην υγεία σου . Υπάρχουν πολλές μεθοδοι αν το έχεις αποφασίσει ( βελονισμός , ύπνωση , τσίχλες νικοτίνης κ. α. )
Όσον αφορά την τοποθέτηση της φωνής να απευθυνθείς σε δάσκαλο . Μη σε γελάει κανείς.
Καμία μέθοδος " άνευ διδασκάλου " δεν αντικαθιστά τον δάσκαλο , αλλά και είναι λίαν επικίνδυνο να δουλεύεις ασκήσεις φωνητικής χωρίς επίβλεψη. ( μιλάω από προσωπική πείρα ). οποιαδήποτε συμβουλή " κομπογιαννίτικη " του τύπου κάνε αυτό, κάνε το άλλο , εμένα μου είπαν έτσι και ο δικός μου δάσκαλος είπε " γιουβέτσι " , είναι ημίμετρα , θα σε μπερδέψουν και θα βολοδέρνεις άδικα .
 
Last edited:

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που κάνει κάποιος πριν ξεκινήσει να ψέλνει.

Συνάδελφοι, τί ἀσκήσεις εἶναι αὐτές;Γνωρίζετε;
 
Γι΄αυτές δεν ξέρω,αλλά
οι δικές μου ασκήσεις είναι πολύ απλές:
1.Θεός Κύριος (κάτω Γα ή Γα δίεση ή και Δ)
2.Απολυτίκια (χαμηλά)
3.Ευλογητάρια (κάτω Κε)
4.Ν’ Ψαλμός (β΄ήχου-στον Νη ή Πα)...
 

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Εσύ Νικόλαε για να λες τόσο χαμηλά αυτά τα κομμάτια πρέπει να είσαι μπάσος...

Έχω ακούσει πολλούς πάντως που έχουν καταστρέψει την φωνή τους επειδή το πρωί ξεκινούν πολύ χαμηλά σε σημείο που να ζορίζονται...

Υπάρχουν ασκήσεις αναπνοής που μπορεί να κάνει κάποιος πριν ψάλει και τις οποίες μπορεί εύκολα να του δείξει κάποιος που κάνει φωνητική.
 

evangeloskarp

Παλαιό Μέλος
Έχω ακούσει πολλούς πάντως που έχουν καταστρέψει την φωνή τους επειδή το πρωί ξεκινούν πολύ χαμηλά σε σημείο που να ζορίζονται...

Πολλά θα ακούσεις .
Άλλος χάλασε τη φωνή του επειδή έψελνε πολύ ψηλά (όχι το πρωί!)και άλλος πολύ χαμηλά !!! .
Κάπου στη μέση βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας πιστεύω .Είναι και θέμα εξάσκησης !.:wink:
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Κάνοντας φωνητική με τον Ονούφριο Σώχο, ο Θεός να τον αναπαύσει, μας υπέβαλε πριν από το μάθημα σε μια σειρά ασκήσεων, αεροβικής λίγο πολύ φύσεως, τις οποίες συνιστούσε να κάνουμε καθημερινά. Είναι κάπου 20 στον αριθμό και χρειάζεσαι 2-3 λεπτά για την κάθε μια. Δεν περιγράφονται βέβαια σε ένα μήνυμα φόρουμ, αν κάποιος (αθηναίος) θέλει πολύ ας βρεθούμε να του τις δείξω (και να τις τραβήξει με καμμια κάμερα γιατί θα τις ξεχάσει).

Απλά να πούμε ότι αυτές οι ασκήσεις δεν είναι "για ζέσταμα" ή "για να ανοίξει ο λαιμός", συνεπώς δεν είναι "τις κάνω πριν ψάλλω για να σκίσω", είναι ασκήσεις εκγύμνασης του διαφράγματος οι οποίες όταν γίνονται συστηματικά βοηθούν στο "χτίσιμο" των κατάλληλων μυών για τη στήριξη της φωνής, ή τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω εγώ.

Ο κ. Ονούφριος έδινε μεγάλη σημασία στη "φυσική κατάσταση". Ίσως οι παραπάνω ασκήσεις να υποκαθιστούν σε κάποιο ποσοστό μια μέτρια, καθημερινή, αεροβική γυμναστική. Δεν το γνωρίζω.
 
Για την ποιότητα της φωνής του Στανίτσα, δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ήταν αθλητής του στίβου. Οι ασκήσεις του αειμνήστου Σώχου υποκαθιστούν στη σημερινή εποχή αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε όλοι οι ψάλτες: να αθλούμαστε.
 
Ναι , με αυτήν την άσκηση , ¨ενεργοποιείς¨" το διάφραγμα .
Το χρησιμοποιούν αρκετοί δάσκαλοι φωνητικής , σαν κόλπο για ασυναίσθητη υπόμνηση του μηχανισμού του διαφράγματος στον μαθητή , πριν την εκτέλεση κάποιας άλλης ασκήσεως. Ενδιαφέρον . Δεν νομίζω πάντως πως είναι για ζέσταμα.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
To κακό είναι ότι όλα αυτά είναι στα αγγλικά.



Την άσκηση με το κλιμακωτό "μπρρρ" (1:58-3:00), που έχει χαρακτηριστεί και το "πουσ-απς της φωνής", τη χρησιμοποιεί για ζέσταμα, όπως ξέρω, και ο π. Πέτρος Πανταζής.
 
Top