Υπάρχει τέλεια συνεργασία δεξιού-αριστερού ψάλτη;

nicmar1983

Νικόλαος Ονουφρίου
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής και θα ήθελα την γνώμη σας. Ποια θεωρείτε εσείς την τέλεια συνεργασία μεταξύ του Δεξιού και Αριστερού Ψάλτη? Υπάρχει τρόπος να υπάρξει?Π.χ. πρέπει ο Δεξιός να ζητάει τη γνώμη του Αριστερού ή είναι καλύτερο το "αποφασίζωμεν και διατάζωμεν" ?? Πείτε και προσωπικές εμπειρίες αλλά κυρίως τι θα κάνατε σε περίπτωση που είχατε μη συνεργάσιμο συνάδελφο..??
 
Last edited:

teofilos3

Γεώργιος Παλιούρας
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής και θα ήθελα την γνώμη σας. Ποια θεωρείτε εσείς την τέλεια συνεργασία μεταξύ του Δεξιού και Αριστερού Ψάλτη? Υπάρχει τρόπος να υπάρξει?Π.χ. πρέπει ο Δεξιός να ζητάει τη γνώμη του Αριστερού ή είναι καλύτερο το "αποφασίζωμεν και διατάζωμεν" ?? Πείτε και προσωπικές εμπειρίες αλλά κυρίως τι θα κάνατε σε περίπτωση που είχατε μη συνεργάσιμο συνάδελφο..??

Φίλτατε Νικόλαε κατά την γνώμη μου , στην περίπτωση που δεν έχει κάποιος καλή συνεργασία με το συνάδελφο καλόν θα έίναι να το σκεφτεί σοβαρά και να αρχίσει να ψάχνει για άλλο Ναό.
 

nicmar1983

Νικόλαος Ονουφρίου
Γιώργο φίλε μου,εσύ το λες θεωρώντας μάλλον ότι αντιμετωπίζω κάποιο τέτοιο πρόβλημα.Ειλικρινά σου λέω πως δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί ένας δεξιός να έχει πρόβλημα με τον αριστερό και το αντίθετο.Διάβασα όμως κυρίως το post με τις αντιζηλίες,αλλά έτυχε να έχω και μία πολύ πρόσφατη συζήτηση όπου τελικά αλλάζω γνωμη σιγά σιγά.. Πάντως η σκέψη σου περί φυγής πιστεύω ότι μάλλον είναι πιο πολύ βόλεμα αν όχι και δειλία για κάποιους..Αν είσαι ας πούμε ο Δεξιός,θα έφευγες για χάρη του νεοδιορισμένου Λαμπαδαρίου σου?Αν ήσουν Αριστερός θα άφηνες έναν (κοινώς αποδεκτό) πιο άσχετο Δεξιό να σε κουμαντάρει??Δεν μπορώ να καταλάβω ας πούμε το ενδεχόμενο το να εξηγήσεις το πρόβλημα,αν υπάρχει,στον συνάδελφο σου και αυτός να συνεχίσει να σε αγνοεί..Αποκλείεται δηλ ο καθένας να κοιτάει τα του ψαλτηριού του? Ή ακόμα ποιο σωστά,αν όντως είμαστε αληθινοί χριστιανοί, ο αριστερός να κάνει υπακοή στον δεξιό σαν πρώτος τη τάξη?? Βέβαια είδα μερικές περιπτώσεις όπου ο αρστερός να είναι καλύτερος από τον δεξιό(νομίζω στην περίπτωση του Στέφανου Σουλδάτου) όπου και έγινε π.χ. αντικατάσταση.. Εσύ Γιώργο κι ο καθένας μας θα άφηνε τη θέση του ελαφρά τη καρδία???
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Φίλε Νίκο, πιστεύω ότι τέλεια συνεργασία υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει. Όλων των ειδών οι συνεργασίες δεν μπορεί να είναι ομαλές όταν ένας εκ των δύο λειτουργεί με το "αποφασίζομεν και διατάζομεν". Δηλαδή, τις επιλογές των μελών τις κάνει ο δεξιός με την σύμφωνη όμως πάντα γνώμη του λαμπαδάριου, εάν κάποιο μέλος δεν αρέσει στον ένα, είναι προτιμότερο να μη λεχθεί, εκτός κι αν το μέλος δεν αφορά και τους δύο (π.χ. δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει ο πρωτοψάλτης την γνώμη του λαμπαδάριου για το τι Εωθινό να ψάλλει). Οπουδήποτε λοιπόν μπαίνει θέμα ψαλτικής "συζήτησης" ή αν θέλετε αντιφωνίας μόνο με χρυσή τομή λύνεται το πρόβλημα, έχοντας και τους δύο λίγο (και ποτέ εντελώς) ικανοποιημένους. Φυσικά, μπορεί και ο λαμπαδάριος να κάνει προτάσεις για το τί μέλος να ψαλλεί και από τους δύο. Εάν υπάρχει και στους δύο η λογική του να μην έχει τόση σημασία τι θα ειπωθεί αλλά κυρίως πως θα ειπωθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Έχω κάνει λαμπαδάριος με στραβό δεξιό και το αντίθετο, στην ουσία με το ίδιο άτομο, με το οποίο αλλάξαμε θέσεις. Δηλαδή όταν ήταν πρωτοψάλτης, ποτέ δε μου ανακοίνωνε από που θα ψάλλει, απλά εγώ έπρεπε να το καταλάβω απ'τα "συμφραζόμενα" (πράγμα δύσκολο διότι δεν είχε ρυθμό στην ψαλμωδία του) ή τον ρωτούσα επίμονα πριν την ακολουθία από που θα ψάλλει, ώσπου τελικά, έμαθα την πηγή του ρεπερτορίου του και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όταν το εκκλησιαστικό συμβούλιο αποφάσισε να με κάνει δεξιό θέλησε να κρατήσει τη θέση του λαμπαδάριου και εκεί περάσαμε στην αντίθετη κατάσταση. Ενώ του έλεγα από που να ψάλλουμε, μου έλεγε ότι δεν ψάλλει από κει και έτσι και πάλι για να κρατηθούν οι ισσοροπίες, έψαλλα τις δικές του επιλογές.

Με τον τωρινό λαμπαδάριο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Γνωρίζουμε και οι δύο τις αδυναμίες μας και εάν όχι, τις συζητούμε στον καφέ, χωρίς να έχει ο ένας σκοπό να κατηγορήσει τον άλλο. Παλεύουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα βάση του τρόπου που ψάλλει ο καθένας, χωρίς την ύπαρξη αυθεντιών. Έτσι πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει τέλεια συνεργασία έχοντας ο καθένας και γνώση των αδυναμιών του και διάθεση να τις διορθώσει και όχι "εγώ αυτά έμαθα κι αν σου αρέσουν".

Εάν τώρα ερχόταν κάποιος και έπαιρνε την θέση μου, δεν θα είχα απολύτως κανένα πρόβλημα να "υποβιβαστώ" σε λαμπαδάριο, διότι θα το θεωρούσα προσωπική πρόκληση. Εάν δε ο νέος Πρωτοψάλτης είχε και πράγματα να μου προσφέρει (και πιστεύω ότι όλοι έχουν κάτι να μας δώσουν), ακόμη καλύτερα για μένα :wink:.

Στον προβληματισμό που έθεσες λοιπόν, για μένα το θέμα είναι εάν υπάρχει τάση μαθητείας από αμφότερους, εάν όχι, κάνεις υπομονή, ή όπως είπε και ο Γιώργος, ψάχνεις για αλλού πορτοκαλιές...

Όσον αφορά σε αυτό που είπες: Ή ακόμα ποιο σωστά,αν όντως είμαστε αληθινοί χριστιανοί, ο αριστερός να κάνει υπακοή στον δεξιό σαν πρώτος τη τάξη??
Έχω να πω (χωρίς να θέλω να θεωρηθώ ευσεβιστής) ότι το αξίωμα είναι ο τύπος και μόνο αυτός και έτσι πρέπει να παραμείνει. Εάν το αξίωμα περάσει και στην ουσία, δεν μιμούμαστε το Χριστό, ο οποίος ονόμασε τους Μαθητές Του φίλους και όχι υποτακτικούς Του. Εμείς καθορίζουμε τα αξιώματα και για μένα, αυτός που κρατάει πραγματικά τη θέση του, είναι αυτός που μπορεί να την κρατάει χωρίς να καταδειναστεύει τους "ταξικά" κατώτερούς του. Μην ξεχνούμε, στα μάτια του Θεού είμαστε όλοι ίσοι. Το αξίωμα είναι το δώρο σε αυτόν που του αξίζει. Είναι σαν να μου κάνει κάποιος για δώρο ένα μαχαίρι και γω (ως κάτοχος πλέον του μαχαιριού) να μαχαιρώνω τους πάντες!

Μπορεί λοιπόν να είσαι εσύ πρωτοψάλτης και γω λαμπαδάριος, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μου κάνεις τη ζωή δύσκολη λόγω θέσεως ούτε και γω φυσικά. Αυτά συμβαίνουν αλλού, όπου όπως λέει και το ρητό:" όπου σταματάει η λογική, ξεκινάει ο στρατός." Εάν είναι, αυτή τη φιλοσοφία να την περάσουμε και στην υπόλοιπη ζωή μας, βλαστήμα τα...
 
Last edited:

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Βέβαια είδα μερικές περιπτώσεις όπου ο αρστερός να είναι καλύτερος από τον δεξιό(νομίζω στην περίπτωση του Στέφανου Σουλδάτου) όπου και έγινε π.χ. αντικατάσταση.

Νίκο, κάποιο λάθος κάνεις! Δεν έχω τύχει σε τέτοια περίπτωση. Ανέλαβα το αριστερό ψαλτήρι του Αγίου Ελευθερίου Περιστερίου στις αρχές του 1998 (ήταν ο πρώτος ναός μου σε ηλικία 18 ετών) με δεξιό τον Κωνσταντίνο Δαλαμάγκα, έναν από τους καλύτερους ψάλτες της μητρόπολης Περιστερίου. Ο κυρ Κώστας έφυγε την επομένη χρονιά (μετά από δεκαετίες υπηρεσίας στο ναό) για να αναλάβει το δεξιό ψαλτήρι στην ενορία της γειτονιάς του, Άγιο Παύλο Περιστερίου, καθώς λόγω προχωρημένης ηλικίας και προβλημάτων υγείας, του ήταν πλέον δύσκολη η μετακίνηση. Με δική του προτροπή, ο προϊστάμενος του Αγίου Ελευθερίου μου έδωσε το δεξί αναλόγιο παρά το νεαρό της ηλικίας μου. Από τότε είχα αριστερούς τους Γιώργο Κυριακάκη (1999-2003), Απόστολο Παπαχρήστου (2003-2006) και Φώτη Παπαχρήστου (2006-σήμερα). Με όλους είχαμε καλή συνεργασία. Ψέλνουμε τον όρθρο από το αναστασιματάριο και στη λειτουργία μαζευόμαστε στο ίδιο ψαλτήρι για να βλέπουμε από τα ίδια βιβλία και να κάνει ο ένας ισοκράτημα στον άλλον.

Έχω όμως παρακολουθήσει μια περίπτωση που έχει συζητηθεί πολύ στο παρελθόν. Όταν ετοιμαζόμουν για τις πανελλήνιες και είχα κάθε Κυριακή πρωί φροντιστήριο, πήγαινα στον όρθρο στην Παναγίτσα Κυπριάδου στη Λαμπρινή (Γαλάτσι), που ήταν κοντά στο φροντιστήριό μου. Εκεί ο δεξιός ψάλτης ήταν ιδιαίτερα ηλικιωμένος και δυσκολευόταν να ψάλλει. Στη φωνή του μπορούσες μεν να διακρίνεις την παράδοση και την εμπειρία του, αλλά δυστυχώς δε μπορούσες να διακρίνεις τα λόγια και δε μπορούσες να παρακολουθήσεις την ακολουθία, καθώς σου δημιουργούσε δυσφορία η δυσκολία του. Χωρίς να τον ξέρω τον άνθρωπο και να έχω κάτι προσωπικό μαζί του, σκέφτομουν ότι είναι καιρός να αποσυρθεί και να αφήσει τη θέση στον αριστερό, ο οποίος ακουγόταν πολύ πιο ευχάριστα. Μετά από 1-2 χρόνια, μάθαμε όλοι από τις ιεροψαλτικές εφημερίδες ότι ο εν λόγω ψάλτης, μετά από απουσία από το ναό λόγω νοσηλείας σε νοσοκομείο, "απομακρύνθηκε από τη θέση του για να πάρει τη θέση του κάποιος της σχολής Αγγελόπουλου". Βρήκαν ευκαιρία όλοι να κατηγορήσουν τον Αγγελόπουλο και κανείς δε σκέφτηκε αν ο συγκεκριμένος ψάλτης μπορούσε πλέον να προσφέρει στο αναλόγιο. Τα σχόλια δικά σας...
 

ixadin

Ηχάδιν
Η δική μου εμπειρία είναι, ίσως, η εφαρμογή της παροιμίας για τον ίσιο δρόμο και την καμήλα => Χάθηκε ο ίσιος δρόμος;

Στην εκκλησία που εγώ ψάλλω, είμαι διορισμένος εγγράφως ως Πρωτοψάλτης. Η ενορία είναι νεοσύστατη και όπως καταλαβαίνετε ήμουν και δεξιός και αριστερός και τρίτος. Πριν δύο μήνες, εμφανίστηκε ένας κύριος και προθυμοποιήθηκε να αναλάβει αμισθί να βοηθά. Εγώ από την πρώτη κιόλας στιγμή τού πρότεινα να ακολουθήσουμε το αγιορειτικό σύστημα της εναλλαγής των πρωτείων του χορού απο Κυριακή σε Κυριακή. Ήταν τόλμημα, διότι ούτε τον ήξερα, ούτε τον είχα ακούσει τουλάχιστον να ξέρω τι, ποιος και από πού είναι.

Δύο μήνες το σύστημα που ακολουθούμε είναι της αγιοπατερικής υπομονής. Έχουμε διαφορετική αίσθηση του ρυθμού, διαφορετική μουσική αντίληψη, διαφορετική λειτουργική αγωγή και ούτω καθ΄ εξής. Όταν είναι εκείνος "δεξιός", κόβουμε αυτά που δεν θέλει και λέμε αυτά που θέλει. Όταν είμαι εγώ "δεξιός" κάνουμε τις δικές μου παλαβομάρες, είτε θέλει είτε όχι.

Τραβάς ένα σχετικό ζοριλίκι άλλα όταν έρθει η ώρα σου, του δίνεις και καταλαβαίνει. Άλλωστε το λίγο είναι και νόστιμο:p
 

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Εγώ πάλι αν αρχίσω να μιλάω γι' αυτό το θέμα, θα παρεκτραπώ. Οπότε δε θα μιλήσω. Τουλάχιστον δε θα μπω σε λεπτομέρειες. Θα πω μόνο ένα: Όποιος νέος θητεύει σε δύστροπο δεξιό, θα πρέπει να κάνει το εξής: Ή ευθύς εξ αρχής να ξεκαθαρίσει τί δεν του αρέσει και να του το πει με ευγένεια και σεβασμό. Αν δεν το κάνει αυτό εξ αρχής, μετά δε γίνεται τίποτα! Θα υπομένει αγόγγυστα όλες τις παραξενιές και δε θα λέει και τίποτα. Αν μάλιστα του πει τις αντιρρήσεις του εξ αρχής και αυτός είναι αμετάκλητος, τότε έχει δυο επιλογές: Ή θα έχει μια καθαρά τυπική συνεργασία η οποία θα διέπεται από ψυχρότητα (αν η ψυχρότητα γίνει αντιπάθεια είναι κακό περισσότερο για το νέο) ή θα φύγει. Η λύση του να καταφύγει στον ιερέα ενδείκνυται μόνο αν καταλάβουμε ότι ο ιερέας είναι άνθρωπος που έχει τη διάθεση να βοηθήσει και να μπει "διαιτητής". Μόνο τότε. Προσοχή! Επειδή πολλοί μεγαλοψαλτάδες προσπαθούν να ψαρώσουν τους νέους με περίεργα καμώματα, ποτέ δεν πρέπει να νιώσει μειονεκτικά. Επειδή είναι νέος δε σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι το κλωτσοσκούφι του καθενός κομπλεξικού. Και εδώ τελειώνω γιατί αλλιώς θα παρεκτραπώ...
 

teofilos3

Γεώργιος Παλιούρας
Γιώργο φίλε μου,εσύ το λες θεωρώντας μάλλον ότι αντιμετωπίζω κάποιο τέτοιο πρόβλημα.Ειλικρινά σου λέω πως δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί ένας δεξιός να έχει πρόβλημα με τον αριστερό και το αντίθετο.Διάβασα όμως κυρίως το post με τις αντιζηλίες,αλλά έτυχε να έχω και μία πολύ πρόσφατη συζήτηση όπου τελικά αλλάζω γνωμη σιγά σιγά.. Πάντως η σκέψη σου περί φυγής πιστεύω ότι μάλλον είναι πιο πολύ βόλεμα αν όχι και δειλία για κάποιους..Αν είσαι ας πούμε ο Δεξιός,θα έφευγες για χάρη του νεοδιορισμένου Λαμπαδαρίου σου?Αν ήσουν Αριστερός θα άφηνες έναν (κοινώς αποδεκτό) πιο άσχετο Δεξιό να σε κουμαντάρει??Δεν μπορώ να καταλάβω ας πούμε το ενδεχόμενο το να εξηγήσεις το πρόβλημα,αν υπάρχει,στον συνάδελφο σου και αυτός να συνεχίσει να σε αγνοεί..Αποκλείεται δηλ ο καθένας να κοιτάει τα του ψαλτηριού του? Ή ακόμα ποιο σωστά,αν όντως είμαστε αληθινοί χριστιανοί, ο αριστερός να κάνει υπακοή στον δεξιό σαν πρώτος τη τάξη?? Βέβαια είδα μερικές περιπτώσεις όπου ο αρστερός να είναι καλύτερος από τον δεξιό(νομίζω στην περίπτωση του Στέφανου Σουλδάτου) όπου και έγινε π.χ. αντικατάσταση.. Εσύ Γιώργο κι ο καθένας μας θα άφηνε τη θέση του ελαφρά τη καρδία???

Φίλε Νίκο και η υπομονή έχει τα όριά της.Σου είπα όσα λίγα σου είπα,γιατί έτσι ενήργησα κάποτε που είχα ως αριστερός πρόβλημα με τον πολύ ηλικιωμένο δεξιό.Να σκεφτείς ότι λόγω διαφορετικής παιδείας ,μόρφωσης και αντίληψης περί την ψαλτικήν,αυτός με πολύ λίγη έως ελάχιστη μουσική παιδεία,με εξασθενιμένη και κουρασμένη φωνή δεν μπορούσε να με παρακολουθήσει μου αλλαζε τις βάσεις μέχρι να καταπίνεις τα έντερά σου,και το κυριώτερο ενώ δεν ήξερε κάποια πράματα πολλές φορές προσπαθούσε να με διορθώσει απο το μικρόφωνο.Γι'αυτό σου είπα ότι άντεξα σχεδόν δυο χρόνια και μετά την έκανα γι'αλλού.με ελαφρά πηδηματάκια .
Εξυπακούεται ότι πιστεύω στην αγαστή συνεργασία και τώρα εκεί που ψάλλω είμαι καλά και η συνεργασία με τον συνάδελφο είναι σε άριστο επίπεδο.
 

nicmar1983

Νικόλαος Ονουφρίου
@Στεφανο Σουλδάτο
Στέφανε συγχώρεσε με,αλλά έκανα λάθος.Το'χα διαβάσει σε ένα ποστ ότι συνέβη με ένα παιδί που έψελνε στο εξωτερικό και ακόμα και τώρα δεν μπορώ να το βρω.Τεσπά εγώ ήμουν της άποψης και δεν σας κρύβω ότι ακόμα είμαι, ότι ο Αριστερός πρέπει να κάνει υπακοή στον Δεξιό.Θεωρητικά δεν με συμφέρει αυτό γιατί από τότε που ξεκίνησα, ήμουν Λαμπαδάριος ακόμα κι αν έχω αλλάξει 2 ενορίες και μία στην τωρινή που είμαι.
Κοιτάξτε είχα μία έντονη συζήτηση με έναν φίλο μου για το πρόβλημα αυτό που τον απασχολεί αλλά βλέπω τελικά από τις εμπειρίες σας ότι υπάρχουν και χειρότερα ή τεσπα λίγο έως πολύ υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις.Βέβαια δεν σας κρύβω ότι μπορεί να μιλάω εκ του ασφαλούς λόγω ότι ο Θεός οικονόμησε να έχω εξαίρετους συναδέλφους Δεξιούς και ο επόμενος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο.
@Χρήστο Καζίλα
Χρήστο το σύστημα σου πιστεύω είναι τέλειο.Και μένα ο προηγούμενος μου Δεξιός ,ο κος Ζούμπος μου το έκανε αυτό με το χερουβικό και με έβαλε στο κλίμα της καθημερινής μελέτης ένεκα του ρεζιλιού που θα έτρωγα αν έλεγα πατάτες..
Τεσπά καταλαβαίνω από τις απόψεις σας ότι δεν αρκεί μόνο η υπομονή του ενός αλλά και η καλή προαίρεση του άλλου..
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Еγώ ως αριστερός είχα πολύ στριφνό δεξιό τον οποίον έσκαγα όσο μπορούσα με την ηρεμία μου (ή και αναισθησία μου, αναλόγως πώς το αντιλαμβάνεται κανείς :rolleyes:). Να πω ὀτι εκμεταλλεύτηκα και το γεγονός ότι στο εξωτερικό που ζούσα τότε ψάλτες δεν υπήρχαν πολλοί και ότι ήμουν ο αγαπημἐνος του ιερατείου αφού δεν τους ζόριζα και ήμουν πολύ συνεργάσιμος ("τι ώρα θέλετε να τελειώσουμε πάτερ" κλπ.)! Αργότερα που πήγα σε άλλο ναό δεξιός είχα εξαιρετική συνεργασία με τον πρακτικό μεν αλλά εξαιρετικό γνώστη του συστήματος Σακελλαρίδη αριστερό (ακόμη θυμάμαι να λέει το απολυτίκιο κάποιου αγίου μια Κυριακή το οποίο ήταν σε πλ.δ΄ εκ του νη-άγνωστο κομμάτι βλέπετε!)

Στην Ελλάδα μετά την επάνοδό μου στο κοιμητήριο ήμουν μόνος οπότε εκεί δεν είχα τέτοια θέματα. Όταν αργότερα πήγα σε ενοριακό ναό ο αριστερός ήταν κουμπάρος του προϊσταμένου και συνεπώς δεν είχα λόγο να συγκρουστώ μαζί του-μια φορά μόνο θυμάμαι να του είχα κάνει έντονες παρατηρήσεις διότι κάτι τύποι που συνέψαλλαν μαζί του έκαναν ηχορρύπανση την ώρα που έλεγε τον απόστολο! (τόσο τους έκοβε!:mad:) Οι φωνές μας ήταν της ιδίας οξύτητος-η δική του είχε μεν πιο παραδοσιακό χρώμα όμως δεν είχε ιδιαίτερη θεωρητική κατάρτιση και ως πολύτεκνος ποτέ δεν είχε χρόνο για μελέτη! :(

Στο ναό που υπηρετώ τώρα οι σχέσεις μου με τον συνάδελφο λαμπαδάριο είναι καλές, αν και λόγω του βρετανικού στυλ μου τυπικές και σε ένα κλίμα "laissez faire"- ο καθένας δηλαδή λέει τα δικά του. :D Λόγω του ότι μετακινούμαι με συγκοινωνία (2 λεωφορεία) και πρέπει να ξυπνώ πολύ νωρίς (05,30 το αργότερο!) το πρωἰ προ της ακολουθίας (αν και ενίοτε φθάνω στον εξάψαλμο) δεν έχω όρεξη για κουβέντα και επειδή μετά το πέρας της ακολουθίας φεύγω σχεδόν αμέσως μιλάμε λίγο-και πάντοτε για "ακαδημαϊκά" θέματα (εργασία, ακρίβεια στη λαϊκή κλπ). Το παν είναι ότι συνεργαζόμαστε με ηρεμία και χωρίς προβλήματα. Φαντάζομαι ότι αν είχαμε δυνατότητα επιλογής δεν θα επιλέγαμε ο ένας τον άλλο-ωστόσο δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο. Σε κάποιους ίσως φανώ κυνικός, ψυχρός ή ο,τιδήποτε άλλο. Νομίζω όμως ότι από τα θερμά επεισόδια που έχω ακούσει μεταξύ ψαλτών αυτό είναι καλύτερο.
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
O Λαμπαδάριός μου τυγχάνει φιλος κ΄μαθητης μου.Αυτο βεβαια δε σημαινει οτι ''αποφασίζομεν κ΄διατάσομεν'' πάνω στο αναλόγιο.Πάντα ζητάω την γνώμη του,τουλάχιστον για τα κοινώς ψαλλώμενα,όπως:Δύναμις,Λειτουργικά,Πολυελέους,κλπ.
Δηλ. γενικα την περνάμε cool!...:cool:
 

parianos

Νίκος Γαβαλάς
..οχι βέβαια! Εκ πείρας.........
Απίστευτα γεγονότα αλλά ασε....
:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Ο αριστερός μου έρχεται δίπλα μου στη λειτουργία. Σήμερα, μόλις σταμάτησε το κοινωνικό, του κάνω:
- Να σου πω, ρε Φώτη; Σε καταδυναστεύω;
Με κοίταξε απορημένος, καθώς δεν κατάλαβε την ερώτησή μου. Οπότε του εξήγησα:
- Διαβάζω στο φόρουμ ότι οι δεξιοί καταδυναστεύουν τους αριστερούς!
Λύθηκε στα γέλια:
- Τους μαστιγώνουν κιόλας; :D:D:D

Μετά του κάνω:
- Τι να πούμε στο τέλος; Να πούμε τα καθίσματα που το πρωί τα άκουσαν μόνο 20-30;
- Έχει κάτι ωραία κομμάτια στην Κυψέλη από τον εσπερινό.
- Ότι θες! Μη λες ότι σε καταδυναστεύω...
... και έβαλα μπροστά μας τα καθίσματα!!! Αφού είπαμε τα καθίσματα και είχαν μείνει άλλοι 50-60 να πάρουν αντίδωρο, του λέω: Πες και τίποτα από την Κυψέλη τώρα!!! :D:D:D
 
Για την συνεργασία πολύ καλά τα λέτε και μπράβο σας , με το άλλο θέμα των ψαλτάδων τι θα γίνει , που δεν υπάρχει κανένας για να τον ακούσεις έστω και λίγο ;
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Πρόσφατο περιστατικό με τον αριστερό μου:

Στην περιφορά του επιταφίου, λέγαμε με τον αριστερό μου τα εγκώμια με μια ντουντούκα, τα άκουγαν οι κάτοικοι όπου πλησιάζαμε και πετάγονταν από τα σπίτια. Ο αριστερός μου από την αρχή επέμενε να πούμε "Τον ήλιον κρύψαντα". Εγώ αρνιόμουν λέγοντάς του ότι αφενός θα κουραστούμε πολύ και αφετέρου ο κόσμος με τα εγκώμια καταλαβαίνει πιο εύκολα ότι πλησιάζει επιτάφιος. Κάθε τόσο όμως πεταγόταν: "Να πω Τον ήλιον κρύψαντα"; Αφού με είχε ζαλίσει και είχα κουραστεί από το περπάτημα του λέω: "Άντε, πες το". Αρχίζει να γυρνάει τα χαρτιά που κρατούσε, να ψάχνει, και μου λέει: "Φτου, λάθος χαρτιά πήρα". :D:D:D

Τελικά γυρίσαμε στο ναό και αφού τελείωσε η ακολουθία άρχισε να το ψέλνει μόνος του. Εγώ πήγα πήρα το παλτό μου, χαιρέτησα τους ιερείς αφού είχαν τελειώσει το μοίρασμα ανθέων και αυτός συνέχιζε να ψέλνει ενώ είχε αδειάσει ο ναός. Πάω στο αριστερό ψαλτήρι, "Φτάνει, φύγαν όλοι" του λέω, "Μισή σελίδα έμεινε" μου λέει. Τον χαιρέτησα γιατί περίμεναν οι γονείς μου και τον άφησα να ψέλνει μόνος του... :D:D:D
 
Top