[Ερώτηση] Υγιής Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Αρχικό μήνυμα απο Μάρκος Κουνές
Θα θέλαμε να βελτιώσουμε τη σχολή μας, στην ΙΜ Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η γνώμη σας σε ότι αφορά:
1. Πρόγραμμα μαθημάτων ετών (πόσα έτη, πτυχίο, δίπλωμα)
2. Εύρεση μαθητών, κυρίως νέων.
3. Κίνητρα για ερχομό και παραμονή των νεαρών μαθητών.
4. Πώς να χωρίζονται, κατά τη γνώμη σας, τα τμήματα. Είναι σωστό να υπάρχουν τμήματα μόνο στο 1ο η 2ο έτος και μετά να γίνονται μαθήματα κατά μόνας ή δύο-δύο κλπ;
Είναι σωστό να χωριστούν τμήματα και να πηγαίνει ο καθένας, αν θέλει, σε 1,2 ή περισσότερα τμήματα αναλόγως των αδυναμιών του;

Το να δίνονται πολλά λεφτά σε ψάλτες είναι καλό κίνητρο. Είναι όμως σωστό; Θα βγάλουμε πνευματικούς ψάλτες ή όχι; Τι λέτε;


Ευχαριστώ πολύ...
 

petrosg

Petros Gonatas
Καλησπέρα σας.

Ως μαθητής του Κου Δ. Ηλιόπουλου, σας μεταφέρω τη μικρή εμπειρία μου μετά από 3 έτη (φέτος στο 4ο) στη Σχ. Βυζ. Μουσικής Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου Χαλανδρίου:

1. Υπάρχει εγκεκριμένη ύλη από το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αναγνωρισμένες σχολές (όπως η δική μας). Υπάρχει και στο θεωρητικό βιβλίο του Κου Ηλιόπουλου. Η βασική εκπαίδευση είναι 5 έτη (για πτυχίο) και μετά από 1 έως ... έτη(ανάλογα τις ικανότητες και τη κρίση του δασκάλου ως προς την ετοιμότητα του μαθητή) για δίπλωμα.
2. Δεν είμαι ο καταλληλότερος για τη μέθοδο προσέλκυσης μαθητών.
3. Προσωπική καθαρά άποψη όπως τη βιώνω: Μόνο η προσέλκυση ενός μαθητή στο αναλόγιο από τη 1η στιγμή, η συνεχής καθοδήγηση-διόρθωση λαθών και ευγενής ενθάρρυνση, μπορεί να τον κρατήσει. Έχω προσωπικά ταυτόχρονα και καλό και άσχημο παράδειγμα (από το ναό που είμαι Α' Δομέστικος). Φυσικά ακολουθώ το καλό και (πρόσφατα) αποποιήθηκα το άσχημο.
4. Τμήματα σε όλα τα έτη, ούτως ή άλλως η "τριβή" γίνεται μόνο στο αναλόγιο. Το αν κάποιος θέλει να συμμετέχει σε πολλά τμήματα, είναι προσωπική αλλά και του δασκάλου του επιλογή.

Για το οικονομικό είναι νωρίς να εκφράσω άποψη. Ελπίζω να σας έδωσα κάποιες ιδέες.

Καλή Δύναμη και συνέχεια στο έργο σας.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Κοίτα και www.sholeionpsaltikis.gr και επικοινώνησε με τους διδασκάλους με mail. Η σχολή είναι όντως "υγιής" και οι διδάσκαλοι γνωρίζουν και το Ψαλτολόγιο.
 
Top